Burse - Fonduri mutuale

Brokerii incep sa se gandeasca deja la vacanta

22.11.2004, 00:00 17

Sedinta de vineri a fost destul de linistita la Bursa, atentia investitorilor fiind atrasa mai  mult de oferta publica lansata de SSIF Broker. Toti cei trei indici bursieri au incheiat pe scadere, dar aceste scaderi au fost nesemnificative.
Exceptand tranzactiile cu actiunile SSIF Broker, un alt eveniment mai important  de remarcat ar fi tranzactia speciala derulata cu actunile BRD, prin intermediul careia s-a transferat un pachet de 500.000 actiuni la pretul de 33.000 lei/actiune, cu 100 lei mai redus fata de maximul pentru ultimul an atins recent. Valoarea acestei tranzactii speciale a fost de 16,5 miliarde de lei, urcand valoarea totala a operatiunilor realizate cu aceste actiuni la 20 miliarde de lei. In piata, titlurile BRD au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 32.700 lei si 33.000 lei/titlu, inchiderea facandu-se la 32.900 lei/titlu, in scadere cu 0,3% fata de cotatia precedenta.
Cele mai tranzactionate actiuni in piata au fost cele ale Romeptrol Rafinare (Petromdiia) cu un rulaj de 19,5 miliarde de lei. Titlurile Petromidia au castigat 0,3%, ultimul pre fiind de 777 lei/actiune.
Actiunile Petrom au pierdut 0,7%, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 2.730 lei/actiune. Tranzactiile derulate cu actiunile companiei petroliere au insumat 13,8 miliarde de lei.
Titlurile companiei de constructii Impact Bucuresti  au facut obiectul unor tranzactii de 6,8 miliarde de lei. Actiunile Impact au fost cotate la inchidere la un pret de 5.650 lei/actiune, egal cu cotatia de la finele sedintei precedente.
La un pret  identic cu cel de joi au fost tranzactionate si actiunile Bancii Transilvania, in acest caz, ultima tranzactie derulandu-se la 7.950 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 7,1 miliarde de lei.
Actiunile companiilor farmaceutice, Antibiotice Iasi si Sicomed Bucuresti, au inregistrat cresteri usoare sub 1%. Actiunile Rulmentul au castigat 1,7%, pe fondul unor tranzactii de 710 milioane de lei.
Singura societate de investitii financiare (SIF) care a fost tranzactionata vineri a fost SIF Moldova. Actiunile acestei SIF au fost cotate la inchidere la 6.350 lei/actiune, un pret cu 0,8% sub nivelul cotatiei de joi. Valoarea tranzactiilor a fost de 2,1 miliarde de lei.
Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni a fost de 166 miliarde de lei, din aceasta suma mai mult de jumatate fiind reprezentand tranzactiile derulate in cadrul oferteo publice initiale lansata de SSIF Broker.



Se schimba sistemul de tranzactionare
Incepand din februarie, tranzactionarea actiunilor de pe Bursa de Valori se va face prin sistemul Arena, utilizat in prezent pentru tranzactionarea obligatiunilor. Se va renunta astfel la tranzactionarea prin sistemul Horizon, care se utilizeaza in prezent.
"Vom trece incepand din decembrie societatile necotate care se tranzactioneaza prin sistemul Horizon pe sistemul Arena , dezvoltat in-house. Pana in luna februarie vom muta tranzactionarea tuturor societatilor de pe Horizon pe Arena", spune Stere Farmache, directorul general al BVB.
"Principalele avantaje ale sistemului Arena sunt costurile mult mai mici si faptul ca poate fi adaptat mult mai bine la cerintele pietei noastre" a precizat Farmache. El nu a dorit sa precizeze cat plateste bursa in fiecare an pentru utilizarea sistemului Horizon, dar surse apropiate pietei de capital afirma ca este vorba de aproximativ de o suta de mii de euro pe an.
Sistemul Horizon este cu licenta de la compania producatoare si nu se pot face modificari in structura acestuia fara acordul societatii respective. Conducerea pietei a decis in urma cu mai multi ani dezvoltarea unui sistem de tranzactionare propriu, numit Arena. In prezent Arena este folosit doar la tranzactionarea obligatiunilor, desi programul permite si tranzactiile cu actiuni, iar cei mai multi dintre brokeri s-au declarat multumiti de performantele acestuia.
Horizon a dat si numeroase rateruri, un exemplu in acest sens fiind blocarea sistemului de ordinele masive aparute pe piata in prima zi de tranzactionare a actiunilor Rompetrol Rafinare (Petromidia) pe Bursa, cand intreaga sedinta de tranzactionare a trebuit sa fie oprita dupa o ora si jumatate de la deschidere.



Piata RASDAQ
Vineri au fost raportate tranzactiile din cadrul ofertei publice lansate de Rematinvest Srl Cluj pentru achizitionarea a 99,97% din societatea Remat SA Bihor. Rematinvest a reusit sa cumpere 85,6% din actiuni (93.821) platind un pret de 375.000/ actiune. Valoarea totala a tranzactiilor din cadrul ofertei s-a ridicat la 35,2 miliarde lei (peste un milion de dolari).
In piata, puternic in atentia investitorilor s-au aflat actiunile IAR Ghimbav . Pe fondul unei cresteri importante a lichiditatii actiunile au inregistrat o apreciere importanta la nivelul cursului. De altfel actiunile au deschis la maximul posibil al zilei de 24.300 lei/actiune, ulterior cursul coborand insa pana la 22.100 lei/actiune. Ordinele mari de cumparare au urcat din nou pretul, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul maxim de 24.300, in crestere cu 24,62% fata de cotatia anterioara. Actionarul majoritar al companiei este statul care detine peste 72% din actiuni, cel mai important actionar minoritar fiind SIF Transilvania cu 4,57% din actiunile societatii.
Cele mai tranzactionate actiuni in piata au fost cele ale Lipomin, societate specializata in comertul cu amanuntul. Cu aceste actiuni s-au derulat 7 tranzactii, prin care s-au transferat 45,37% din capitalul social al companiei. Toate tranzactiile s-au efectuat la pretul de 26.500 lei/actiune, o cotatie mai mare cu 17% fata de pretul de inchidere al sedintei precedente.
O tranzactie mare s-a derulat cu actiunile Minexfor SA Deva, companie care desfasoara activitati de cercetare, explorare si prospectare geologica si de cartografie. Prin intermediul acestei operatiuni s-a transferat 13% din capitalul social. La un pret de 133.593 lei/actiune, titlurile societatii au castigat 11,33% fata de sedinta anterioara. Principalul actionar al companiei este Asociatia Salariatilor Minexfor, cu o participatie de 58%, printre actionarii minoritari numarandu-se Stan Maricel, cu 24,025 % si SIF Banat Crisana cu 13,14%.
La categoria I, cele mai tranzactionate titluri au fost cele ale operatorului portuar Socep Constanta, cu un rulaj de aproape 881,5 milioane lei (330.000 de actiuni tranzactionate), lichiditatea fiind in scadere. Cu un pret la inchidere de 2.660 de lei /actiune, titlurile Socep au inregistrat o scadere de 1,85%, confirmand trendul descendent din ultima perioada.
Actiunile producatorul de obiecte sanitare din ceramica, Sanex Cluj Napoca, au pierdut 6,77% pe fondul unor tranzactii de 500 de milioane de lei, inchiderea avand loc la pretul de 6.200 lei/actiune.
dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO