Burse - Fonduri mutuale

Broker s-a certat cu HTI pe principii

22.05.2007, 18:19 24

Societatea de brokeraj Broker Cluj intentioneaza sa renunte la fuziunea cu HTI Valori Mobiliare, urmand sa fuzioneze doar cu Investco, potrivit presedintelui Broker, Petru Prunea. Anterior, Transilvania Capital se retrasese din procesul de fuziune.
"Am propus actionarilor renuntarea la fuziunea cu HTI, deoarece au aparut intre timp dovezi clare ale incompatibilitatii intre societatile noastre in ceea ce priveste cultura organizationala si etica in afaceri", a declarat pentru ZF Petru Prunea. El nu a precizat insa despre ce dovezi este vorba.
El a mai spus ca renuntarea la fuziunea cu HTI nu se datoreaza neintelegerilor privind partea financiara a tranzactiei, avand in vedere ca actionarii celor doua companii au aprobat proiectul de fuziune.
"Nu acceptam sa ne insuram in orice conditii. Modul nostru de abordare a operatiunilor are la baza rigoarea anglo-saxona si nu se potriveste cu conceptia unor firme bucurestene, care prefera operatiunile facile, care aduc rapid castiguri. Pentru noi aceste lucruri sunt la fel de importante ca aspectele operationale", a mai precizat Prunea.
HTI Valori Mobiliare era cea mai mare dintre cele trei companii care urmau sa fuzioneze cu Broker, compania bucuresteana fiind totodata unul dintre principalii actionari ai Bursei de Valori si Bursei din Sibiu. Actionarul majoritar al HTI este Daniel Tepes. El nu a putut fi contactat in cursul zilei de ieri pentru a comenta decizia Broker.
Broker va continua fuziunea doar cu CRI Investco, dupa ce actionarii Transilvania Capital nu au aprobat proiectul de fuziune. Presedintele Broker a explicat ca nerealizarea fuziunii cu HTI Valori Mobiliare nu va afecta planurile de viitor ale Broker.
"Noi avem bani suficienti, avem un profit de 100 de miliarde lei vechi in primele patru luni si putem oricand sa crestem capitalizarea companiei prin emisiuni de actiuni", sustine Prunea.
Actionarii Broker vor putea dezbate propunerile Consiliului de Administratie in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor convocata pentru data de 29 iunie 2007. Pe ordinea de zi a AGA se afla si majorarea capitalului social al Broker prin emiterea de actiuni gratuite, dar si prin aporturi in numerar din partea actionarilor. Majorarea de capital ar urma sa se deruleze dupa finalizarea fuziunii cu Investco, sursele de majorare ale capitalului social fiind profitul net si rezervele de capital ale Broker, in suma de 24 mil. lei (7,2 mil. euro), si rezervele din profitul net ale Investco. De asemenea, compania va scoate la vanzare actiuni in limita a 10% din numarul total de actiuni rezultate in urma finalizarii fuziunii cu Investco, la un pret de 0,75 lei/actiune, care include o prima de emisiune de 0,25 lei/actiune.
In urma acestor operatiuni, capitalul social al Broker ar urma sa depaseasca 80 mil. lei (24 mil. euro). Saptamana trecuta, Prunea declara ca se afla in negocieri cu alte doua societati de brokeraj in vederea fuziunii. El a precizat ca una dintre societati activeaza pe piata locala, iar cealalta este autorizata in Statele Unite. Broker a mai negociat in urma cu doi ani fuziunea cu societatea de brokeraj Eldainvest din Galati, insa aceasta nu s-a concretizat.
Broker va propune actiunarilor un nou buget pentru acest an. Compania de brokeraj din Cluj isi bugetase pentru acest an un profit net de 30,8 mil. lei (9,2 mil. euro), in urcare cu 41,7% fata de rezultatul raportat in 2006.
Titlurile Broker au scazut ieri cu 2,9%, inchizand sedinta de tranzactionare la cotatia de 2,33 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de circa 77 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO