Burse - Fonduri mutuale

Bursa a urcat cu 4% în Săptămâna Patimilor şi a trecut pe plus şi faţă de sfârşitul anului trecut

Bursa a urcat cu 4% în Săptămâna Patimilor şi a...

Autor: Marius Oncu

11.04.2015, 08:57 421

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, au urcat vineri cu 0,6%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 34 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

În această săptămână, BET a crescut cu 4%, BET Plus cu 3,9%, iar faţă de finele anului trecut sunt în teritoriu pozitiv cu 2,4%, respectiv 1,9%.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 37,96 milioane de lei (8,63 milioane de euro), cel mai ridicat rulaj începând cu 1 aprilie, când valoarea operaţiunilor s-a ridicat la 55,3 milioane de lei.

Titlurile Fondul Proprietatea au consemnat cea mai ridicată lichiditate, de 12,9 milioane de lei, şi au închis în urcare cu 1,1%. Pe segmentul deal al bursei a avut loc şi un transfer cu acţiuni Fondul Proprietatea de 2,5 milioane de lei.

Peste pragul de 1 milion de lei în privinţa rulajului au trecut şi Banca Transilvania, cu 8,2 milioane de lei, Romgaz (SNG), cu 4,6 milioane de lei, şi Transgaz (SNG), cu 4,43 milioane de lei.

Preţul titlurilor Banca Transilvania a avansat cu 3,4%, în timp ce Romgaz şi Transgaz au stagnat.

Cotaţia Banca Transilvania a crescut puternic în ultimele şedinţe, după ce a prezentat marţi seara detaliile financiare prin care a preluat integral acţiunile Volksbank România de la grupul austriac Volksbank, băncile germane DZ Bank şi WGZ Bank şi BPCE din Franţa.

Faţă de sfârşitul săptămânii trecute, Banca Transilvania se află în urcare cu 11%.

În sectorul energetic, indicele BET NG a avansat cu 0,1%, în timp ce BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,6%.

Indicele BET BK a crescut cu 0,4%, iar BET XT a avansat cu 0,6%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de companii româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În Europa de Vest, principalele acţiuni se aflau în creştere pe finalul şedinţei, cu indicele Stoxx Europe 600 la un nou maxim record. Pe marile burse europene, indicele FTSE 100 (Londra) a avansat cu 0,6%, CAC 40 (Paris) a urcat cu 0,2%, iar DAX (Frankfurt) cu 1,5%.

În Europa Centrală, bursa de la Praga a scăzut cu 0,1%, cea de la Varşovia cu 0,3%, în timp ce piaţa de capital de la Budapesta a urcat cu 1,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO