Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că tentaţia de a marca câştigurile pe bursă este mare

Brokerii spun că tentaţia de a marca câştigurile pe bursă este mare

Autor: Monica Juganaru

13.02.2012, 00:07 1323

Aprecierile importante ale cotaţiilor din primele două luni ale anului îi fac pe investitori să se gân­dească tot mai mult să-şi marcheze profiturile, spun brokerii de pe piaţă.

Săptămâna aceasta se anunţă una foarte încărcată, aproape 70 de com­panii urmând să-şi publice rezultatele financiare.

"Nervozitatea simţită în pieţele bursiere internaţionale nu a rămas fără repercusiuni şi în plan local, iar investitorii încep să ia din ce în mai des în calcul varianta de a începe să marcheze profiturile obţinute până în prezent, pentru ca ulterior să recumpere titlurile la preţuri mai scăzute. Din această cauză cred că vedem această volatilitate a preţurilor, deoarece tentaţia de a vinde deţinerile după creşterile din ultima perioadă devine tot mai puternică, iar investitorii vând agresiv la orice semnal negativ", a declarat Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut vineri cu 0,8%, aliniindu-se astfel la pierderile afişate de marile pieţe europene, pe fondul temerilor privind datoriile Greciei.

Acţiunile de la BVB au deschis vineri indecis, după ce joi au închis la maximul din ultimele şase luni. Scăderea burselor europene după ce miniştrii finanţelor din zona euro au impus noi con­diţii Greciei înain­­te de a aproba al doilea acord de ajutor extern a pus însă presiune la vânzare şi pe piaţa locală.

Mureşian con­­­sideră că această situaţie ar putea con­tinua şi în pe­rioada urmă­toare, cel puţin până în mo­mentul în care vom asista la o corecţie pu­te­r­nică.

"Nu cred însă că vor fi corecţii de du­rată, ci vor fi doar scăderi tem­porare, până în perioada în care vor trece datele de înregistrare pentru încasarea dividendelor", a mai spus Mureşian.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a închis în scădere cu 0,8%.

"Indicele BET-FI s-a corectat uşor după ce a ajuns la un nivel de supra-cumpărare, nemaiîntâlnit din iunie 2007. Trebuie să fim atenţi la evoluţia pietelor regionale. O schimbare de trend pe pieţele internaţionale ar putea genera co­recţii mai mari şi la BVB", a spus Ale­xandru Constan­­tinescu, trader la Swiss Capital.

Lichiditatea de pe segmentul de acţiuni a fost de 48,17 milioane lei (11,06 milioane de euro), uşor mai sus faţă de rulajul de joi, de 44,74 milioane de lei (10,27 milioane de euro).

Acţiunile FP au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 17,55 milioane de lei, iar preţul a scăzut cu 0,86%, la 0,519 lei.

Titlurile Fondului au făcut obiectul unei tranzacţii deal, de 1,9 milioane lei, cele 3,65 milioane de titluri fiind cedate la un preţ de 0,525 lei pe unitate, cu 0,29% peste nivelul de referinţă. Tot pe piaţa Deal a fost transferat şi un pachet de trei milioane de acţiuni OMV Petrom (SNP), pentru circa un milion de lei.

În topul celor mai tranzacţionate titluri, după FP, s-au clasat cele cinci SIF-uri. SIF Oltenia (SIF5) a înregistrat operaţiuni de 6,32 milioane lei, urmată de SIF Muntenia şi SIF Transilvania, cu rulaje apropiate, de circa 3,73 milioane lei.

Titlurile Erste (EBS) au consemnat o scădere de 7,06%, la 80,9 lei (18,6 euro) din cauza evoluţiei de pe bursa de la Viena, piaţa principală a acestor acţiuni. La finalul şedinţei de la BVB, pe piaţa de la Viena acţiunile băncii afişau o corecţie de 6,8%, la 18,4 euro.

Pe piaţa Rasdaq, jucătorii au transfertat acţiuni de 4,08 milioane lei (937.000 euro), de 2,4 ori mai mult decât joi, când schimburile au însumat 1,7 milioane lei (400.000 euro).

Cele mai transferate au fost acţiunile firmei de construcţii Comnord Bucureşti (COCS), cu un rulaj de 3,3 milioane lei. Transferurile au re­pre­zentat 19,6% din capitalul companiei, iar preţul acţiunilor se situa la 0,42 lei la finalul zilei, cu 4,55% sub referinţă.

Evenimente importante săptămâna trecută

  • SIF Moldova (SIF2) cere acţionarilor să participe cu 103,8 mil. lei (24 mil. euro) la o majorare de capital prin aport de numerar, prima operaţiune de acest gen din istoria de 15 ani a SIF-urilor.

  • Transelectrica Bucureşti (TEL) a publicat săptămâna trecută prospectul preliminar privind oferta publică ce urmează să fie derulată de stat pe bursă prin care vrea să vândă un pachet de 15% din acţiuni.

  • Acţionarii Hidroelectrica, cel mai valoros producător de energie din portofoliul statului, au aprobat în AGA listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), potrivit unui anunţ făcut de Fondul Proprietatea (FP), acţionar minoritar al companiei.

Evenimente de urmărit săptămâna aceasta

  • Aproape 70 de companii urmează să-şi publice săptămâna aceasta rezultatele preliminare aferente ultimelor trei luni din 2011. Printre cele mai importante se numără: BRD Soc. Gen.,Transgaz Mediaş, Transelectrica Bucureşti, Zentiva Bucureşti, Antibiotice Iaşi şi Biofarm Bucureşti.

  • Statul ar putea anunţa săptămâna aceasta detaliile ofertei publice secundare prin care intenţionează să vândă un pachet de 15% din acţiunile Transelectrica Bucureşti (TEL).

  • Evoluţia situaţiei din Grecia, unde va avea loc un vot important al Parlamentului privind programul de austeritate susţinut de Guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO