Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Vor urma fluctuatii pe SIF-uri

21.09.2006, 18:48 20

Brokerii se asteapta pe termen scurt la scaderi pentru SIF-uri, dupa semnalul dat ieri pe piata futures de la Sibiu unde preturile contractelor cu scadenta in septembrie au inregistrat scaderi importante, pe fondul anuntului privind prelungirea termenului pentru finalizarea privatizarii BCR.
Actiunile SIF au inregistrat ieri in medie o crestere de 0,8%, pe o piata aflata in stagnare. Indicele BET a inregistrat o apreciere nesemnificativa.
"Chiar daca pe termen mediu SIF-urile raman pe o tendinta de crestere, pe termen scurt s-ar putea sa asistam la scaderi, avand in vedere ce s-a intamplat pe piata futures", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
"Nu va fi o intoarcere de trend, va fi mai mult o reasezare a pozitiilor. Ceea ce se intampla pe SIF-uri arata ca in continuare nu sunt de cumparat. Eu recomand 'hold' pe SIF-uri", a mai adaugat Ceuca.
Brokerii spun ca scaderile care ar putea aparea nu vor fi totusi puternice. Pretul SIF-urilor a reactionat intotdeauna la informatiile privind privatizarea BCR, crescand in apropierea momentului cand privatizarea era asteptata sa se finalizeze si scazand atunci cand apareau informatii privind amanarea acelui moment.
"Nu ma astept la o scadere dramatica pe SIF-uri. Nu vad niciun motiv pentru care sa scada cu mai mult de 2-3%, in conditiile in care prelungirea termenului de finalizare a privatizarii BCR se datoreaza, din cate am inteles, unei probleme de forma si nu uneia de fond, care ar afecta procesul propriu-zis de privatizare", a declarat Rares Nilas, directorul BT Securities.
Celelalte actiuni mari de la Bursa au inregistrat ieri fluctuatii usoare. Titlurile Petrom au inchis ziua pe stagnare, in timp ce actiunile BRD, Transelectrica si Rompetrol Rafinare (Petromidia) au inregistrat cresteri usoare, de pana la 1%.

Actiunile SIF Oltenia au inchis ziua la Bursa din Bucuresti in stagnare, dar pe piata la termen de la Sibiu, contractele futures, avand ca activ suport aceste titluri, au inregistrat scaderi importante pe scadentele septembrie si decembrie. Astfel, ultimele tranzactii cu aceste contracte s-au efectuat la un pret de 2,7 lei pentru scadenta septembrie, in scadere cu circa 0,08 lei. Pe piata spot de la Bucuresti, titlurile SIF Oltenia au fost cotate la inchidere la un pret de 2,76 lei/actiune.

Titlurile THR Marea Neagra (fosta Eforie) au castigat ieri peste 10%, pe fondul unei tranzactii mari, prin care s-a cumparat un pachet de circa 2 milioane de actiuni, aproape toate actiunile transferate ieri. Tranzactia s-a perfectat la 0,43 lei/actiune, pretul maxim al zilei. Actiunile THR au in general o lichiditate foarte redusa. Compania este controlata de SIF Transilvania, care detine peste 86% din actiuni, niciun alt investitor nemaifiind raportat cu o participatie semnificativa in cadrul societatii.

Titlurile operatorului portuar Comvex Constanta au pierdut 7%, in urma vanzarii unor pachete mai mari de actiuni. Pachetul total transferat reprezinta 1,5% din actiunile companiei. Valoarea tranzactiilor a depasit 1,3 mil. lei (0,37 mil. euro). Pe parcursul sedintei, actiunile Comvex au scazut pana la un pret minim de 19,8 lei/actiune, inchiderea facandu-se la 20 lei/actiune. Comvex este controlata de casa de comert Balli, in actionariatul societatii aflandu-se si mai multe fonduri de investitii.

Actiunile constructorului de elicoptere IAR Brasov au urcat cu peste 9%, revenind in apropierea maximului istoric atins in acest an. Cursul actiunilor a reatins pragul de 6 lei/actiune, la finalul sedintei, titlurile fiind cotate usor mai jos, la 5,95 lei/actiune. Odata cu cresterea de ieri, pretul acestor actiuni a revenit in jurul nivelurilor inregistrate la inceputul lunii. Tranzactiile derulate cu actiunile IAR au insumat 0,1 milioane de lei (circa 28.000 de euro).

Actiunile companiei hoteliere Intercontinental Romania au pierdut 5,2%, odata cu aparitia unor noi ordine de vanzare mai mari. Evolutia titlurilor de la inceputul acestui an a fost marcata de cresteri abrupte, urmate de scaderi similare. La inchidere, actiunile au fost cotate la un pret de 0,147 lei/actiune, apropiat de nivelurile inregistrate luni. Valoarea operatiunilor derulate cu aceste titluri a fost de 0,79 milioane de lei (0,22 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO