Burse - Fonduri mutuale

Bursa a pierdut 50% de la maximul de anul trecut. Cum a ajuns aici?

Bursa a pierdut 50% de la maximul de anul trecut. Cum a ajuns aici?

Liviu Giugiumica, directorul general al UniCredit CA IB Securities: Asistam la panica pe piata din partea investitorilor de retail autohtoni. Ei duc acum piata in jos in ciuda preturilor foarte mici la care au ajuns actiunile, la fel cum in urma cu un an, cand piata era sus, ei cumparau si o duceau si mai sus. SIF-urile au ajuns foarte jos si totusi se vand. Nu exista nicio explicatie logica pentru asta.

16.07.2008, 18:13 15

Brokerii arata cu degetul spre investitorii locali care si-au pierdut rabdarea si vand acum fara sa mai ia in considerare cat de jos sunt preturile sau cat de mari sunt pierderile. In lipsa fondurilor straine, care nu mai urmaresc piata romaneasca, si a investitorilor institutionali locali, care deocamdata aproape nu exista, vanzarile micilor investitori isi gasesc cu greu contrapartida, de unde si scaderile dramatice.
"Asistam la panica pe piata din partea investitorilor de retail autohtoni. Ei duc acum piata in jos in ciuda preturilor foarte mici la care au ajuns actiunile, la fel cum in urma cu un an, cand piata era sus, ei cumparau si o duceau si mai sus. SIF-urile au ajuns foarte jos si totusi se vand. Nu exista nicio explicatie logica pentru asta", sustine Liviu Giugiumica, directorul general al UniCredit CA IB Securities.
Lipsa investitorilor institutionali de pe piata ar putea prelungi criza de pe Bursa si in lunile urmatoare, in conditiile in care putini investitori se mai incumeta sa cumpere acum, stiind ca poate pierde 5-6% intr-o singura zi. Chiar si investitorii pe termen lung se gandesc de mai multe ori inainte sa cumpere in ciuda preturilor atractive pe unii emitenti.
"In general, investitorii pe termen lung intra la cumparare doar pe companiile cu indicatori foarte buni. Din pacate, in ultima perioada nici investitorii institutionali nu mai sunt foarte activi pe piata, chiar daca pentru ei este un moment bun de cumparare. Probabil ca fondurile de pensii si fondurile mutuale nu vor sa le arate investitorilor randamente slabe", considera Valerian Ionescu, directorul departamentului de tranzactionare al BCR.
In aceasta perioada, atat analiza fundamentala cat si cea tehnica au un rol din ce in ce mai mic in luarea deciziilor, investitorii actionand mai mult pe baza de sentiment.
"Panica anuleaza mereu judecata pe termen lung si se vinde la orice pret. Daca privim putin pe plan istoric, toti cei care in trecut au fost contra curentului pe orice piata au avut de castigat pariind pe o revenire a Bursei", sustine Adrian Caramiha, care nu vede insa o revenire solida a Bursei pana in momentul in care investitorii straini nu-si vor indrepta din nou atentia catre pietele emergente.
"Cred ca un factor care ar putea duce la o revenire ar fi o schimbare a opiniei investitorilor mari in privinta pietelor emergente, si anume o reconsiderare a importantei acestor piete. In plus, nivelele la care am ajuns in momentul de fata sunt foarte scazute comparativ cu performantele economice ale emitentilor", spune Caramiha.
Brokerii nu se mai arunca insa sa prognozeze cand ar putea veni acea mult asteptata revenire a Bursei, situatia externa fiind, in opinia lor, factorul determinant pentru evolutia pietei locale de capital.
"Nu poate estima nimeni cat va mai continua piata sa scada. Este o perioada dificila, in special pentru investitori, cat si pentru emitenti, valoarea companiilor scazand simtitor", spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.
"Desi nu este nimeni bucuros de cum merg lucrurile, asa este piata de capital. Actiunile din Romania au crescut puternic in perioada 2001-2007, insa la Bursa avem parte de evolutii ciclice asemanatoare cu cele din economie, cu perioade de expansiune si perioade de pierderi. In momentul de fata ne aflam intr-o perioada de scadere prelungita, dar nu putem sa spunem ca situatia este una anormala. Atunci cand la noi piata a crescut mai puternic decat pietele externe, nu s-a suparat nimeni, iar acum ne aflam intr-o situatie total opusa, in care Bursa din Romania scade mult mai puternic decat pietele internationale", considera Pasol.
Daca o revenire a Bursei de la Bucuresti sustinuta si de investitorii straini este greu de prognozat, depinzand de schimbarea contextului international, brokerii sustin totusi ca trendul accentuat de scadere din ultima luna si jumatate ar putea fi oprit de raportari pozitive ale companiilor pe primul trimestru. Analistii nu vad insa o revenire la nivelul pietei si nici chiar la nivel de sector, ci doar la nivelul anumitor emitenti care raporteaza rezultate foarte bune.
"Dupa rezultatele pe primul semestru cred ca va urma o stabilizare a pietei, in special pentru societatile cu rezultate bune. Pentru ca toata piata sa revina ar trebui insa ca majoritatea societatilor sa aiba rezultate financiare foarte bune in raport cu nivelele actuale de tranzactionare. Este posibil sa asistam la diferente foarte mari intre pierderi si rezultatele financiare", sustine Alin Brendea, directorul de tranzactionare al Prime Transaction.
Rezultatele financiare nu vor avea insa un impact semnificativ daca nu vom avea si o schimbare a sentimentului de pe pietele externe.
"Nu cred ca putem sa asteptam o revenire a unui anumit sector de activitate dupa rezultatele din primul semestru, ci eventual la un rebound al anumitor emitenti cu rezultate financiare exceptionale, cum a fost cazul Azomures in primul trimestru. Am avut insa si companii care au inregistrat rezultate bune, insa au scazut la Bursa, un exemplu foarte bun fiind Banca Transilvania", explica Razvan Pasol.
Banca Transilvania a inregistrat una dintre cele mai puternice scaderi in ultima luna, pierzand peste 20% in ciuda profitului in crestere cu 40% raportat pe primul semestru. Scaderea vine in contextul in care actiunile bancii au rezistat mai bine decat media pietei in prima parte a anului, spre deosebire de pietele externe unde bancile au fost cele mai lovite de criza si de scaderi.
Celelalte companii din sectorul financiar au inregistrat si ele scaderi, SIF-urile pierzand in ultimul an 60%, in timp ce Broker Cluj a scazut cu peste 75%. Explicatia acestor scaderi ar putea fi expunerea lor la sistemul bancar si scaderea valorii portofoliilor de actiuni listate.
Scaderi puternice s-au inregistrat insa in toate sectoarele, companiile farmaceutice pierzand circa 60% din valoare, in timp ce transportatorul de electricitate Transelectrica a pierdut peste 50%, desi, teoretic, firmele de utilitati rezista mai bine in perioade de criza.
"Un exemplu bun al situatiei in care ne aflam pot fi Transgaz si Transelectrica, cele doua societati scazand in ton cu piata, chiar daca nu ar trebui sa fie afectate. Pretul pentru TGN a ajuns la cel din oferta si chiar a scazut sub acesta la un moment dat", spune Adrian Caramiha.

Semnalele externe negative
Analistii de la Erste Bank spun ca daca la inceputul crizei pietei imobiliare din SUA factorii de influenta asupra economiei europene erau micsti, in ultima perioada semnalele venite de peste ocean sunt tot mai negative. In aceste conditii si avand in vedere ca Banca Centrala Europeana, spre deosebire de cea a SUA (Fed), nu are o politica de stabilizare a pietelor bursiere, nu se intrevede un sprijin in acest sens nici in urmatoarea perioada.

Toata lumea lovita
Circa 30 de companii de pe Bursa au pierdut in ultimul an mai mult de jumatate din valoarea de piata. Dintre acestea, cele mai multe sunt din sectorul financiar, respectiv cele cinci SIF-uri si Broker Cluj. Niciun sector nu a scapat insa de scaderi, companiile farmaceutice Biofarm si Zentiva, compania petroliera Rompetrol Rafinare, transportatorul de energie Transelectrica, precum si producatorii de echipamente Turbomecanica si Compa pierzand peste 50% fata de maximele din iulie 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO