Burse - Fonduri mutuale

Brokerii recomandă atenţie sporită pe Bursă şi se aşteaptă la mişcări bruşte

Brokerii recomandă atenţie sporită pe Bursă şi se aşteaptă la mişcări bruşte

Brokerii recomandă atenţie sporită pe Bursă şi se aşteaptă la mişcări bruşte

Autor: Stefan Musgociu

03.04.2011, 23:44 36

Brokerii spun că lichi­di­tatea foarte scăzută din şedinţa de lafinele săptămânii trecute arată că piaţa are nevoie de noi motivepentru a continua să urce şi că am putea avea parte în următoareaperioadă de evoluţii laterale sau corecţii.

Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la PrimeTransaction, crede că unele acţiuni au atins niveluri consideratede rezistenţă şi în prezent investitorii caută noi motive pentrucontinuarea mişcării ascendente.

"De obicei în astfel de situaţii apar marcările de profituri şiuşor-uşor co­rec­ţii sau evoluţii laterale (variaţii uşoare atât pecreştere, cât şi pe scădere - n.red.), precum şi diminuareavo­lu­melor", a declarat Bărbulescu.

Bursa a crescut vineri cu 0,84%, influenţată în principal deevoluţia pieţelor externe, însă cei mai mulţi investitori au trecutpe poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a coborât la celmai redus nivel din 7 februarie.

Deşi cele mai multe acţiuni au revenit pe creştere încă dinprimele minute, după două şedinţe consecutive de corecţii, puţiniinvestitori au fost dispuşi să intre la tranzacţionare. Piaţa s-amenţinut pe creştere până la închidere, însă ordinele detranzac­ţionare introduse în piaţă au continuat să fie pentruvolumele reduse de titluri.

Astfel, operaţiunile de pe piaţa acţiunilor au cumulat numai20,8 mi­lioane lei (5 milioane euro), sumă cu 47% mai mică decâtrulajul de joi, de 39,2 milioane lei (9,5 milioane euro).

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în mediecu 0,49%. Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurileFondului Proprietatea (FP) au dus indicele BET-FI cu 0,54% pestenivelul de la finalul şedinţei de joi.

Brokerul crede că piaţa locală are încă potenţial de creştere,întrucât are un decalaj faţă de bursele externe, care au crescut îna doua jumătate a anului trecut şi la începutul acestui an.

"Există potenţial pentru a merge mai departe şi de la acesteniveluri, însă dacă lucrurile s-ar precipita afară, atunci clar căşi la noi situaţia se poate complica în ceea ce priveşte evoluţiabursieră. Până acum semnalele din partea economiei americane îngeneral se menţin pozitive şi, prin urmare, acest fapt se reflectăîn toate pieţele financiare. În următoarea perioadă esterecomandată o atenţie sporită asupra evoluţiei pieţei pentru a aveareacţie în momentul în care intervine o mişcare bruscă", a mai spusBăr­bulescu.

Titlurile FP au crescut nesem­nificativ, cu 0,08%, la 0,6125lei, iar acţiunile SIF Oltenia au încheiat ziua în creştere cu0,84%, la 1,672 lei. Deal-ul cu titluri SIF a fost efectuat la 1,67lei, preţ cu 0,72% mai mare faţă de cotaţia de joi.

Pe piaţa RASDAQ tranzacţiile au însumat 549.000 de lei, sumă depeste două ori mai redusă decât rulajul de joi, de 1,4 milioanelei.

Acţiunile Armax Gaz (ARAX) au fost cele mai lichide, cuoperaţiuni de 106.000 de lei, iar preţul a avansat cu 2,13%, la0,1727 lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erauîn creştere cu până la 1,2%, linia fiind urmată şi de majoritateapieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu cel mult1,7%.


Evenimente importante săptămâna trecută

  • Războiul dintre investitori şi conducerile SIF Transilvania şiSIF Oltenia, după ce acestea din urmă au refuzat să includă peordinea de zi propunerile de dividende ale unor grupuri deinvestitori.
  • Mai multe companii de pe Bursă şi-au anunţat dividendele pecare le vor distribui în acest an printre care unele SIF-uri, AlroSlatina, Remedia Deva.
  • Petrom şi-a bugetat profit mai mare cu 28%, de 2,3 mld. lei(564 mil. euro), deşi prognozează o cifră de afaceri în scădere cu9%, de 12,7 mld. lei (3 mld. euro).

Evenimente de urmăritsăptămânaaceasta

  • Adunarea generală anuală la compania de turism THR Marea Neagră(EFO) care va avea loc joi 7 aprilie. Vineri compania îşi vapublica raportul anual pe anul precedent.
  • Acţiunile Azomureş Târgu-Mureş (AZO), care a continuat săatingă noi maxime săptămâna trecută după ce compania şi-a publicatbugetul aferent anului în curs şi un program amplu deinvestiţii.
  • Titlurile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care au înregistrat ceamai bună evoluţie de pe Bursă săptămâna trecută ca urmare aapropierii privatizării societăţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO