Burse - Fonduri mutuale

Bursa a incheiat ziua pe scadere

24.08.2004, 00:00 11

Dupa un inceput bun, majoriatea actiunilor de la Bursa au intrat in a doua parte a zilei pe o tendinta de scadere, astfel ca la finalul zilei indicii pietei au inregistrat modificari nesemnificative.
Lichiditatea actiunilor listate pe Bursa s-a situat ieri la un nivel redus. Tranzactiile derulate ieri pe Bursa au insumat 35,1 miliarde lei, in scadere cu aproape 50% comparativ cu operatiunile de vineri. Aceasta lichiditate redusa a avut drept efect si inregistrarea unei dinamice scazute la nivelul pietei. Astfel, indicii BET si BET - C au inregistrat aprecieri usoare de 0,05%, respectiv 0,25%. Indicele BET - FI, care urmareste evolutia societatilor de investitii financiare (SIF) a pierdut 0,13%.  Cele mai ridicate rulaje le-au realizat actiunile a doua SIF - uri, Oltenia si Muntenia, cu tranzactii de 3,9 miliarde lei, respectiv 3,6 miliarde lei.
Actiunile SNP Petrom, cea mai mare companie listata pe Bursa, au pierdut ieri 0,4%, pe fondul unor tranzactii de 2,1 miliarde lei. Pretul de inchidere a fost de 2.390 lei/actiune, cu 10 lei mai redus comparativ cu cel de vineri. Petrom a operat recent o majorare a pretului la carburanti, explicatia companiei pentru aceasta majorare fiind evolutia pretului petrolului pe piata internationala, care in fiecare zi atinge noi recorduri. Totusi, acest anunt nu a determinat si o evolutie pozitiva a actiunilor la Bursa, dar unii analisti considera ca majorarea pretului la carburanti poate fi primul semn al schimbarilor aparute dupa privatizarea companiei in activitatea acesteia si modul cum aceasta va decurge, si va fi condusa,  in viitor. 
Actiunile BRD a castigat 1,1%, recuperand pierderea din sedinta precedenta. Totusi, pachetele de actiuni tranzactioante au fost destul de mici, cu un volum total ieri putin peste 38.000 actiuni. Valoarea tranzactiilor a fost de 1 miliard lei. Actiunile Bancii Transilvania au fost cotate la inchidere la pretul de 6.800 lei/actiune, cu 0,7% mai ridicat decat cel de  vineri. Operatiunile au insumat 2,1 miliarde lei.
Actiunile Rolast au pierdut 5,9%, dar pe fondul unei lichiditati extrem de reduse, in conditiile unui rulaj de doar 20 milioane lei. Ieri a fost raportat si vanzatorul principal din ultima perioada, fondul de investitii Romanian Reconstruction Ltd , detinand mai putin  5% din actiunile Rolast.  Fondul de investitii detinea, conform informatiilor existente pe piata inaintea acestei raportari, peste 20% din actiunile Rolast.
O evolutie foarte buna au avut ieri actiunile Compa, care au castigat peste 11%, atingand si un nou maxim istoric de 8.000 lei/actiune. Aprecierea inregistrata de aceste titluri a venit in contextul inregsitrarii unui profit de peste zece ori mai ridicat in lei pe primul semestru comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Aceste titluri au inregistrat aprecieri destul de importante si inaintea prezentarii rezultatelor. De exemplu, joi cu o zi inainte de raportare, actiunile Compa au crescut cu  9%, ulterior, in sedinta de vineri aceste titluri pierzand peste 2%. Tranzactiile de ieri cu actiuni Compa au totalizat 1,5 miliarde lei.



Piata RASDAQ
Actiunile producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila au atins ieri un nou maxim istoric de 60.000 lei/actiune.
Pe fondul unei usoare presiuni la cumparare, cotatia medie a titlurilor Braiconf a castigat ieri peste 3%. Si lichiditatea actiunilor a fost in crestere,  rulajul realizat fiind  de 988 milioane lei. Tranzactiile cu aceste titluri au fost ieri cele mai ridicate de pe RASDAQ. 
Actionarul majoritar al Braiconf este Asociatia Salariatilor, care detine 39% din actiuni. Pachete importante de actiuni detin si o serie de fonduri de investitii, dintre acestea participatii mai mari controland Tidel Wave Trading Ltd si Romanian Reconstruction Ltd, cu detineri de 9,9%, respectiv 9,3%.
Operatiuni de o valoare similara cu cea inregsitrata in cazul Braiconf au fost derulate cu actiunile producatorului de ulei Argus Constanta. Actiunile Argus au facut obiectul unor transferuri de 979 miliaone lei, cursul mediu mai avansand cu 2,7%. Ultima tranzactie cu actiunile Argus s-a perfectat la pretul maxim al sedintei de 28.200 lei/actiune.
Actiunile producatorului de lactate Prodlacta Brasov au inregsitrat o apreciere la nivelul pretului mediu de peste 11%. Pretul maxim a crescut si mai mult, atingand un nivel de 21.500 lei/actiune. Lichiditatea actiunilor nu a fost ridicata, operatiunile derulate ieri insumand 300 milioane lei.  Si Prodlacta face parte din companiile controlate de o asociatie a salariatilor (PAS), acest "tip" de societati aflandu-se in atentia investitorilor datorita posibilitatii aparitiei unor oferte de preluare   in cazul in care aceasta asociatie s-ar dizolva. In acelasi timp, de regula dupa desfiintarea PAS, lichiditatea actiunilor pe paita creste foarte mult datorita salariatilor care doresc sa-si vanda actiunile detinute la compania respectiva. Astfel este posibila achizitia unor pachete suficient de mari care sa permita detinerea unei pozitii importante in cazul aparitiei unui investitor strategic inetersat de preluarea companiei. O astfel de tactica este practicata  mai ales de  fondurile de investitii, sau de societatile de brokeraj, fiind si mai accesibila acestora din punct de vedere al capitalului necesar pentru o astfel de investitie. Un alt motiv  pentru care companiile controlate de  salariati sunt in atentia investitorilor este acela ca aceste societati au in general o politica constanta in acordarea de dividende.
Ieri s-a derulat si prima tranzactie cu actiunile Conpet Ploiesti. Actiunile a fost evaluate la pretul de 50.000 eli/actiune, avlaorea nominala a unei actiuni fiind de 33.000 lei/actiune. Capitalizarea  Conpet a atins 713 miliarde lei (21,3 milioane dolari), urcand pe locul 11 in topul celor mai mari societati listate pe RASDAQ.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO