Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că se simte în continuare lipsa investitorilor străini

Brokerii spun că se simte în continuare lipsa investitorilor străini

Autor: Stefan Musgociu

25.04.2012, 00:03 448

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,3% într-o piaţă în care rulajul a urcat la cel mai ridicat nivel din luna aprilie, fiind susţinut în proporţie de 52% de mai multe tranzacţii negociate cu ac­ţiuni BRD (BRD), OMV Petrom (SNP) şi SIF Moldova (SIF2).

Adrian Bărbulescu, director ad­junct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction, spune că mişcările mai lente ale pieţei în raport cu dina­mica burselor externe este determinată de lipsa investitorilor mari.

"Ne amintim de situaţia din a doua jumătate a anului 2010, când piaţa ro­mâ­nească a fost aproape îngheţată, în mare parte pentru că investitorii institu­ţio­nali lipseau, astfel că tranzacţiile erau realizate în principal de investitorii lo­cali speculatori. Totuşi, tranzacţiile mai mari efectuate în prezent prin deal-uri arată că încă sunt investitori mari in­te­resaţi de anumite companii listate, însă nu sunt dispuşi să rişte achizi­ţio­na­rea direct din piaţă în condiţiile actuale. Pentru acest motiv, se limitează doar să cum­pere pachete semnificative dintr-o sin­gură tranzacţie", a spus Bărbulescu.

În prima oră piaţa a fluctuat foarte uşor şi după ora 11:00 cotaţiile celor mai multe acţiuni s-au stabilizat pe creş­te­re uşoară, în condiţiile revenirii bur­selor europene pe verde. Variaţiile de pe piaţa locală au continuat să fie mai re­duse decât mişcările burselor ex­ter­ne, iar atenţia investitorilor a fost din nou axată doar pe câteva acţiuni. La în­chi­derea pieţei principale doar 11 titluri con­semnau rulaje de peste 500.000 de lei.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,41%. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 1,34%.

În ultima oră a şedinţei de marţi au fost efectuate trei tranzacţii negociate cu 0,28% din acţiunile BRD (BRD), pentru 20,9 mil. lei (4,7 mil. euro).

Tranzacţii negociate au fost realizate şi cu acţiuni OMV Petrom, pentru 4,3 milioane lei, iar pe piaţa principală operaţiunile au cumulat numai 109.000 de lei. Pe piaţa prin­cipală aceste titluri au avansat cu 0,2%, la 0,3947 lei. Acţiunile Fondului Pro­prietatea şi SIF Moldova au fost cele mai lichide din piaţa principală cu ope­ra­ţiuni de 7,1 mil. lei şi respec­tiv 6,4 mil. lei. Preţul acţiunilor FP a cres­cut cu 0,84%, la 0,54 lei, iar titlurile SIF Mol­dova au avansat cu 1,15%, la 1,325 lei.

"Cel mai probabil rezultatele (financiare pentru primul trimestru - n.red.) vor influenţa punctual evoluţia preţului acţiunilor, însă doar dacă vor fi semnificativ diferite faţă de aşteptări", a mai spus brokerul.

Pe piaţa RASDAQ investitorii au tranzacţionat acţiuni de 2,4 milioane lei, valoare de aproape trei ori mai mare decât rulajul de luni, de 933.000 de lei.

Lichiditatea a fost susţinută în prin­cipal de un deal cu 0,68% din titlu­rile Unirea Shopping Center (SCDM), de 1,7 mil. lei. Tranzac­ţia a fost operată la pre­ţul de 84 lei, cu 1,18% sub cotaţia precedentă.

Pe piaţa prin­cipală nu au fost realizate tran­sferuri cu aceste ac­ţiuni.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti bursele vest-europene avan­sau cu până la 1%, recuperând o parte din scăderile abrupte din şedinţa anterioară. Creşterile s-au temperat după publicarea unor date sub aşteptări privind preţurilor caselor în SUA.

De urmărit astăzi

  • Titlurile Electromagnetica Bucureşti (ELMA) şi Alro Slatina (ALR) după anunţul Hidroelectrica privind reluarea livrărilor normale de energie din luna mai. Cele două companii au fost afectate puternic de reducerea livrărilor de la Hidroelectrica.

  • Acţiunile Băncii Carpatica (BCC) după ce banca a anunţat la închiderea şedinţei de ieri că a încheiat primele trei luni ale anului cu profit pe date internaţionale de contabilitate. Titlurile Carpatica au urcat ieri cu 4% pe bursă, până la un nivel de 0,0595 lei/unitate.

  • Evoluţia burselor străine după ce piaţa americană a deschis şedinţa de ieri cu o apreciere de 0,5% pe indicele S&P 500 în timp ce bursele europene importante creşteau cu până la 2%.

  • Astăzi au AGA Fondul Proprietatea (FP), SIF Banat-Crişana (SIF1), Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Transgaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO