Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred că ieşirea din recesiune a fost deja inclusă în cotaţiile de pe Bursă

Brokerii cred că ieşirea din recesiune a fost deja inclusă în cotaţiile de pe Bursă

Autor: Stefan Musgociu

30.03.2011, 23:48 33

Bursa a scăzut nesemnifi­ca­tiv miercuri după ce în precedenteledouă şe­dinţe a scăzut cumulat cu 1,6%, însă acţiunile celor cincisocietăţi de investiţii financiare (SIF) au crescut cu peste 2%.Andrei Ciubotaru, şeful de­par­ta­mentului de brokeraj alTradeville, spune că investitori au cumpărat şi au ridicatpre­ţurile în ultimele săptămâni estimând o ieşire din re­cesiune aeconomiei, dar şi pentru a bene­ficia de dividendele pe carecom­paniile le-au anunţat.

"Este clar că pe partea de cum­pă­ra­re investitorii au inclusdeja în pre­ţuri ieşirea din recesiune în primul tri­mestru, însăîn ceea ce-i priveşte pe vân­ză­tori nu este la fel de uşor deînţeles. Probabil că se aşteaptă ca informaţiile privind evo­lu­ţiaeconomiei să nu fie atât de bune pe cât sunt estimările, însă estepo­sibil ca aceştia doar să fi vrut să ruleze ac­ţiunile dinportofoliu", a declarat Ciubotaru.

În prima oră, piaţa a crescut în me­die cu 0,4%, însă ulterior arevenit la nivelul de la finalul şedinţei anterioare, fiindinfluenţată de corecţia de 0,66% înregistrată de acţiunile BRD(BRD).

Pe de altă parte, investitorii au vizat cu precădere acţiunilecelor cinci SIF-uri, introducând mai multe ordine de cumpăraredecât de vânzare. Astfel, la finalul şedinţei indicele BET-FI, careana­­lizează evoluţia titlurilor SIF-urilor şi a celor ale FonduluiProprietatea (FP), era cu 2,48% peste nivelul de marţi.

Cea mai accelerată ascensiune, de 5,45%, a fost consemnată detitlurile SIF Banat-Crişana (SIF1), care au ajuns la 1,297 lei,însă pe cel mai redus rulaj dintre SIF-uri, de 1,8 milioane lei. Lafi­nalul şedinţei, indicele BET, al pri­melor zece acţiuni înfuncţie de lichiditate, era în creştere cu 0,16%

Brokerul crede că unii investitori vor încerca să îşi reaşezeportofoliile în următoarea perioadă şi să vizeze acţiunile care auavut o evoluţie

mai lentă sau chiar au înregistrat corecţii.

"Volumele din ultimele zile sunt comparabile cu cele din lunamai a anului trecut şi probabil că unii investitori încep să îşibalanseze portofoliile. Foarte multe din veştile bune au fost dejaincluse în preţuri, iar acum urmează să vedem cum vor reacţionainvestitorii după adunările generale, mai ales pentru că dateleex-dividend (după care cumpărătorii nu mai au dreptul la dividend -n.red.) se vor suprapune cu raportările financiare pentru primultrimestru", a afirmat Ciubotaru. Astfel, el crede că dacărezultatele financiare vor fi mai reduse decât estimărileinvestitorilor, ar putea urma o perioadă de corecţii pe bursă, maiales că cei care au cumpărat pentru a primi dividende vor vindedupă data ex-dividend.

"Lumea se va uita şi la rezultate, iar cei mai mulţi se aşteaptăca trendul de revenire a rezultatelor de anul trecut pentru celemai multe companii să continue, însă dacă aşteptările se vor dovedimai mari, atunci probabil că vom vedea o reacţie. Dacă rezultatelevor fi în linie cu aşteptările, nu cred că se vor vedea mişcări. Petermen scurt, este clar că se cumpără pentru votul în AGA şidividende", a mai spus Ciubotaru.

De urmăritastăzi

  • Acţiunile Concefa Sibiu (COFI), care şi-a publicat bugetulpentru anul în curs şi planul de investiţii pe site-ul propriu.Titlurile firmei de construcţii au crescut ieri cu 0,8%, până la unnivel de 0,129 lei/unitate.

  • Titlurile Băncii Transilvania (TLV), la care SIF Moldova aachiziţionat şi marţi 50.000 de titluri la un preţ de 1,48lei/acţiune. Titlurile băncii au urcat ieri uşor, cu 0,4%, şi auînchis ziua la un nivel de 1,485 lei/unitate.

  • Evoluţia burselor externe, după ce bursa americană a deschisieri şedinţa cu aprecieri de circa 0,5% pe principalii indici.STOXX 50, indicele care include cele mai importante companiieuropene, înregistra la aceeaşi oră o creştere de 0,7% iar indicelegerman DAX se aprecia cu 1,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO