Burse - Fonduri mutuale

Bursa, atrasa de mirajul adancurilor

21.04.2005, 20:27 12

Dupa un inceput de saptamana destul de linistit, sedinta de tranzactionare de ieri a adus o accelerare a scaderilor de pe Bursa, scaderi reflectate de toti indicii bursieri.

Presiunea la vanzare s-a accentuat si mai mult ieri lichiditatea din piata mentinandu-se la un nivel modest. E greu de spus de ce investitorii ezita in continuare sa cumpere, in conditiile in care preturile unor actiuni se apropie din nou de minimele de la sfarsitul lui martie.

Tonul scaderilor l-au dat ieri SIF-urile si bancile. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiare listate la Bursa, a pierdut 5,1%. Cea mai tranzactionata dintre SIF-uri a fost Banat-Crisana, cu transferuri totale in valoare de aproape 33 de miliarde de lei (0,9 milioane de euro). Pretul de inchidere pentru actiunile SIF Banat-Crisana a fost de 11.400 lei/actiune, in scadere cu 4,2% comparativ cu sedinta precedenta.

Cea mai puternica depreciere au inregistrat-o titlurile SIF Transilvania, care au inchis sedinta la cotatia de 12.600 lei/actiune, cu 8% sub nivelul inregistrat la finele sedintei de marti. Valoarea tranzactiilor realizate cu aceste titluri a depasit 9,7 miliarde de lei (aproape 270.000 de euro).

Cel mai mare rulaj al sedintei a apartinut titlurilor Bancii Transilvania, care au facut obiectul unor transferuri in valoare de 72 de miliarde de lei (aproape 2 milioane de euro), reprezentand mai mult de o treime din valoarea totala a tranzactiilor realizate ieri.

La nivelul cursului s-a inregistrat o tendinta de scadere, care s-a accentuat pe final, inchizand la pretul de 12.700 lei/actiune, in coborare cu 5,9%.

Actiunile BRD au continuat sa scada, inregistrand o depreciere de 6,4% la nivelul pretului de inchidere. Ultimul pret pentru titlurile BRD a fost de 41.100 lei/actiune, capitalizarea bursiera a bancii coborand sub 1,58 de miliarde de euro.

Actiunile companiilor petroliere s-au mentinut pe o panta descendenta, insa scaderile lor au fost mai reduse decat cele ale principalilor indici.

Titlurile Rompetrol Rafinare au inchis la pretul de 847 lei/actiune, cu 2,6% sub nivelul din sedinta precedenta.

Rulajul realizat de actiunile Petromidia a fost de 12,9 miliarde de lei (355.000 de euro).

Titlurile Petrom au facut obiectul unor transferuri de aproape 8 miliarde de lei (220.000 de euro), ultima tranzactie cu aceste actiuni derulandu-se la pretul de 3.290 lei/actiune, in coborare cu 3,2% fata de ziua precedenta.

Cea mai mare depreciere a sedintei de ieri au inregistrat-o actiunile SSIF Broker Cluj, care au coborat in finalul sedintei pana la valoarea de 22.600 lei/actiune, pierzand aproape 8,9% fata de ziua precedenta. Valoarea transferurilor cu titluri Broker a fost de 1,5 miliarde de lei (41.000 de euro).



Piata RASDAQ

Cel mai tranzactionat emitent al sedintei de ieri de pe Bursa Electronica RASDAQ a fost producatorul de medicamente Biofarm, cu transferuri in valoare de 3,4 mld. lei (93.000 de euro).

Preturile de tranzactionare pentru titlurile Biofarm au fost cuprinse intre nivelul minim de 3.500 lei/actiune si un nivel maxim de 3.700 lei/actiune, pretul mediu situandu-se in jurul valorii de 3.600 lei/actiune. Astfel, fata de ziua precedenta, actiunile Biofarm au pierdut 2,8%.

Actiunile Biofarm au inregistrat o evolutie oscilanta in ultimele sedinte, pe fondul unei lichiditati in crestere. Capitalizarea bursiera a companiei este in prezent de 27,5 milioane de euro. Conform ultimelor raportari catre RASDAQ, principalii actionari ai societatii sunt Health Sciences Group, cu 15,5% din actiuni, Robert William Ferran, cu 5% din actiuni, si SIF Oltenia, cu 10,3% din actiuni. Pachete mai mici de 5% la Biofarm detin si SIF Transilvania, SIF Banat Crisana sau SSIF Broker din Cluj.

Al doilea emitent din punctul de vedere al rulajului a fost ieri Compania Hoteliera Intercontinental, cu 3 tranzactii importante care au insumat 2,7 miliarde de lei (74.000 de euro). Prin intermediul acestor tranzactii s-au transferat circa 0,5% din actiunile societatii. Pretul de inchidere a fost de 610 lei/actiune, in crestere cu 1,7% comparativ cu sedinta precedenta.

Principalii actionari ai Intercontinental sunt RHIC Holding, care detine 49,1% din actiuni, si Lido, cu 11,9% din actiuni.

Printre cele mai tranzactionate titluri de la categoria de baza s-au aflat si actiunile companiei de asigurari Ardaf, cu tranzactii de 0,6 miliarde de lei (16.500 de euro). Pretul de tranzactionare s-a situat in jurul valorii de 1.300 lei/actiune, in crestere cu 0,5% comparativ cu ziua precedenta.

La categoria I, cele mai tranzactionate au fost din nou actiunile Braiconf Braila, care au facut obiectul unor transferuri de aproape 1 miliard de lei (26.000 de euro). Pretul de tranzactionare al titlurilor Braiconf a coborat pe parcursul sedintei pana la 56.500 lei/actiune, revenind pe final si inchizand la 58.000 lei/actiune, in usoara scadere fata de sedinta de marti.

La categoria a II-a, cel mai mare rulaj a apartinut companiei Eurom Bank, care a inregistrat transferuri de 550 de milioane de lei (15.000 de euro).

Pretul de tranzactionare a oscilat intre 5.400 lei/actiune si 5.600 lei/actiune, inchizand la 5.500 lei/actiune, cotatie neschimbata fata de sfarsitul sedintei anterioare.

andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO