Burse - Fonduri mutuale

Broadhurst a vandut terenurile Electroaparataj cu 60 mil. euro

19.12.2007, 18:32 303

Fondul de investitii Broadhurst a vandut terenurile care au apartinut societatii Electroaparataj Bucuresti (ELJ), in suprafata de circa 7 hectare, unor investitori austrieci pentru 60 de milioane de euro, potrivit lui Siminel Andrei, presedintele NCH, firma care administreaza Broadhurst.
Valoarea tranzactiei este de peste noua ori mai mare decat capitalizarea bursiera a Electroaparataj, compania care a detinut terenurile pana la inceputul acestui an.
Fondul american va incasa astazi banii din tranzactie de la un vehicul de investitii prin intermediul caruia opereaza investitorii austrieci.
Broadhurst a divizat Electroaparataj la inceputul acestui an pentru a putea vinde mai usor terenurile. In urma divizarii, cea mai mare parte a terenurilor pe care societatea isi are sediul, situate pe bulevardul Pierre de Coubertin din Capitala, au fost preluate de firma ELJ Vatra, Electroaparataj, ramanand doar cu activitatea de baza, respectiv productia de echipamente electrice.
ELJ Vatra, care are un capital social de 6,2 mil. lei (1,7 mil. euro), detine peste 70.000 de metri patrati de teren in apropierea Stadionului National din Bucuresti. Terenurile respective au fost evaluate la circa 33 mil. lei (9,3 mil. euro) in raportul de evaluare realizat de catre firma Elf Expert, potrivit proiectului de divizare. Firma era detinuta in proportie de 99,17% de catre Broadhurst, restul de 0,83% din actiuni fiind in posesia lui Bogdan Ghimpa Nisipeanu, directorul general al Electroaparataj.
Din divizarea Electroaparataj au mai rezultat doua companii, respectiv ELJ Real Estate, care a preluat un teren de 3.400 de metri patrati in Bucuresti, pe care erau situate caminele societatii, si ELJ Platforma Titu, care a preluat un teren de 30.000 de metri patrati si imobilele aferente pe care compania le detinea pe platforma industriala din comuna Titu.
Electroaparataj a fost implicata in ultimii ani in mai multe fuziuni si divizari. In urma divizarilor au rezultat mai multe societati care au preluat diferite active si segmente ale activitatii companiei.
In prezent, Electroaparataj mai detine circa 2.500 de metri patrati de teren si nu mai are in proprietate nicio cladire. Electroaparataj detine insa o participatie de circa 13,1% din actiunile Libra Bank, ale carei active totale au crescut cu 35% anul trecut, pana la 140 mil. euro (494,1 mil. lei). Libra Bank este controlata tot de catre Broadhurst.
Electroaparataj a inregistrat in primele noua luni pierderi de 1,69 mil. euro, la o cifra de afaceri de 18 mil. euro, in crestere cu 8% fata de perioada similara a anului trecut.
Ultimul pret de tranzactionare al actiunilor Electroaparataj a fost ieri de 0,353 lei/actiune, capitalizarea companiei fiind de 6,4 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO