Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Cand este un trend de crestere, investitorii ignora piata locala

Brokerii: Cand este un trend de crestere, investitorii ignora piata locala
13.08.2009, 19:05 29

Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat in sedinta de ieri o revenire dupa corectiile de miercuri, evoluand in ton cu pietele internationale in ciuda anuntului conform caruia economia romaneasca s-a contractat cu 8,8% in primul semestru din acest an.

"Pe investitori nu-i mai intereseaza PIB-ul Romaniei, ei sunt fascinati in momentul de fata de americani. Practic investitorii nu mai sunt interesati de ce se intampla la noi. Anul trecut, cand economia mergea bine in Romania, investitorii vindeau si piata scadea", spune Octavian Dragolea, broker la IFB Finwest.

El este de parere ca in piata avem atat investitori straini, intrati pe trend, cat si fonduri de investitii si speculatori romani.

"La noi se cam stia ce se va intampla. In plus, nu cred ca exista la Bursa vreo companie care sa dea peste cap piata. Cand este un trend imprimat, investitorii actioneaza invers, indiferent de rezultate. Daca acestea sunt proaste si trendul este ascendent, atunci piata va creste in continuare", spune Dragolea.

Indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, a crescut ieri cu 1,79%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, s-a apreciat la randul sau cu 1,9%. Societatile de investitii financiare au consemnat ieri cele mai importante cresteri din piata, in conditiile in care indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, a crescut cu 3,06%.

Lichiditatea din piata s-a mentinut ieri la un nivel ridicat in comparatie cu ultimele luni, rulajul total din piata ridicandu-se la 34,3 mil. lei (8,1 mil. euro). Cu toate acestea, piata RASDAQ continua sa fie ocolita de investitori, acestia realizand ieri investitii de numai 0,6 mil. lei (150.000 de euro) pe aceasta piata. Cea mai lichida societate din piata a fost ieri SIF Oltenia (SIF5), compania atragand investitii de 9,4 mil. lei (2,2 mil. euro). De altfel, cele cinci SIF-uri au atras ieri investitii totale in valoare de 19,9 mil. lei (4,7 mil. euro), reprezentand 58% din rulajul total de la Bursa.

Cea mai importanta apreciere din piata a fost inregistrata ieri de actiunile Dafora Medias (DAFR), pretul acestora crescand cu 7,4%. Spre deosebire, Broker Cluj (BRK) s-a aflat printre putinele societati din piata care au inchis sedinta in scadere, actiunile companiei corectandu-se cu 3,4%.

Scaderi au mai inregistrat ieri si actiunile Transelectrica (TEL), acestea depreciindu-se cu 1,4%, dupa ce compania a raportat un profit de 13 ori mai mic in primele sase luni din acest an. De asemenea, titlurile Rompetrol Well Services (PTR) au scazut ieri cu 2,2%, societatea raportand pentru S1 un castig in scadere cu 38%.

Pe piata internationala, principalele actiuni au inregistrat ieri cresteri in tonul celor de la Bucuresti. Astfel, indicele francez CAC-40 se aprecia ieri inainte de inchidere cu 1,4%, indicele german DAX crestea cu 1,9%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Anglia inregistra un avans de 0,8%. In Statele Unite, sedinta de tranzactionare de miercuri a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) o crestere de 1,3%.

 

De urmarit astazi

  • Evolutia generala a Bursei de Valori Bucuresti, mai multe societati fiind programate sa publice astazi rezultatele financiare pentru primul semestru
  • Evolutia SIF-urilor, in conditiile in care acestea trebuie sa prezinte rezultatele aferente primelor sase luni
  • Rezultatele companiilor farmaceutice, care raporteaza rezultatele la semestru, dupa un prim trimestru bun
  • Evolutia actiunilor Dafora, care-si publica rezultatele dupa ce a crescut puternic pe Bursa

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO