Burse - Fonduri mutuale

Bursa a închis pe minus, dar FP continuă să crească

Bursa a închis pe minus, dar FP continuă să crească

Autor: Stefan Musgociu

01.10.2013, 20:00 267

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,24% (indicele BET-C), însă acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au închis din nou pe plus, atingând cel mai mare preţ de închidere de la listare.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în scădere cu 0,41%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,18%. Titlurile FP au crescut cu 0,72%, iar acţiunile a patru dintre SIF-uri au coborât cu 0,42% - 1,06%, în timp ce titlurile SIF Muntenia au avansat nesemni­ficativ, cu 0,14%.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost printre puţinele care au încheiat şedinţa pe verde şi au revenit spre recordul atins luni, de 0,775 lei. La finalul şedinţei de marţi, aceste titluri au fost cotate la 0,7655 lei, iar rulajul a fost de aproape 12 mil. lei.

„De când FP a anunţat al doilea program de răscumpărare s-a văzut o susţinere a cotaţiei destul de eficientă, indicând de multe ori prezenţa unui cumpărător cu resurse. Faptul că a apărut în peisaj şi oferta de cumpărare şi mai nou intratul acţionar Morgan Stanley va face ca evoluţia acestei acţiuni să fie una dintre cele mai puţin afectate de eventuale incertitudini de pe pieţele externe“, a declarat Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni al Prime Transaction.

Morgan Stanley, cea mai mare bancă după active din SUA, a anunţat marţi dimineaţă că deţine cu puţin peste 5% din acţiunile Fondului Proprietatea.

Investitorii au transferat acţiuni de 28,9 mil. lei (6,5 mil. euro).

Un rulaj ridicat, de 5,9 mil. lei, au consemnat şi acţiunile Ropharma (RPH). Prin 39 de operaţiuni au fost transferate titluri repre­zentând 3,14% din ca­pitalul social al distri­buitorului de medi­ca­mente.

La finalul şedinţei, aceste acţiuni erau în stagnare, la 0,37 lei.

„În perioada imediat următoare, este de aştep­tat o volatilitate în creştere uşoară deter­mi­nată de incertitudinile din SUA, dar şi de pro­ble­mele politice din Europa. În condiţiile în care pe piaţa din România nu poate fi identificat un trend general, ci indi­vidual pe diverse acţiuni, este viabil un sce­nariu al mişcărilor mixte şi de multe ori greu de anti­cipat.

Situaţia s-ar putea complica la nivelul pieţelor mature şi inevitabil şi la noi, dar aş zice că o bună contribuţie îşi va aduce şi mass-media de profil din străinătate, care se va întrece în comentarii şi titluri ultimative legate de economia mondială, în special cea americană, însă spre finalul anului este posibil ca lucrurile să revină pe o linie a normalităţii“, a mai spus Bărbulescu.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO