Burse - Fonduri mutuale

Bursa a inchis prima saptamana din aprilie pe "verde"

07.04.2008, 16:51 13

Bursa a incheiat pozitiv prima saptamana din aprilie, cu cresteri usoare ale principalilor indici. Indicele celor mai lichide companii din piata, BET, s-a apreciat vineri cu 0,9%, in vreme ce indicele general al pietei, care include toate companiile listate la Bursa, BET-C, s-a apreciat cu aproape 0,8%. Cele mai importante cresteri din piata au fost inregistrate de societatile de investitii financiare, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, apreciindu-se cu circa 2%. Pe piata electronica RASDAQ, indicele general al acesteia, RASDAQ-C, a crescut ieri cu 0,9%.
"Este clar ca in ultima saptamana evolutiile Bursei au fost mult mai bune fata de perioada trecuta. Din pacate, semnalele de crestere nu sunt atat de clare, piata fiind in continuare caracterizata de incertitudine. Volumele de tranzactionare sunt inca mici, iar prezenta cumparatorilor in piata este si ea destul de scazuta", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
Bursa a inregistrat vineri tranzactii cu actiuni in valoare de 6,3 mil. euro (23,3 mil. lei), in vreme ce piata RASDAQ continua sa atraga investitorii, atingand o lichiditate de 2,2 mil. euro (aproximativ 8 mil. lei). Grupul SIF-urilor reprezinta in continuare "motorul" Bursei de Valori, tranzactiile cu titlurile societatilor ridicandu-se vineri la 3,2 mil. euro (12 mil. lei), reprezentand aproape jumatate din totalul tranzactiilor cu actiuni de la Bursa.
"Bursa poate fi foarte mult influentata de evolutia pietelor internationale, motiv pentru care nu putem spune clar in ce directie va continua sa mearga. Pe plan intern nu cred ca vom mai avea parte de stiri negative, insa pe pietele externe se poate intampla orice", spune Panait. El este de parere ca nu putem spune exact ce se va intampla in aprilie, insa crede ca piata va reactiona mai mult ca sigur la deciziile luate in cadrul adunarilor generale care vor avea loc la sfarsitul lunii, cele mai importante fiind cele de la SIF-uri.
Spre sfarsitul sedintei de ieri, principalele piete internationale au inchis sedinta de vineri in crestere. Indicele francez CAC-40 si indicele german DAX au crescut cu 0,4%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie
s-a apreciat cu circa 1%. In Statele Unite, ultima sedinta de tranzactionare a adus o apreciere de aproape 0,1% pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE).

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au crescut vineri cu 2,5%, pe fondul unui rulaj de 1 milion de euro (3,7 milioane de lei), al doilea din piata. SIF-ul a lansat o noua oferta publica de vanzare pentru pachetul majoritar de 71,2% din actiunile producatorului de textile Tesatoriile Reunite Bucuresti (TERU), pentru care cere 12,9 millioane de euro. Pretul cerut de SIF Moldova este de 140 lei/actiune, cu 40% mai mare decat ultimul pret din piata, de 100 lei/actiune. Oferta este intermediata de BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania, si se desfasoara in perioada 9 aprilie - 23 mai. SIF Moldova a mai incercat si anul trecut sa vanda pachetul majoritar la Tesatoriile Reunite.

Actiunile Biofarm Bucuresti (BIO) au inchis sedinta de vineri la acelasi pret ca si in sedinta precedenta, valoarea tranzactiilor cu titlurile producatorului de medicamente ridicandu-se la circa 73.000 de euro (270.000 de lei). SIF Banat-Crisana a achizitionat de la jumatatea lunii ianuarie din acest an peste 6,9 mil. actiuni Biofarm, pentru care a platit circa 0,8 mil. euro (aproape 3 mil. lei). Titlurile achizitionate in acest an de SIF reprezinta circa 0,7% din capitalul Biofarm, participatia societatii in cadrul emitentului depasind 11%. Pretul mediu de transfer s-a situat la nivelul de 0,429 lei/actiune. Ultima tranzactie cu titlurile Biofarm s-a perfectat la pretul de 0,338 lei/actiune.

Actiunile Oil Terminal (OIL) au crescut vineri cu 2,3%. Operatorul de terminale petroliere asteapta in 2008 venituri mai mari cu 15%, de 42,3 mil. euro (148,1 mil. lei) si estimeaza ca va obtine un profit net de 2,7 mil. euro (9,46 mil. lei), in crestere cu circa 30% comparativ cu nivelul de 7,43 mil. lei de anul trecut. Bugetul de venituri si cheltuieli al Oil Terminal pentru 2008 a fost aprobat de actionari in sedinta de joi. In 2007 compania a consemnat venituri de 128,48 mil. lei (38,5 mil. euro). In 2007 compania a consemnat venituri de 38,5 mil. euro (128,48 mil. lei). Pentru acest an compania si-a programat un nivel al surselor de finantare a investitiilor in valoare de 7,3 mil. euro (25,7 mil.lei).

Actiunile Comnord Bucuresti (COSC) au pierdut vineri 1,64%, dupa ce compania de constructii a raportat pe ultimul trimestru al anului trecut o pierdere de 0,66 mil. euro (2,3 mil. lei), fata de un castig net de 3,4 mil. euro (11,8 mil. lei) in aceeasi perioada din 2006. Afacerile companiei s-au redus in aceeasi perioada cu 20%, la 16,8 mil. euro (58,6 mil. lei). Aceasta dupa ce in primele noua luni din 2007 Comnord raportase o triplare a profitului pe fondul avansului afacerilor cu 66%. Rezultatele mai slabe ale Comnord din ultimul trimestru ar putea avea legatura cu faptul ca incasarile firmelor de constructii pot inregistrata fluctuatii mari de la o perioada la alta.

Titlurile Ceramica Iasi (CERE) au crescut ieri cu 1,64%. Producatorul de materiale de constructii a inregistrat anul trecut un profit net in crestere de aproape doua ori fata de castigul obtinut in 2006, pana la 3,5 mil. euro (11,82 mil. lei). Afacerile companiei au avut un avans in aceeasi perioada cu 29%, la 14,4 mil. euro (48,16 mil. lei). Pentru acest an, directorul general al companiei, Iulian Mangalagiu, estima, in luna februarie, o cifra de afaceri de 17 mil. euro si un profit net de 3 mil. euro. Ceramica are in plan, pentru acest an, investitii de 24 mil. euro intr-o noua linie de productie la Iasi, pe platforma vechii unitati. Lucrarile au inceput in 2007 si vor fi finalizate la inceputul lui 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO