Burse - Fonduri mutuale

Bursa a recuperat într-o lună ce a pierdut în ultimele şase

Bursa a recuperat într-o lună ce a pierdut în ultimele şase

Autor: Stefan Musgociu

02.02.2012, 00:06 653

Un nivel mai ridicat al indicelui general al Bursei, BET-C, a fost înregistrat la 5 august, chiar înainte de scă­de­rile înregistrate de pieţe în urma retrogradării ratingului SUA de către agenţia de evaluare Standard & Poor's.

Creşterile au continuat să fie înso­ţite de volume ridicate de acţiuni tran­zac­ţionate, astfel că lichiditatea, de 66,8 milioane de lei (15,4 milioane de euro), a de­păşit cu 21% rulajul şedinţei prece­dente, de 55 milioane de lei (12,7 milioane de euro).

"Cred că principalul factor pentru creşteri, atât pentru pieţele interna­ţionale, cât şi pentru bursa locală, este excesul de lichiditate monetară generat de acţiunea băncilor centrale impor­tante. Baza de investitori locali este în continuare redusă în România. În aceste con­diţii, este probabil ca volumele sem­ni­ficative de tranzac­ţionare să fie asigu­rate de investitori străini. Dar o con­tfirmare nu poate veni decât din raportările lunare ale pieţei", a declarat Florin Ilie, director pieţe de capital la ING Bank.

La finalul şedinţei de miercuri, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,8%.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să crească, pentru a 14-a şedinţă consecutiv, şi au atins un nou maxim al ultimelor şase luni. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la 0,513 lei, preţ în creştere cu 0,69%.

Investitorii nu au reacţionat în prima jumătate de oră la rezultatele financiare preliminate anunţate miercuri dimineaţă de Banca Transil­vania (TLV), dar la finalul şedinţei, acţiunile erau în scădere cu 1,76%, la 1,002 lei, pe un rulaj de 643.000 de lei.

"Această acţiune are o lichiditate mai scăzută, având un free float real ceva mai redus. În aceste condiţii, trebuie să privim fluctuaţiile pe termen scurt ale preţului cu rezerva de rigoare. Fundamental vorbind, rezultatele de astăzi nu au reprezentat o surpriză. Banca are o capitalizare care poate re­prezenta o limitare a creşterii viitoare şi o profitabilitate a capita­lurilor pro­prii redusă, mult sub costul capitalului, ceea ce face justificabilă o evaluare sub valoarea acestor capitaluri. Banca are şi puncte tari clare, precum raportul subunitar credite/depozite, structura clientelei şi cifre care sugerează un management al riscului peste media pieţei", a afirmat brokerul. Tranzacţii negociate au fost realizate şi cu două pachete de acţiuni reprezentând cumulat 0,19 procente din acţiunile BRD (BRD), pentru 14,9 milioane de lei (3,4 milioane de euro).

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în creştere cu până la 2,2 procente, iar majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est avansau cu până la 1,4 procente.

Evoluţia burselor este determinată de datele peste aşteptări din industria manufacturieră a Chinei, precum şi a Germaniei, Marii Britanii şi a zonei euro, date care au întărit încrederea investitorilor.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile SIF-urilor, care au marcat şi ieri creşteri importante, cuprinse între 2,3% şi 3,8%. Iniţiativa SIF Moldova de a atrage bani de pe bursă a urcat cotaţia acestor titluri în debutul şedinţei peste creşterile înregistrate de celelalte SIF-uri, dar spre final avansurile s-au aliniat.

  • Titlurile Băncii Transilvania (TLV), care şi-a publicat rezultatele financiare aferente ultimelor trei luni din 2011. Pe bursă acţiunile băncii au fost printre puţinele care au consemnat corecţii şi au închis ziua în scădere cu 1,8% şi un preţ de 1,002 lei/unitate.

  • Evoluţia burselor externe, în contextul în care bursa din SUA a deschis şedinţa de ieri cu aprecieri moderate, indicele S&P 500 câştigând 1,1%. Principalii indici europeni creşteau la aceeaşi oră cu până la 2,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO