Burse - Fonduri mutuale

Broadhurst si conducerea Comvex, in conflict

08.03.2007, 20:07 37

Fondul de investitii Broadhurst, care a cumparat in ultimii ani pachete de actiuni la operatorul portuar Comvex Constanta, ajungand la o participatie de 21%, a intrat in conflict cu conducerea companiei, cele doua parti acuzandu-se reciproc de nerespectarea legilor pietei de capital.
Broadhurst acuza conducerea Comvex ca a incercat in mod nelegal sa blocheze accesul unui membru al actionarilor minoritari in Consiliul de Administratie, in timp ce conducerea Comvex spune ca fondul abuzeaza de pozitia de actionar semnificativ si perturba activitatea companiei.
"Broadhurst ne hartuieste in mod sistematic si ne impiedica sa ne facem treaba cum trebuie", a declarat Bogdan Panait, presedintele Consiliului de Administratie al Comvex Constanta.
Broadhurst, care detine circa 21% din actiunile Comvex, a cerut anul trecut de doua ori convocarea Adunarii Generale a Actionarilor pentru alegerea Consiliului de Administratie prin metoda votului cumulativ.
"Consiliul de Administratie a anulat nelegal candidatura reprezentantului Broadhurst pe motiv ca nu are competente profesionale, desi domnul Vasile Sava a condus cu succes chiar Romportmetul, cel de-al doilea port mineralier al tarii. In plus, in adresa atasata, chiar Comvex ne-a solicitat sa cerem inca o data aplicarea votului cumulativ", a declarat Dan Barbulescu, administratorul portofoliului de detineri minoritare ale Broadhurst.
"Noi am respectat legea si am convocat de fiecare data AGA la cererea actionarilor semnificativi. Consideram insa ca unii actionari semnificativi abuzeaza de pozitia pe care o detin in cadrul companiei si perturba activitatea acesteia, iar acest lucru nu se intampla doar la noi, ci si la alte companii", sustine insa Bogdan Panait de la Comvex.
Comvex este controlat de firma Solidmet SRL, care detine un pachet de 52% din actiuni. Conform datelor de la Registrul Comertului, Solidmet este controlata integral de Bulk Project SRL din Constanta. Aceasta este controlata la randul ei de Octogon Shipping & Services SRL, care il are ca actionar majoritar pe Corneliu Idu, cu o participatie de 64,45%.
Reprezentantii Broadhurst sunt nemultumiti si de rezultatele raportate de Comvex anul trecut, in timp ce conducerea Comvex nu a comentat rezultatele.
"Daca am compara performantele istorice ale Comvex cu cele ale Romportmet, care au fost constant mult mai bune, veti intelege de ce nu suntem multumiti nici de rezultatele anului trecut, cand profitul societatii a scazut cu 36%", a declarat Barbulescu.
Comvex Constanta si Romportmet Galati fac parte din lantul de transport pentru exporturile producatorului de otel Mittal Steel Galati (fostul Sidex). Comvex a inregistrat anul trecut un profit net de 2,58 mil. euro in scadere cu 35% fata de 2005, in conditiile in care cifra de afaceri a companiei a scazut cu 15% la 14 mil. euro. Romportmet si-a majorat anul trecut profitul net cu circa 6%, pana la 10,17 mil. euro, pe fondul unei cresteri similare a cifrei de afaceri.
Broadhurst a vandut in 2005 pachetul majoritar de actiuni la Romportmet catre Mittal Steel, dupa care si-a majorat participatia la Comvex de la 10% la 21% prin achizitionarea unui pachet de actiuni detinut de SIF Transilvania. Actiunile Comvex sunt listate pe piata RASDAQ, ultimul pret de tranzactionare al acestora fiind ieri de 20 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei se ridica la 26 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO