Burse - Fonduri mutuale

Bursa dă din nou semne de viaţă. SIF-urile şi Erste, în prim-plan

Bursa dă din nou semne de viaţă. SIF-urile şi Erste, în prim-plan

Mediafax Foto

17.10.2012, 00:05 969

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 1,14% (indicele BET-C), în linie cu bursele externe, într-o piaţă în care tranzacţiile cu acţiunile Erste (EBS), Fondul Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP) şi SIF Transilvania (SIF3) au dus lichiditatea la cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni.

Piaţa de la Bucureşti a fost pe verde încă din primele minute, continuând să urmeze linia burselor externe, iar atenţia investitorilor a continuat să fie axată doar pe câteva acţiuni.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1,46%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 1,73% peste nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, era în creştere cu 2,28%. Acţiunile SIF-urilor au încheiat cu creşteri de la 1,81% până la 4,17%, iar titlurile Fondului Proprie­tatea au avansat cu 1,85%.

Investitorii au continuat să vizeze în principal acţiunile SIF Transilvania (SIF3), cea mai profitabilă dintre cele cinci SIF-uri după primele nouă luni. Astfel, preţul acestor titluri a urcat cu 4,17%, la 0,599 lei, după ce luni a avansat cu 2,7%, pe fondul publicării activului şi profitului la finele primelor nouă luni.

Societatea a înregistrat în primele nouă luni un profit de 196 mil. lei (44,2 mil. euro).

"În urma publicării rezultatelor SIF-urilor şi ale Fondului Proprietatea pentru primele nouă luni, cumpărătorii au vizat în mod special aceste acţiuni. SIF Transilvania are cel mai mare profit şi implicit a reacţionat cel mai puternic", a declarat directorul de tranzacţionare al casei de brokeraj Transilvania Capital, Bogdan Ceuca.

Acţiunile Erste au înregistrat cel mai ridicat rulaj din ultimele cinci săptămâni şi, totodată, unul dintre cele mai ridicate din acest an. Aceste titluri au urmat evoluţia de la Viena şi au crescut cu 2,05%, la 87 lei.

"Deocamdată, singurii vânzători mari de acţiuni Erste sunt SIF-urile. Market makerii sunt contraparte, dar volumul mare atrage şi alţi participanţi, cum ar fi speculatorii. Toţi aceştia au contribuit la volumul de azi", a afirmat brokerul.

În prima parte a şedinţei a fost realizat câte un deal cu titluri OMV Petrom (1,6 mil. lei), cu acţiuni Biofarm (900.000 de lei) şi cu titluri BRD (383.000 de lei).

"Şedinţa de astăzi este un prim semnal încurajator, pentru că volumele şi preţurile în creştere arată interes al unora dintre investitori. Totuşi, în continuare este multă reţinere şi sunt puţini investitori, dar ziua de azi a arătat diferit faţă de ultimele cinci şedinţe de tranzacţionare", a mai spus Ceuca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO