Burse - Fonduri mutuale

Bursa a luat-o serios în jos. Acţiunile Băncii Transilvania au pierdut ieri 4%

Bursa a luat-o serios în jos. Acţiunile Băncii Transilvania au pierdut ieri 4%

Autor: Stefan Musgociu

10.05.2012, 00:04 1611

Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia burselor externe şi a scăzut cu 1,1%, pe o lichiditate dublă şi susţi­nută în proporţie de 95% de tranzacţiile cu titluri Fondul Proprietatea, SIF-uri, OMV Petrom, Transgaz, BRD şi Banca Transilvania.

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut mai puţin, cu 0,2%, însă ieri a fost ultima zi în care investitorii puteau să cumpere titluri pentru a beneficia de dividende, astfel că este de aşteptat ca astăzi titlurile să se corecteze mai puternic. Astăzi este ziua ex-dividend şi la Transgaz Mediaş (TGN), unde este aşteptat de asemenea ca preţul să se ajusteze cu valoarea dividendului distribuit de companie anul acesta.

"Cred că situaţia ţine foarte mult de lichiditatea oferită. Practic în condiţiile actuale, pe o lichiditate nu prea mare, singurele acţiuni care oferă posibilitatea de a intra şi ieşi în timp cât de cât rezonabil sunt blue chip-urile (cele mai lichide acţiuni - n. red.). Pe lângă speculatori, din când în când se mai simte prezenţa investitorilor interesaţi de randamentul dividendelor. Totuşi această lipsă de orizont nu permite o activitate de tranzac­ţionare mai susţinută", a declarat Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,95%.

Indicele extins al Bursei BET-XT a coborât cu 1,73%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la rezultatele financiare din primul trimestru anunţate de OMV Petrom.

În prima oră cotaţia acestor titluri a urcat de mai multe ori până la un nivel maxim al primei părţi a zilei de 0,41 lei, respectiv cu 1,26% peste nivelul de marţi. La închidere, titlurile au coborât cu 3,4%. Aceste titluri au înregistrat al patrulea rulaj din piaţă, de 2 milioane lei.

"De aproximativ două săptămâni se sesizase o uşoară mişcare ascendentă pe acţiunile OMV Petrom, indicând că piaţa anticipa rezultate pozitive, însă tensiunile financiare existente pe plan mondial au estompat destul de mult din optimism şi probabil zona de 0,41 lei reprezintă maximul posibil în condiţiile actuale", a spus Bărbulescu.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 20,2 milioane lei, sumă din care 4,2 milioane lei au reprezentat valoarea a două deal-uri.

"Tranzacţiile de pe piaţa Deals ne arată că sunt investitori dornici să intre în piaţă, însă această intrare se face de obicei prin negociere, care înseamnă condiţii de preţ mai avantajoase, un minim de volum de acţiuni, sau costuri de tranzacţionare speciale. Dar trebuie să luăm în calcul că în funcţie de tipul cumpărătorului şi al vânzătorului, străini, instituţionali, persoane fizice române, ne putem forma o părere dacă este acumulare sau o distribuţie", a mai spus brokerul.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în scădere cu până la 1,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO