Burse - Fonduri mutuale

Brokerii bancilor sunt de neclintit in topul pietei bursiere

Brokerii bancilor sunt de neclintit in topul pietei bursiere

Click pentru imaginea marita

04.07.2006, 19:32 20

Varful topului brokerilor de la Bursa a fost dominat in iunie de societatile de brokeraj care au intermediat oferta publica primara initiala a Transelectrica, intre acestea reusind sa se infiltreze pe podium si brokerii de la ING. Practic, primele cinci locuri in clasament sunt detinute de societati de brokeraj care apartin unor banci.
Brokerii de la Raiffeisen si BRD si-au impartit primele doua locuri, cu rulaje fiecare de circa 47-48 milioane de euro si cu o cota din piata de cate 14%. Managerul sindicatului de intermediere de la Transelectrica, Alpha Finance, s-a clasat pe locul al patrulea, cu tranzactii de 26 milioane de euro.
Acesti brokeri au inregistrat atat operatiunile pe vanzare in cadrul ofertei, cat si cele de cumparare, reprezentand cererile de subscriere primite de la investitori. Valoarea ofertei Transelectrica s-a ridicat la peste 123,1 milioane de lei (34,7 milioane de euro). Brokerii de la Raiffeisen spun totusi ca independent de oferta de la Transelectrica, majoritare in rulajul realizat in iunie au fost tranzactiile realizate in sedintele de tranzactionare zilnice de la Bursa.
"Am realizat tranzactii mai mari in sedintele de zi cu zi de la Bursa decat in cadrul ofertei Transelectrica", a precizat Dana-Mirela Ionescu, presedintele societatii de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment.
Locul al treilea in clasament a fost ocupat de brokerii de la ING, cu transferuri de circa 29 milioane de euro. ING Securities detine primul loc pe piata dupa tranzactiile cu actiuni intermediate in primele sase luni ale anului.
Intre primii douazeci de brokeri de la Bursa a revenit in iunie si societatea Eldainvest din Galati, cunoscuta pe piata ca avand printre clienti pe Catalin Chelu, unul din principalii investitori pe SIF-uri.
Pe piata RASDAQ, societatile de brokeraj HTI Valori Mobiliare si ING Securities si-au adjudecat in iunie primele doua locuri in topul brokerilor, in urma tranzactiilor realizate cu actiunile societatii Condmag Brasov, cele mai tranzactionate luna trecuta pe aceasta piata.
HTI a ocupat primul loc, lichiditatea extrem de redusa a pietei RASDAQ permitand acestor brokeri sa aiba o cota de 21,7% din piata cu un rulaj de 4,58 milioane de euro.
Brokerii de la HTI se arata insa nemultumiti de faptul ca Bursa de Valori continua sa prezinte topurile brokerilor de pe piata RASDAQ separat de cel de pe situl Bursei, considerand ca odata cu fuziunea burselor, tranzactiile ar trebui cumulate intr-un singur clasament.
"Noi consideram topul afisat pe situl BVB ca fiind unul incorect si care este de natura sa dezinformeze publicul. Topul afisat pe acest site se prezinta a fi clasamentul intermediarilor dupa tranzactiile cu actiuni.
Am face o observatie la acest lucru si anume aceea ca este topul intermediarilor dupa tranzactiile cu actiuni realizate pe o singura piata.
Noi am transmis o solicitare Bursei de Valori de peste o luna, in cadrul careia am cerut ca topul sa fie refacut cu includerea tranzactiilor de pe RASDAQ, astfel incat sa nu mai creeze prejudicii de imagine societatilor de brokeraj", a spus Daniel Tepes, presedintele societatii de brokeraj HTI Valori Mobiliare. Conducerea Bursei a spus pentru ZF ca se lucreaza in aceste momente la lansarea unui nou site in care se vor prezenta clasamentele si cumulat.
"Suntem in faza in care dupa aprobarea Codului bursier o sa lansam un nou site, in care o sa prezentam plasamentele pe o singura piata.
Se va mentine un clasament pentru piata reglementata, dar si unul pentru piata ATS, care nu se va mai numi RASDAQ, intrucat este logic sa se diferentieze situatiile de vreme ce sunt doua piete diferite.
Dar vom prezenta totusi si un clasament cumulat pentru cele doua piete", a precizat Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO