Burse - Fonduri mutuale

Bursa a avut prima creştere în şapte zile, dar investitorii sunt tot mai puţini

Bursa a avut prima creştere în şapte zile, dar...

Autor: Stefan Musgociu

27.06.2013, 19:41 211

Bursa de la Bucureşti a încheiat în creştere, cu 1,05%, pentru prima dată în ultimele şapte şedinţe, într-o piaţă unde un deal cu 0,21% din acţiunile BRD (BRD), de 11,3 milioane lei, a asigurat jumătate din rulajul de 22,3 milioane lei.

„Lipsa investitorilor activi în piaţă a devenit şi mai vizibilă în ultimile zile. Nici măcar anunţurile care au impact direct asupra unor companii nu mai sunt suficiente pen­tru o revitalizare ge­ne­rală a pieţei, exemplul cel mai clar fiind liniari­ta­tea arătată de acţiunile Fon­dului Proprietatea. Un alt motiv al lipsei de re­acţie ar putea fi po­si­bile­le listări ale com­pa­niilor de stat şi dorinţa in­ves­tito­rilor de a avea un sold disponibil pentru aceste evenimente“, a declarat Bogdan Nicu­lae, trader la Departa­mentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank.

Imediat după anunţarea ieşirii Hidroelectrica din insolvenţă, acţiunile Fondului Proprietatea au urcat cu 2,4%, de la 1,6%, însă apoi creşterea s-a temperat la aproximativ 1%. Pachetul de acţiuni Hidroelectrica are una dintre cele mai importante ponderi în portofoliul Fondului Proprietatea.

La finalul şedinţei, acţiunile Fon­dului Proprietatea era în creştere cu 1,61%, fiind cotate la 0,63 lei. Opera­ţiu­nile cu aceste titluri au cumulat 4 mi­lioane lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 1,13%, în acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiu­ni­lor celor cinci SIF-uri şi al titlu­rilor Fondului Proprie­ta­tea, s-a plasat cu 0,71% peste ziua anterioară.

Acţiunile Transgaz au revenit pe verde, cu 1,7%, dupâ ce miercuri au cobo­rât cu aproape 2%. Corec­ţia de miercuri a venit la câteva ore după anunţul OMV potrivit căruia pro­iec­tul Nabucco Vest, în care este impli­cată şi compania Transgaz, a pierdut cursa pentru gazele extrase din Marea Caspică, de la Şah Deniz, Azerbaidjan.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1%.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 28.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO