Burse - Fonduri mutuale

BT Securities a trecut la conducere in topul brokerilor, in iulie

BT Securities a trecut la conducere in topul brokerilor, in iulie

Click pentru imaginea intreaga

02.08.2006, 19:17 35

Luna trecuta, pentru prima data de la inceputul acestui an, brokerii care lucreaza indeosebi cu investitori straini nu au mai ocupat prima pozitie in topul brokerilor de la Bursa.
In iulie, primul loc in clasament a revenit brokerilor de la BT Securities, cu un rulaj de 31 milioane de euro, dublu fata de luna precedenta, si o cota de 9,5% din piata. Totusi, aceasta crestere se datoreaza tranzactiei de 7 milioane de euro prin care Banca Transilvania a rascumparat un pachet de 25 milioane de actiuni de la firma de asigurari a grupului, BT Asigurari, in cadrul programului de fidelizare a angajatilor, operatiunea respectiva fiind inregistrata de doua ori, in conditiile in care BT Securities a lucrat atat pentru cumparator, cat si pentru vanzator.
Fara aceasta tranzactie, BT Securities ar fi avut un rulaj sub cel al brokerilor de la Raiffeisen Capital & Investment (RCI), ING Securities si BRD Securities, care de regula domina primele locuri in top, datorita mai ales tranzactiilor intermediate pentru investitorii straini. RCI a ocupat pozitia a doua in clasamentul pe iulie, cu tranzactii de circa 29 milioane de euro.
"De regula, intr-o luna slaba la Bursa, noi avem tranzactii de circa 60 milioane de lei (17 milioane de euro - n. red.). In iulie am mai avut tranzactia prin care Banca Transilvania a rascumparat pachetul de 25 de milioane de actiuni", a precizat Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
"Obiectivul nostru e sa ne mentinem intre primii cinci brokeri de la Bursa. Nu aspiram la pozitia intai pentru ca aceasta este de asteptat sa revina brokerilor care lucreaza mai ales cu investitori institutionali straini", a adaugat Nilas.
Brokerii de la ING Securities, care ocupa in continuare primul loc in clasamentul de la inceputul anului, au intermediat in iulie tranzactii de 21 mil. euro, cu acest rulaj clasandu-se pe pozitia a treia.
Valoarea operatiunile derulate de ING Securities luna trecuta a fost cu circa 25% mai redusa comparativ cu situatia din iunie. Un rulaj in scadere fata de tranzactiile din piata din luna iulie, fara a le include si pe cele din cadrul ofertei Transelectrica, a avut si societatea BRD Securities, care s-a clasat pe locul al patrulea.
Luna precedenta, BRD Securities, alaturi de RCI si Alpha Finance, a intermediat oferta publica primara initiala derulata de Transelectrica pentru listarea la Bursa, valoarea acelei oferte fiind de 37 milioane de euro.
"Iulie a fost o luna mai slaba pentru noi, in conditiile in care de regula aceasta luna nu e foarte buna pentru brokerii care au mai ales clienti straini. Si luna august de altfel e la fel. Anul trecut a fost o situatie diferita din cauza ridicarii pragului de detinere la SIF-uri, care a atras atentia investitorilor straini", a precizat Daniel Pocorea, directorul general al BRD Securities.
Una din urcarile cele mai importante in top a avut-o societatea Delta Valori Mobiliare, despre care pe piata se spune ca lucreaza in principal cu investitori straini care "joaca" pe SIF-uri. Acesti brokeri au urcat in iulie pe locul al cincilea, cu tranzactii de 15,3 milioane de euro si o cota de piata de 4,68%.
"Luna trecuta am avut foarte multi clienti care au ales sa-si marcheze profitul si cu banii incasati au intrat apoi pe alte actiuni de la Bursa. Nu a fost vorba doar de SIF-uri, avem clienti cu un portofoliu diversificat de titluri", spune Monica Ploscaru, presedintele Delta Valori Mobiliare.
Conducerea societatii spune ca intre clientii societatii exista un "echilibru" intre ponderea investitorilor straini si cei romani, ponderea in rulaje variind de la luna la luna in functie de conditiile de piata. Oficialii Delta Valori Mobiliare au mai adaugat ca nu pot spune deocamdata ce categorie de clienti a detinut ponderea mai mare in cadrul tranzactiilor din iulie, intrucat pana in acest moment nu "am facut raportarea pe investitori catre CNVM".
Monica Ploscaru spune ca obiectivul societatii este sa se mentina intre primii zece brokeri de pe piata.
"Intentionam in aceste conditii sa dezvoltam mai mult si partea de retail. Pana la finalul anului vrem sa oferim si posibilitatea tranzactionarii online", a precizat presedintele Delta Valori Mobiliare.
In urcare in top a fost si societatea Eldainvest, cunoscuta pe piata ca avand printre clienti pe Catalin Chelu, unul din principalii investitori pe SIF-uri. Brokerii de la Eldainvest au intermediat tranzactii de 8,2 milioane de euro, aferente unei cote de piata de 2,5%. Luna trecuta, acesti brokeri au ocupat locul al 11-lea, dupa ce in iunie s-au aflat pe pozitia a 18-a, pe un rulaj cu 33% mai redus.
Primii zece brokeri de la Bursa au facut mai mult de jumatate din rulajul de pe piata. Celelalte societati care s-au clasat intre primele zece de la Bursa au fost Broker Cluj, Swiss Capital, IFB Finwest, Vanguard si Carpatica Invest.
Pe piata RASDAQ, primele doua locuri au revenit societatilor de brokeraj Prime Transaction si CA IB Securities, care au intermediat tranzactiile de 4,5 milioane de euro prin care tipografia Universul din Bucuresti si-a schimbat proprietarii.
Potrivit unor surse din piata, CA IB a lucrat pentru cumparator, omul de afaceri american Jonathan Mann, iar Prime Transaction, pentru principalii vanzatori.
Mann a ajuns sa controleze peste 83% din actiunile Universul si, potrivit legislatiei pietei de capital, va trebui sa lanseze o oferta de preluare pentru toate actiunile pe care nu le detine la un pret cel putin egal cu cel la care a achizitionat pachetul majoritar.
Urmatoarele trei locuri in clasament au fost ocupate in ordine de brokerii de la IFC Investitii, EFG Eurobank Securities si HTI Valori Mobiliare.
Societatea de brokeraj EFG Eurobank Securities a intermediat tranzactii de 2,5 milioane de euro. Luna trecuta, s-au inregistrat tranzactii mari cu actiunile producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila, in valoare totala de 1,2 milioane de euro. Mai multe vehicule de investitii ale grupului Capital detineau in cadrul Braiconf pachete semnificative de actiuni. Grupul Capital a fost cumparat anul trecut de banca elena Eurobank. Pozitionarea brokerilor de la IFC Investitii si HTI Valori Mobiliare se datoreaza mai ales tranzactiilor realizate cu actiunile Condmag Brasov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO