Burse - Fonduri mutuale

BRM intra pe tranzactionarea de energie

06.02.2007, 18:15 20

Bursa Romana de Marfuri (BRM) este la un pas de obtinerea licentei pentru tranzactiile cu energie electrica din partea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), dupa ce a primit deja avizul favorabil pentru acest tip de tranzactie din partea reglementatorului.
La momentul licentierii, practic vor exista doua "ringuri" de tranzactionare cu energie electrica, OPCOM, filiala a Transelectrica, si BRM.
"BRM a depus, in 18 ianuarie 2007, la ANRE, solicitarea de a deveni operator pe piata de energie electrica, atat in conditiile actualei Legi a energiei electrice 318/2003, cat si in conditiile noii Legi a energiei electrice13/2007, care va intra in vigoare in 23 februarie 2007. In conformitate cu reglementarile ANRE in vigoare, solicitantul pentru aceasta licenta trebuie sa depuna mai multe documente.
Noi consideram ca BRM intruneste aceste conditii si, in acest sens, pregatim documentatia necesara obtinerii licentei pentru a fi transmisa la ANRE, care are obligatia de a analiza si de a da un punct de vedere in maximum 30 de zile", a declarat presedintele BRM, Mircea Filipoiu, citat de Mediafax.
BRM a efectuat tranzactii cu energie electrica si pana la momentul primirii avizului favorabil din partea BRM.
Diferenta care va interveni o data cu licentierea BRM va fi ca tranzactiile nu se vor mai limita doar la consumatorul final, acestea putand a fi derulate si intre traderi, furnizori si traderi sau producatori, furnizori, traderi, consumator final. Una dintre tranzactiile derulate pe BRM a fost cea incheiata intre Grivco si Metrorex.
"ANRE este institutia suverana care raspunde de proiectarea pietei de electricitate. Justetea unei astfel de masuri, prin care se creeaza si a doua bursa de energie, va fi judecata doar de utilizatori", spun surse din Transelectrica, compania nationala de transport al electricitatii. Unii jucatori spun ca intensificarea concurentei prin aparitia unei noi burse poate avea ca rezultat si scaderea preturilor la care sunt realizate tranzactiile cu energie.
"Odata cu acordarea unui aviz favorabil de catre ANRE, increderea consumatorilor va creste si ca urmare va spori si numarul tranzactiilor. Cresterea concurentei favorizeaza reducerea preturilor", spun reprezentantii CEZ, grupul de utilitati ceh in proprietatea caruia sa afla cea mai mare distributie de electricitate dupa numarul de consumatori, Electrica Oltenia.
Ultimul contract bilateral incheiat pe bursa de electricitate OPCOM a fost incheiat intre Complexul Energetic Turceni si traderul de electricitate Elcomex.
Pretul de deschidere al tranzactiei a fost de 171,32 lei MW/h (peste 50 de euro). Valabilitatea contractului este pentru o luna si vizeaza livrarea unei cantitati de energie de 1.320 MW/h in regim banda. Daca pe anul 2006 pretul mediu a fost de 37 de euro pe MWh, aceasta tranzactie aduce o crestere de 35% fata de anul trecut si o crestere de 11% fata de media contractelor cu valabilitate pana la sfarsitul anului 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO