Burse - Fonduri mutuale

Brokerii nu cred că bursele externe se vor calma prea curând

Brokerii nu cred că bursele externe se vor calma prea curând

Autor: Stefan Musgociu

18.08.2011, 00:04 436

Bursa a avansat miercuri cu 1,54% şi a recuperat corecţia uşoară de marţi, într-o piaţă în care investitorii au reacţionat pe de o parte la scăderile burselor vest-europene, iar spre închidere au ridicat preţurile influenţaţi de creşterile de pe piaţa futures din SUA. "Se pare că vola­tilita­tea puternică înregistrată săptă­mâ­na trecută şi panica ce i-a cuprins pe investitiori i-au determinat să se uite din nou preponderent la mişcările de pe pieţele extrene mai curând decât la ştirile locale. Din această cauză am înce­put să revedem răspunsuri foarte rapide ale investitorilor locali la fiecare mişcare a burselor vest-europene, semn că aceş­tia sunt foarte atenţi şi precauţi, ei nemaiavând siguranţa să rişte şi preferă să marcheze orice profit obţinut", a decla­rat directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

El a menţionat că de regulă în perioade de corecţii piaţa locală se corelează mai strâns cu evoluţiile burselor internaţionale.

"Această corelare cred că a fost şi cauza pentru care nu am văzut niciun răspuns din partea investitorilor la rezultatele macroeconomice locale, acestea trecând parcă neobservate, în schimb piaţa fiind puternic influenţată de ştirile externe. Mai mult de atât, inclusiv rezultatele semestriale parcă nici nu au fost anunţate pe piaţa noastră. Cred că situaţia aceasta va continua şi în perioada următoare, cel puţin până vom vedea o calmare a pieţelor financiare internaţionale", a afirmat brokerul.

La închiderea zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1,15%, iar titlurile com­paniilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,76% peste nivelul de marţi.

Totodată, indicele BET-FI, al ac­ţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a cres­cut cu 2,47%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a avansat cu 1,68%.

"Nu cred că pieţele externe se vor calma foarte curând, ci vor fi marcate în continuare de volatilitate ridicată şi nu vor urma o direcţie clară. Panica ce a cuprins săptămâna trecută pieţele financiare a schimbat radical datele problemei în cazul evoluţiei preţurilor acţiunilor, dar trebuie să vedem ce se va întâmpla în momentul în care pieţele mature vor începe să îşi revină, mai exact dacă vom vedea acest lucru şi pe bursa din România sau dacă aceasta va reintra într-o perioadă de apatie în care preţurile vor evolua pe un canal lateral", a mai spus Mureşian.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai tranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de 19 milioane lei. Preţul acestor titluri a crescut cu 0,43%, la 0,4719 lei. Transferuri de peste un milion de lei au mai consemnat acţiunile OMV Petrom (SNP) - 5,8 milioane lei, SIF Oltenia (SIF5) - 2,5 milioane lei şi, respectiv, Banca Transil­vania (TLV) - 2,4 milioane lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Frankfurt erau în scădere cu 0,1%.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Argus Constanţa (UARG), după ce fondul Business Capital for Romania -Opportunity Fund Cooperatief UA, deţinut în proporţie de 83,3% de BCR, a achiziţionat recent un pachet de 6,25% din acţiunile companiei Prodplast Bucureşti, firmă deţinută de omul de afaceri Florin Pogonaru.

  • Acţiunile Biofarm Bucureşti (BIO), la care SIF Oltenia a cumpărat de curând un pachet de peste 7,2 mil. de titluri, reprezentând 0,66% din capitalul producătorului de medicamente. Titlurile Biofarm au pierdut ieri 0,9% şi au închis ziua la un preţ de 0,1928 lei/unitate.

  • Evoluţia burselor extene după ce piaţa americană a deschis şedinţa de ieri cu o apreciere de 1,3% pe indicele S&P 500. La aceeaşi oră, principalele burse europene erau cu precădere pe plus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO