Burse - Fonduri mutuale

Brokerii tind să creadă că scăderile de pe Bursă sunt corecţii trecătoare

Brokerii tind să creadă că scăderile de pe Bursă sunt corecţii trecătoare

Autor: Stefan Musgociu

12.04.2011, 23:46 27

Bursa a scăzut şi marţi, cu 0,96%, pentru a doua şedinţăconsecutiv, pe o lichiditate cu 68% mai mare decât rulajul de luni,aproape jumătate din rulajul de 8,8 mil. euro fiind susţinut deacţiunile Fondului Proprietatea.

Directorul de operaţiuni al SSIF Broker (BRK), Darie Moldovan,spune că şedinţele de scădere pe lichiditate re­dusă pentru celemai multe acţiuni sunt specifice unei perioade de corecţii pe untrend ascendent şi crede că majoritatea investitorilor aşteaptăreluarea creşterilor sau prelungirea corecţiilor înainte de areîncepe să tranzacţioneze.

"În ultimele săptămâni a fost un trend puternic ascendent, iarcei care au vândut au văzut că puteau obţine mai mult, iar dacă maiau de vândut aşteaptă revenirea creşterilor şi astfel s-a creat oreticenţă la vânzare. Pe de altă parte, cumpărătorii sunt prudenţi,deoarece şi pieţele externe sunt pe scădere, după prelungirea şiagravarea situaţiei centralei nucleare de la Fukushima. Nu cred căştirea din Japonia a avut un impact direct în piaţa noastră, însăcorelarea cu bursele externe a dus la corecţii", a declaratMoldovan.

Piaţa a deschis ziua în creştere uşoară, însă după numai 10minute co­ta­ţiile celor mai multe acţiuni au trecut sub valorilede luni. Ordinele de vân­za­re, deşi pentru volume reduse detitluri pentru majoritatea acţiunilor, au depăşit cererea, astfelcă bursa a continuat să scadă uşor până la finalul şedinţei.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost realizate la preţuri în scă­dere în mediecu 0,87%. Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi ale Fon­duluiProprietatea (FP) au plasat indi­cele BET-FI cu 1,44% subreferinţă.

Brokerul crede că dacă perioada de corecţii va continua, uniiinvestitori vor decide să vândă şi asta va duce la rulaje maimari.

"Totuşi, dacă pieţele externe vor reveni pe creştere, s-ar puteasă vedem o mişcare similară şi pe bursa locală, înso­ţită de volumemai mari de tran­zac­ţio­nare. Alte motive pentru reluareacreş­te­rilor ar fi aprobarea dividendelor propuse de unelecompanii sau de acţionarii unor societăţi de la BVB, dar şiinformaţiile despre creşterea econo­mică din primul trimestru. Amputea spune că investitorii au inclus deja în pre­ţurile acţiuniloraşteptările de re­venire pe creştere economică, deşi da­tele despreinflaţie nu au fost atât de încurajatoare. Dacă datele privindcreşterea economică vor fi sub aşteptări, este posibil să vedemunele corecţii în piaţă", a explicat Moldovan.

Potrivit datelor anunţate luni de Institutul Naţional deStatistică, inflaţia anuală a urcat de la 7,6% în februarie la8,01% în martie, atingând maximul din august 2008, după ce ratalunară s-a situat la 0,6%, în principal ca urmare a scumpiriicartofilor, fructelor proaspete, zahărului şi combustibililor.

Acţiunile Fondului Proprietatea au con­tinuat să fie şi marţicele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 16,7 milioane lei. Lafinalul sesiunii aceste titluri erau co­tate la 0,599 lei, preţ înscădere cu 1,16%.

Pe următoarele două poziţii în topul rulajelor s-au clasatacţiunile Băncii Transilvania (TLV) şi SIF Oltenia (SIF5), cutranzacţii de 4,3 milioane lei şi, respectiv, 3 milioane lei.Cotaţia titlurilor băncii a stagnat la 1,495 lei, iar acţiunile SIFOltenia au scăzut cu 1,63%, la 1,629 lei.

De urmăritastăzi

  • Acţiunile Concefa Sibiu (COFI), după ce un pachet de peste 1,5%din capitalul firmei de construcţii s-a transferat ieri pe Bursăiar preţul titlurilor a urcat cu 2,7%, până la nivelul de 0,1479lei/unitate.

  • Titlurile Fondului Proprietatea care au coborât ieri sub pragulde 0,6 lei/acţiune, pentru prima dată în ultimele săptămâni.Acţiunile FP au pierdut marţi 1,2% şi de la începutul anului aumarcat un declin de 7,7%.

  • Evoluţia burselor externe, după ce piaţa americană a deschisşedinţa de ieri cu scăderi de 0,8% pe indicele Dow Jones, în timpce indicii principalelor burse europene consemnau la aceeaşi orăcorecţii şi mai importante, principalii indici coborând în medie cu0,9%. Indicele german DAX pierdea 1,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO