Burse - Fonduri mutuale

Brokerii se aşteaptă la noi corecţii de preţuri în zilele următoare

Brokerii se aşteaptă la noi corecţii de preţuri în zilele următoare

Autor: Stefan Musgociu

28.02.2012, 00:05 1280

Bursa de la Bucureşti a urmat luni linia burselor europene şi a scăzut uşor, cu 1,1%, după ce vineri a atins maximul ultimelor şapte luni, însă corecţia a venit pe un rulaj susţinut în proporţie de 61% de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP).

Piaţa a fost pe roşu încă din primele minute, corectându-se uşor după ce vineri a încheiat la cel mai ridicat nivel din ultimele aproape şapte luni. Astfel, piaţa de la Bucureşti s-a cuplat din nou la evoluţia burselor externe, însă atenţia investitorilor a fost axată doar pe câteva acţiuni.

"Temperarea achiziţiilor a început să fie simţită mai puternic în piaţă, atât prin faptul că lichiditatea a scăzut în comparaţie cu şedinţele când piaţa era pe creştere, cât şi pentru că preţurile s-au corectat în absenţa unor ordine mai mari de cumpărare, cum au fost cele din alte şedinţe. Nu cred că această primă zi de corecţii poate să îngrijoreze foarte mult investitorii şi să îi facă să îşi schimbe aşteptările pentru o perioadă mai mare de timp. Putem pune aceste vânzări pe seama marcărilor de profit odată cu atingerea zonelor de preţ actuale. Cred că sunt doar corecţii normale după mai multe şedinţe consecutive de creştere", a declarat Mihai Mureşian, directorul de tranzac­ţionare al Intercapital Invest.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,27%, iar titlurile com­paniilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,64% sub închiderea de vineri.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a consemnat o corecţie de 2,17%. Titlurile celor cinci SIF- uri au înregistrat scăderi cuprinse între 1,29% şi 2,51%, iar acţiunile FP au coborât cu 2,74%.

"Probabil că scăderile vor continua în zilele următoare, însă nu cred că ne putem aştepta la o amplificare. Pe măsură ce vor apărea convocatoarele adunărilor generale ale acţionarilor, iar investitorii vor afla propunerile de dividende, este foarte probabil să vedem o volatilitate mai ridicată pe anumite acţiuni. În cazul multor acţiuni se poate observa o supra­cumpărare sau există aşteptări ca propunerile de dividend să fie deja incluse în preţ, însă nu este exclus să asistăm la unele surprize, care să determine unele mişcări, deşi de amplitudine mai redusă", a mai spus Mureşian.

Titlurile Fondului Proprietatea au rămas cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 18,9 milioane lei, sumă din care 4,2 milioane lei au reprezentat valoarea a două deal-uri.

Top câştigători şi perdanţi la bursă

Aceste acţiuni au asigurat 61% din rulajul bursei.

Cea mai recentă tranzacţie pe piaţa principală cu aceste titluri a fost realizată la 0,55 lei, preţ în scădere cu 2,74%.

Corecţia acestor titluri vine după ce de la începutul anului aceste acţiuni au urcat cu peste 32%, iar în cursul şedinţei de vineri cotaţia a atins cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni.

Rulaje de peste un milion de lei au mai înregistrat acţiunile SIF Oltenia (3,9 milioane de lei), OMV Petrom (2,5 milioane de lei) şi SIF Transilvania (1,2 milioane de lei).

Titlurile Oltchim (OLT) s-au desprins de linia generală a pieţei şi au urcat cu 15%, limita de variaţie admisă pentru majoritatea acţiunilor de la BVB, susţinute de ordinele de cum­părare plasate de unii investitori care mizează pe privatizarea combina­tului.

Evoluţia a venit pe un rulaj de numai 330.000 de lei.

Titlurile firmei hoteliere Intercon­tinental (RCHI) şi ale procesatorului de lactate Albalact (ALBZ) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 381.000 de lei şi respectiv de 237.000 de lei. Acţiunile Intercontinental au crescut cu 1,47%, la 0,09, iar titlurile Albalact au avansat cu 0,32%, la 0,1895 lei.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au înregistrat ieri prima corecţie mai importantă din acest an, pierzând pe bursă 2,7% din valoare. Totuşi titlurile fondului continuă să marcheze un avans consistent, de 28,8% de la începutul acestui an.
  • Titlurile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care au sărit ieri cu 15% pe bursă după ce în presa locală au apărut informaţii conform cărora statul ar putea să scoată compania la privatizare în circa trei săptămâni, urmând să o finalizeze până la sfârşitul lunii aprilie, în termenul prevăzut de FMI.
  • Evoluţia burselor externe după ce bursa americană a deschis şedinţa de ieri cu scăderi uşoare, de circa 0,3% pe indicele S&P 500. La aceeaşi oră bursele europene coborau cu peste 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO