Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucuresti a primit oxigen de la americani

Bursa de la Bucuresti a primit oxigen de la americani

Click pentru imaginea marita

20.09.2007, 19:13 13

Actiunile romanesti au resimtit ieri optimismul de pe pietele financiare mondiale creat de reducerea cu 0,5% a dobanzii de referinta la dolar decisa marti de catre Fed, banca centrala a Statelor Unite.
Bancile si companiile petroliere, cele mai bine reprezentate de pe piata de la Bucuresti, au beneficiat de majorarea generalizata a preturilor companiilor din aceste sectoare pe piata americana si pe bursele europene pe fondul deciziei Fed, dar si al cresterii cotatiei titeiului pana la 82 de dolari pe baril.
Indicele BET al Bursei de Valori a urcat cu 1,9%, iar leul s-a apreciat usor dupa ce indicii americani crescusera cu peste 2,5% ca urmare a deciziei de reducere a dobanzii la dolar pana la 4,75%. O parte dintre analistii de pe piata americana se asteptau la o reducere de 0,25% in timp ce altii estimau majorarea cu 0,5%.
"Revenirea pietei este normala dupa corectiile din ultima perioada, insa aceasta nu s-ar fi produs daca nu ar fi fost impulsul venit de pe pietele externe. Bani sunt in piata, insa investitorii au asteptat un semnal pozitiv de pe piata americana pentru a reintra la cumparare", sustine Octavian Molnar, directorul societatii de brokeraj IFB Finwest din Arad.
Decizia Fed de reducere a dobanzii a fost luata in speranta evitarii unei recesiuni a economiei americane, iar masura poate reprezenta o gura de oxigen pentru bancile aflate in dificultate din cauza crizei ipotecare. De altfel cele mai mari banci europene inregistrau ieri cresteri de 4-5% ale cotatiilor.
In plus reducerea dobanzii la dolar si cresterea riscurilor de inflatie din Statele Unite ca urmare a scaderii dobanzii ar putea face pietele emergente, cum este si cea romaneasca, sa reintre in gratiile marilor investitori internationali.
"Motive de optimism sunt, insa eu astazi (ieri - n.red.) n-am vazut optimism, ci incordare pe bursa de la noi. Semnalul pozitiv e clar, dar dupa o luna de zile de declin investitorii si-au cam pierdut increderea in piata. Totusi, e un pas bun si pe termen scurt vom avea o revenire a pietei", a declarat Octavian Dragolea, directorul general al Egnatia Securities.
Cea mai mare banca listata la Bucuresti, BRD, a urcat cu 1,5%, la 27,5 lei/actiune, in timp ce Banca Transilvania a castigat aproape 1,7%.
Petrom a urcat cu 3% pana la 0,5150 lei/actiune, dupa ce compania anuntase cu o zi inainte achizitia Petromservice, miscare care va duce, conform reprezentantilor Petrom, la o scadere semnificativa a costurilor de productie. Rompetrol Rafinare, principala companie a grupului Rompetrol, a avansat cu 2,6%, la 0,1160 lei/actiune. SIF-urile, a caror principala avere sunt actiunile la banci, au urcat cu peste 2%, fiind ca de obicei cele mai tranzactionate actiuni din piata.
"In mod cert sunt multi bani straini care asteapta si vor intra in piata pana la sfarsitul anului. Vad si o balansare a portofoliilor fondurilor straine de investitii, in sensul in care o parte din banii de pe pietele dezvoltate se vor indrepta catre pietele emergente, unde cresterile sunt mai mari", sustine Dragolea.
Ponderea investitorilor straini fonduri de investitii pe piata locala de capital este in crestere, ajungand in ultimele luni pana la 45% din valoarea tranzactiilor, astfel ca strategiile de tranzactionare ale marilor fonduri de investitii influenteaza tot mai puternic piata.
Cresterea abrupta de ieri reprezinta o continuare a oscilatiilor puternice de pe pietele financiare din ultimele doua luni, cand criza pietei creditelor a inceput sa fie luata in serios de investitori. "Eu zic ca este inceputul revenirii normale de toamna si ca vom asista la o crestere a pietei in urmatoarele luni", considera Molnar.
Volumul de tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti s-a majorat fata de zilele anterioare, dand brokerilor sperante ca piata si-ar putea reveni din perioada de lichiditate extrem de redusa prin care a trecut in ultimele doua saptamani, cand valoarea tranzactiilor zilnice s-a situat sub 12 milioane de euro.
Valoarea tranzactiilor de ieri a depasit 18 milioane de euro.


Finantarile prin Bursa sar de 350 mil. euro

Finantarile atrase de companiile de la Bursa prin intermediul majorarilor de capital ar putea depasi in acest an 350 mil. euro, in conditiile in care interesul investitorilor romani pentru participarea in astfel de operatiuni este tot mai ridicat.
Majorarile de capital finalizate in prima parte a acestui an au totalizat peste 100 mil. euro, gradul de subscriere fiind de aproape 95%, ceea ce inseamna ca emitentii care au recurs la astfel de finantari au atras cea mai mare parte a sumelor pe care isi propusesera sa le stranga. In prezent, aproape 30 de companii listate au in derulare sau au inceput demersurile pentru realizarea de majorari de capital cu aporturi in numerar, sumele totale pe care acestea isi propun sa le atraga depasind 220 mil. euro.
"Companiile profita de faptul ca sunt bani pe Bursa, iar investitorii vor continua sa subscrie in aceste de majorari de capital in lipsa unor listari noi", sustine Octavian Molnar, directorul IFB Finwest.
Banca Transilvania (TLV) a atras cea mai mare finantare de pe Bursa din acest an - 40,5 mil. euro - insa ar putea fi depasita de Impact (IMP) care isi propune sa adune de la investitori peste 73 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO