Burse - Fonduri mutuale

BRM: Avem primul ordin de cumparare de energie

07.02.2007, 18:14 28

Bursa Romana de Marfuri (BRM) a anuntat ca prima tranzactie cu energie electrica ar putea avea loc pe data de 22 februarie, in conditiile in care deja exista un ordin de cumparare din partea traderului de energie Ennet pentru o cantitate de 10 MW in regim banda.
Deocamdata nu sunt cunoscute companiile care vor depune oferte. Desi noua lege a energiei va intra in vigoare pe 23 februarie si va duce la un nou set de reglementari in ceea ce priveste tranzactionarea cu energie electrica, BRM va continua sa functioneze conform vechilor prevederi pana la elaborarea unui nou set de reguli de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
BRM are un aviz favorabil din partea ANRE in care se specifica faptul ca BRM poate "oferi servicii de intermediere a negocierii incheierii contractelor bilaterale de energie, la solicitarea partilor interesate."
Bursa de energie realizata de BRM este o alternativa la actualul mod de tranzactionare cu energie electrica pe platformele gazduite de OPCOM, tranzactiile urmand sa se incheie in urma unor licitatii cu strigare.
Unul dintre cele mai mari impedimente cu care se confrunta BRM este Ordinul 408 emis de fostul ministru al economiei si comertului, Codrut Seres, prin care producatorii de energie sunt obligati sa vanda energia disponibila prin tranzactionari exclusiv pe platforma OPCOM. Daca acest ordin va ramane nemodificat, practic producatorii de energie nu ar putea veni si la BRM.
"Am discutat cu actualul ministru al economiei, Varujan Vosganian, schimbarea continutului acestui ordin. Ministrul a spus ca va analiza aceasta propunere", a spus Mircea Filipoiu, directorul general al BRM.
De asemenea, BRM va sesiza si Consiliul Concurentei in legatura cu obligativitatea producatorilor de a tranzactiona energie pe OPCOM.
Potrivit acestuia, licentierea de catre ANRE nu este conditia unica de functionare a BRM ca platforma pentru tranzactiile cu energie.
Piata ar urma sa functioneze prin intermediul a patru platforme: tranzactii prin licitatie, platforma la disponibil, piata contractelor bilaterale si piata concurentiala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO