Burse - Fonduri mutuale

Bursa continuă să fie trasă în jos de vânzările de acţiuni Proprietatea

Bursa continuă să fie trasă în jos de vânzările de acţiuni Proprietatea

Autor: Stefan Musgociu

02.05.2011, 23:49 1513

Bursa a scăzut luni cu 1,33%, în condiţiile scă­derii puternicea acţiuni­lor Fondul Proprietatea (FP), care au căzut ieri cu încă2,6%, aceste titluri fiind şi cele mai tranzacţionate de pepiaţă.

Ultimele operaţiuni cu titlurile Fon­du­lui au fost realizatela 0,546 lei, preţ cu 2,59% sub ultima cotaţie de vineri şi,totodată, cu 11,6% sub va­loa­rea la care se vor face conversiileîn ac­ţiuni FP în această săptămână în care a fost reluat procesulde conversie a titlu­rilor de despăgubire în acţiuni aleFon­dului.

"Acţiunile FP se află sub presiune din partea vânzătorilor demai multe şedinţe şi, deocamdată, rămâne neclar efectul pe care îlvor avea acţiunile care vor intra în piaţă prin noile despăgubiri,fiind prematur de tras concluzii din prima zi", spune DarieMoldovan, director de operaţiuni la SSIF Broker (BRK).

În această săptămână, conversia se va realiza la preţul de0,6176 lei/acţiune, valoarea reprezentând media din primele 60 deşedinţe de tranzacţionare a titlurilor FP la BVB. PotrivitAu­torităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP),aproape 10,7% din acţiunile FP ar putea fi transferate deMinisterul Finanţelor persoanelor care deţin titluri de despăgubireşi au optat pentru conversia în acţiuni.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu0,8%. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şititlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat ziua în scădere cu0,86%.

Investitorii au reacţionat vizibil la respingerea dividendelorla Transgaz şi au introdus mai multe ordine de vânzare încă dinprimele minute, ceea ce a dus în jos preţul acţiunilor cu peste 5%.La închiderea şedinţei, titlurile companiei erau tranzacţionate la252,5 lei, preţ în picaj cu 7%.

Acţiunile Transgaz au înregistrat al doilea rulaj din piaţă, de5,5 milioane lei. Din această sumă, 1,2 milioane lei au provenitdintr-un deal. Tranzacţia negociată a fost realizată la preţul de251 lei, în scădere cu 7,55%.

Titlurile Fondului Proprietatea au consemnat cel mai mare rulajdin piaţă, de 29,8 milioane de lei, din care

5,4 milioane de lei au reprezentat valoarea unui deal.Operaţiunea negociată a fost efectuată la 0,54 lei, preţ cu 3,66%sub ultima cotaţie de vineri.

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au făcut notă discordantă cumajoritatea titlurilor din piaţă şi au avansat cu 1,83%, la 1,56lei. Evoluţia a venit pe al treilea rulaj din piaţă, de 4,3milioane lei.

"Banca Transilvania a surprins piaţa prin rezultatele anunţatepe primul trimestru şi a atras, astfel, interesul investitorilor",a afirmat Mol­dovan.

Profitul net obţinut de Banca Transilvania (TLV) a crescut înprimul trimestru de aproape două ori, la 31,76 milioane lei, încontextul reducerii cheltuielilor cu provizioanele cu 16% şi almajorării veniturilor nete din dobânzi cu 5%.

Brokerul crede că pe termen scurt investitorii vor reacţiona larezultatele trimestriale pe care companiile au început să leanunţe, dar şi la eventualele comunicate privind ofertele prin carestatul vrea să vândă pachete de acţiuni la unele societăţi.

La închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursele de la Paris şiFrankfurt erau în creştere cu cel mult 0,7%.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) care revin astăzi latranzacţionare după adunarea generală în care a fost votatdividendul ce va fi distribuit în acest an şi reprezentantul FP înconsiliul de administraţie al operatorului bursier. Ultimatranzacţie cu titluri BVB s-a derulat la un preţ de 42lei/unitate.

  • Titlurile BRD Société-Générale (BRD), a doua bancă de pe Bursăcare-şi anunţă rezultatele financiare aferente primului trimestrudin acest an după ce Banca Transilvania a raportat un profit încreştere de aproape două ori în primele trei luni. Acţiunile BRD austagnat ieri la un preţ de 15 lei/unitate.

  • Evoluţia burselor externe după ce piaţa americană a deschis iericu aprecieri uşoare, indicele Dow Jones adăugând 0,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO