Burse - Fonduri mutuale

Bugetul conservator al Transelectrica nu a speriat investitorii

14.03.2007, 18:27 10

Compania de transport al energiei electrice Transelectrica si-a bugetat pentru acest an un profit net de 59,36 milioane de lei (17,45 milioane de euro), de peste 4 ori mai mic decat profitul net preliminar pe 2006.
Estimarea de profit este conservatoare si in final profitul ar putea fi mai mare, acest lucru depinzand de conditiile din piata, potrivit reprezentantilor companiei.
Actiunile Transelectrica au crescut ieri cu aproape 3%, dupa publicarea bugetului pe 2007, inchizand sedinta de tranzactionare la pretul de 48,9 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de 1,09 miliarde de euro.
In 2006 compania si-a bugetat un profit net de 56,6 milioane de lei (16 milioane de euro), potrivit ultimei rectificari aprobate la inceputul acestei saptamani, insa a incheiat anul cu un profit de 280 de milioane de lei (79,4 milioane de euro), potrivit rezultatelor preliminare.
"In afara de abordarea extrem de conservatoare a Transelectrica la redactarea bugetului de venituri si cheltuieli, nivelul redus al profitului bugetat pentru acest an a fost influentat si de o reglementare a ANRE care fixeaza pretul de achizitie al energiei electrice necesara pentru acoperirea pierderilor din retea la un nivel substantial mai ridicat decat cel de anul trecut", a declarat pentru ZF Razvan Purdila, directorul directiei piete de capital din cadrul companiei
Potrivit acestuia, Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei obliga Transelectrica sa cumpere energie de la Termoelectrica la un pret de 243 lei/MWh (71,5 euro), pentru acoperirea pierderilor din retea, fata de un pret mediu de achizitie de 176 lei/MWh (50 euro) in 2006. Cheltuielile aferente achizitiei de energie pentru acoperirea pierderilor din retea reprezinta aproximativ 24% din cheltuielile totale ale companiei, deci o crestere cu aproape 38% a pretului de achizitie poate conduce la o crestere cu pana 9% a cheltuielilor in acest an.
"Speram sa putem ajunge la un acord cu ANRE pentru modificarea acestei reglementari astfel incat sa putem cumpara energie de pe piata libera la un pret mai mic. Daca vom reusi, acest lucru se va reflecta in mod pozitiv si in profitul companiei", a precizat Purdila.
El a mai precizat ca discrepanta dintre BVC-ul rectificat pe 2006 si rezultatele preliminare raportate se datoreaza faptului ca aprobarea BVC se face prin hotarare de guvern si nivelul de profit bugetat a fost stabilit la mijlocul anului trecut. O contributie semnificativa la profitul net raportat de Transelectrica in 2006 a avut-o intarirea leului fata de euro, care a permis companiei sa castige circa 70 de milioane de lei (aproape 20 de milioane de euro) din reevaluarea datoriilor companiei.
Transelectrica si-a bugetat pentru acest an venituri totale de 2,52 miliarde de lei (740 de milioane de euro) si cheltuieli totale de 2,45 miliarde de lei (720 de milioane de euro), anticipand un profit brut de 70 de milioane de lei (circa 20 de milioane de euro).
Actionarii Transelectrica au mai aprobat programul de achizitii publice pentru acest an, in valoare de circa 1 miliard de lei (295 de milioane de euro), din care valoarea investitiilor programate pentru acest an reprezinta 542 de milioane de lei (aproape 160 de milioane de euro).
Actionarul majoritar al Transelectrica este Ministerul Economiei si Comertului, cu 76,5% din actiuni, un pachet de 13,5% din actiuni fiind in portofoliul Fondului Proprietatea. Compania a listat anul trecut pe Bursa 10% din actiuni, printr-o oferta publica in valoare de circa 35 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO