Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că Bursa îşi trage sufletul după creşterile din ultima lună

Brokerii spun că Bursa îşi trage sufletul după creşterile din ultima lună

Autor: Stefan Musgociu

07.04.2011, 23:35 30

Bursa a crescut uşor şi joi, cu 0,75%, pentru a treia şe­dinţăconsecutiv, într-o piaţă în care tranzacţiile cu ac­ţiunileFondului Pro­prie­­tatea (FP) au asigurat 69% din lichi­ditatea de52,1 mil. lei.

Majoritatea titlurilor de la BVB au des­chis ziua la preţuriîn imediata apro­piere a ultimelor cotaţii de miercuri, încon­diţiile în care şi pieţele vest-euro­pene au avut o evoluţieindecisă. Pe plan extern, investitorii au aşteptat decizia BănciiCentral Europene, care a majorat dobânda de politică monetară, cu0,25%, la 1,25%, iar Portugalia a anunţat că va cere ajutorfinanciar Uniunii Europene. Directorul de tranzacţionare al RombellSecurities, Adrian Tod, spune că majoritatea investitoriloraşteaptă să afle deciziile din adunările generale programate în adoua jumătate a lunii aprilie, iar apoi, în funcţie de hotărârileAGA, vor stabili o strategie de investiţii.

"Piaţa pare că îşi mai trage sufletul după aprecierilesemnificative din cursul lunii martie, investitorii aşteptând şideciziile AGA, care să confirme în unele cazuri dividendeleconsistente anun­ţate de companii precum Transgaz, Zen­tiva, VaeApcarom şi unele SIF-uri. Între timp, speculatorii caută noiopor­tu­nităţi în rândul companiilor mai mici, care nu au avut oevoluţie spectaculoasă în luna martie", a declarat Tod.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în mediecu 1,02%. Totodată, indicele BET-FI, care reflectă evoluţiaacţiunilor celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea, aavansat cu numai 0,2%.

Chiar în ultimele minute a fost realizată o tranzacţie specialăcu 0,2% din acţiunile FP, pentru 16,2 mil. lei. Un deal cutitlurile Fondului a fost realizat şi la ora 11:09, pentru 1,8 mil.lei. Pe piaţa principală acţiunile FP au scăzut cu 0,25%, la 0,607lei, preţ la care a fost efectuată şi ultima tranzacţienegociată.

Pe următoarele poziţii în topul lichidităţii s-au clasattitlurile Băncii Transilvania (TLV) şi cele ale SIF Mol­dova(SIF2), cu rulaje apropiate, de 2,8 mil. lei şi, respectiv, 2,4mil. lei. Acţiunile băncii au avansat cu 0,88%, la 1,497 lei, iartitlurile SIF Moldova au încheiat ziua în creştere cu 1,02%, la1,49 lei.

Tod crede că un motiv pentru rulajele reduse consemnate de celemai multe acţiuni este corelarea pieţei locale cu bursele externe,care în ultimele şedinţe au înregistrat variaţii uşoare, fără otendinţă clară.

"De ceva vreme nici pieţele externe nu prea mai par să aibăforţa necesară pentru a creşte din cauza prudenţei şi chiar atemerilor investitorilor cu privire la posibilitatea băncilorcentrale de a începe să majoreze dobânzile de politică monetară.Impactul majorării dobânzii de către Banca Central Europeană astăzi(ieri - n. red.) pare să fi fost deja prins în preţ, însă a maiapărut şi ştirea cu eventualul ajutor pentru Portugalia, care paresă mai fi atenuat acest efect", a adăugat brokerul.

Titlurile Socep (SOCP) şi Altur (ALT) au înregistrat cele maivizibile creş­teri din piaţă, de 11,7% şi, respectiv, de 11,57%.Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Socep a fost realizată la0,42 lei, iar titlurile Altur au ajuns la 0,0569 lei.

Cea mai mare parte a lichidităţii RASDAQ a fost reprezentată detran­s­fe­ruri cu 5,9% din titlurile Perla Co­vas­nei (PELA), învaloare de 1,6 mil. lei.


De urmăritastăzi

  • Acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care au încheiat şedinţade ieri pe plus, cu aproape 6%, după ce în debutul şedinţeiînregistrau o scădere de peste 10%. Ieri s-au derulat tranzacţii cuaceste titluri în valoare de 562.000 de lei.

  • Titlurile Socep Constanţa (SOCP), care au câştigat şi ieri11,7%, după ce miercuri au sărit cu 15%. Creşterile s-au suprapusunor achiziţii realizate de principalul acţionar, grupul DD,controlat de Nicolae şi Ion Duşu. Ultima tranzacţie cu acestetitluri s-a perfectat la un preţ de 0,42 lei/acţiune, cel mai marenivel din ultimii ani.

  • Evoluţia burselor externe, după ce piaţa americană a deschisieri indecis, cu o creştere de numai 0,1% pe indicele S&P 500,în timp ce bursele europene înregistrau creşteri de până la0,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO