Burse - Fonduri mutuale

Brokerii si-u amintit de Impact

16.09.2004, 00:00 11

Actiunile Impact au castigat ieri  3%, lichiditatea actiunilor fiind de asemenea in crestere. Pe un volum de aproximativ 570.000 actiuni, valoarea tranzactiilor a fost de 2,6 miliarde lei.
Titlurile Impact s-au aflat pe un trend in general ascendent pe parcursul zilei, cursul urcand de la deschiderea de la 4.600 lei/actiune, pana la un nivel maxim de 4,740 lei/actiune, la inchidere. "Actiunile Impact au fost cotate la pretul minim de 4.600 lei/actiune, pe care piata l-a considerat destul de bun pentru a se reveni pe Impact. Semnalul a fost dat inca din sedinta precedenta, cand cotatia a coborat pana in 4.590 lei, aparand apoi ordine de cumparare care au urcat pretul. In acelasi timp este posibil ca insiderii sa fi aflat unele informatii si au decis sa cumpere in acest moment actiuni Impact. " a comentat Marcel Margoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Estinvest. Ultimele informatii de pe piata legate de Impact sunt reprezentate de faptul ca a fost deschis si ansamblul rezidential Azur din zona Pipera, persoanele interesate putand cere construirea de locuinte si in cadrul acestui ansamblu. Brokerii spun ca in conditiile in care multi investitori cumpara pe zvonuri, este suficient sa fie ceva mai multe ordine de cumparare, acest lucru determinand si intrarea altor investitori pe actiunea respectiva, ipoteza valabila mai ales in cazul unei companii ca Impact care poate fi considerata printre "vedetele" de la Bursa. Analistii considera ca totusi aceste lucruri legate de cumparatul pe zvonuri sunt pana la urma irelevante daca se analizeaza doar evolutia dintr-o singura zi, trebuind sa fie urmarite si evolutiile din sedintele urmatoare.
Cu exceptia titlurilor Bancii Carpatica, actiunile celorlalte doua companii din sectorul bancar, Banca Transilvania si BRD au inregistrat aprecieri de peste 1%. Actiunile Bancii Transilvania au fost din nou cele mai tranzactionate de pe piata, cu operatiuni in valoare de 9,2 miliarde lei. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a derulat la pretul de 7.300 lei/actiune. Inchiderea in cazul BRD s-a facut la 26.800 lei/actiune, valoarea tranzactiilor fiind de 4,5 miliarde lei. Evolutia actiunilor Bancii Transilvania poate fi considerata si o surpriza, in conditiile apropierii momentului cand se va opera in registrul actioanrilor majorarea capitalului atat prin incarcarea actiunilor gratuite cat si a celor subscrise la 3.500 lei/actiune. "Probabil ca sunt invetsitori care vor sa preintampine evolutiile din urmatoarele saptamani si au considerat ca este momentul sa intre pe aceste actiuni. Daca operarea majorarii va duce la o scadere a cotatiilor, nu cred ca aceasta scadere va dura mai mult de 1-2 zile. Nu cred ca aceasta inregistrare a actiunilor va influenta foarte mult cotatia. Oricum, depinde de cursul la care se va ajunge in acel moment, daca ajunge pe la 7.400 probabil acest lucru va constitui o tentatie mai mare pentru investitori sa vanda. In acelasi timp, trebuie sa se tina cont si de faptul ca si la SNP incepe subscrierea, iar in conditiile in care se vor incarca si actiunile Bancii Transilvania, cat si cele ale Bancii Carpatica, este posibil ca investitorii sa prefere sa vanda din actiunile de la Carpatica." a comantat Marcel Margoci. Actiunile Bancii Carpatica au pierdut ieri 1,4%, pe fondul unor tranzactii de 760 milioane lei.



Piata RASDAQ
Actiunile producatorului de articole din sticla Stirom Bucuresti au avut ieri o lichiditate destul de buna, transferurile cu aceste titluri reprezentand 0,3% din capitalul social al companiei.
Pe fondul unei presiuni crescute la cumparare, actiunile Stirom au castigat peste 16% la nivelul pretului mediu.  Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 60.000 lei/actiune, prteul maxim al sedintei si in acelasi timp un nou maxim istoric pentru aceste actiuni. Cu actiunile Stirom s-au derulat 46 tranzactii, valoarea acestora fiind de 1,4 miliarde de lei. Actionarul majoritar al Stirom este compania greaca Yioula Glassworks care controleaza prin intermediul unui vehicul de investitii 53,9% din actiunile companiei. Alti actionari mai importanti sunt Berlino Investment Ltd., cu o participatie de 9,1%, Windy Holding SA,  Gazon Holdings Ltd. si Colwick Holdings Ltd. cu participatii de peste 7%.  
Un investitor a achizitionat ieri 0,7% din actiunile companiei hoteliere Continental Vest Drobeta Turnu Severin. Singura tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la pretul de 1.500 lei/actiune, in crestere cu peste 24% fata de cotatia medie precedenta. Valoarea tranzactiei a fost de 1,5 miliarde de lei. Principalul actionar al societatii este Continental Bucuresti, care detine 42,3% din actiuni. Un pachet de 3,9% din actiunile Continental Vest este detinut de SIF Banat Crisana. Societatea Continental Vest a putut fi tranzactionata pe RASDAQ incepand cu aceasta luna.
 Toate cele sapte tranzactii care au implicat actiunile companiei Uzinexport Bucuresti s-au realizat la pretul de 12.500 lei/actiune. Cotatia medie a pierdut 2,8%. Lichiditatea actiunilor a crescut ieri, pachetul de actiuni transferat reprezentand 0,5% din numarul total de actiuni. Principalul cumparator in acest an de actiuni Uzinexport a fost fondul de investitii Hyposwiss Fund, raportat la sfarsitul lunii februarie cu o participatie de 8,8%.
 Tot un pachet de 0,5% a fost transferat si in cazul tranzactiilor care au implicat actiunile companiei de remorcare maritima Coremar Constanta. Cursul mediu al actiunilor Coremar a castigat ieri peste 7%, pretul maxim de 8.900 lei/actiune inregistrat ieri fiind si cel mai ridicat din ultimul an de tranzactionare. Societatea este controlata de Asociatia Salariatilor, care detine 39,9% din actiuni.
Indicii RASDAQ - C si RAQ - II au atins ieri noi maxime istorice. Indicele RASDAQ - C care urmareste toate companiile listate pe aceasta bursa a inregistrat o crestere de 0,5% fata de valoarea precedenta. Valoarea indicelui RAQ - II a crescut cu 3,9%, dar lichiditatea actiunilor urmarite de acest indice a fost din nou extrem de redusa, titlurile nici unei companii listate la Categoria a II-a neavand un rulaj mai mare de 40 milioane de lei.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO