Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că bursa a ajuns la niveluri destul de înalte şi sunt justificate anumite corecţii

Brokerii spun că bursa a ajuns la niveluri destul de înalte şi sunt justificate anumite corecţii

Autor: Stefan Musgociu

24.09.2012, 00:07 1289

Unii brokeri sunt de părere că bursa are nevoie de o perioadă în care să-şi "tragă sufletul" după apre­cierile din ultima perioadă, astfel că anumite corecţii, precum cele care s-au resimţit la nivelul celor mai multe acţiuni de pe piaţă în a doua parte a săptămânii trecute, sunt binevenite.

"Piaţa a ajuns la niveluri destul de înalte şi este normal ca interesul să fie diminuat şi chiar să apară corecţii. În continuare există interes pentru acţiuni precum OMV Petrom şi Fondul Proprietatea, dar o perioadă de respiro aduce o sustenabilitate acestui trend de creştere. În continuare nu vedem investitorii să revină brusc şi cu entuziasm către piaţă, dar cred că situaţia se va schimba în următoarele 3-6 luni, având în vedere că se vor reaşeza portofoliile pentru perioada divi­den­delor", a declarat Gabriel Necula, şeful departa­mentului de tranzacţionare la Alpha Finance.

În această săptămână ar putea fi reintroduse la tranzacţionare acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care face obiectul unui proces de privatizare aflat în plină desfăşurare. Acţiunile combinatului chimic au fost foarte volatile în ultimele luni. Titlurile Oltchim au fos suspendate joi de la tranzacţionare ca urmare a publicării anunţurilor de licitaţie pentru creanţele statului la combinat şi pachetul de acţiuni majoritar al Oltchim.

Bursa de la Bucureşti a scăzut vineri cu 0,15% într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să absenteze de la tranzacţionare şi unde lichiditatea a fost salvată din nou de un deal cu 1,26% din titlurile Fondului Proprietatea (FP).

Piaţa a fluctuat foarte uşor în ultima săptămână, variaţiile înregistrate de majoritatea indicilor fiind mai mici de 1%. Indicele general al Bursei, BET-C, a scăzut în această săptămână cu 1,6%. Raportat la nivelul de la finalul lunii august, indicele este încă pe plus, cu 0,3%, iar faţă de anul trecut este în creştere cu 3%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut în această săptămână cu 1,34%, diminuându-şi ascensiunea din luna septembrie la 2%. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele este în urcare cu 13,2%.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,12%, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat în creştere cu 0,45%.

După ce în primele două săptămâni din luna septembrie volumele de tranzacţionare au revenit pe creştere, la începutul acestei săptămâni rulajele au scăzut vizibil, iar interesul investitorilor a fost axat doar pe câteva acţiuni. Lichiditatea totală a fost salvată în ultimele trei şedinţe de pachete importante de acţiuni Fondul Proprietatea.

În şedinţa de vineri investitorii au realizat operaţiuni de 105,6 milioane lei (23,4 milioane euro), valoare cu puţin peste rulajul de joi, de 101,2 milioane lei (22,5 milioane euro). Lichi­ditatea a fost susţinută în proporţie de 88% de un deal cu 1,26% din titlurile FP, de 93,6 milioane lei (20,7 milioane euro).

Pe piaţa principală, acţiunile Fondului Pro­prietatea au înregistrat un rulaj de 2,5 milioane lei, iar preţul a stagnat la 0,54 lei. Compania de administrare a investiţiilor City of London, al doilea mare acţionar al Fondului Proprietatea, a anunţat vineri că a vândut o parte din acţiuni la FP şi a cumpărat warranturi cu activ suport pe un număr similar de titluri ale Fondului. La finalul operaţiunii, participaţia sa a rămas neschimbată, respectiv la 9,43% din toate acţiunile Fondului Proprietatea. City of London are 4,18% acţiuni propriu-zise şi warranturi emise de RBS pentru încă 5,25% din toate acţiunile Fondului Proprietatea.

Participaţia City of London reprezintă, totodată, 9,69% din capitalul social subscris şi vărsat al Fondului Proprietatea (4,29% prin acţiuni propriu-zise şi 5,4% prin warranturi).

În ultima oră a fost transferat un pachet de titluri reprezentând 8,7% din acţiunile produ­cătorului de băuturi alcoolice Prodvinalco (VAC) pentru 3 milioane lei. Titlurile au fost cedate la preţul de 2,03 lei, cu aproape 50% peste cotaţia precedentă.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 277.000 de lei, valoare peste rulajul de joi, de 156.000 de lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene evoluau incert. Piaţa de la Londra era în scădere cu 0,1%, în timp ce bursele de la Paris şi Frankfurt avansau cu 0,7% şi, respectiv, cu 1%. Bursele au debutat pe verde, avansul fiind susţinut de un articol din cotidianul Financial Times potrivit căruia autorităţile Uniunii Europene lucrează cu Spania la un nou plan de susţinere a guvernului de la Madrid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO