Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti cade din nou victimă scăderilor externe

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

23.09.2011, 00:02 184

Bursa de la Bucureşti a co­bo­rât joi cu 2,93%, sub pre­siunea scăderilor de pe pieţele vest-europene, iar pe segmentul SIF-urilor co­recţiile au fost mai vizibile, de 5,4% - 5,9%, însă volumele de acţiuni tran­zac­ţionate au continuat să fie reduse.

"Pe termen scurt este posibil ca piaţa să mai scadă, până la clarificarea cât de cât a problemei datoriilor, dar pe termen lung mă aştept la o revenire a acţiunilor, bazându-ne mai mult pe rezultatele destul de bune ale com­paniilor", spune Gabriel Morariu, broker la firma de intermediere BT Securities.

Bursele internaţionale au scăzut vizibil, cu 2% - 5%, după ce Banca Cen­tra­lă a SUA a avertizat că economia ame­ricană este vulnerabilă la riscuri sem­ni­ficative. Scăderile pieţelor vest-euro­pene au fost accentuate şi de pu­bli­ca­rea unor date despre activitatea fa­bri­cilor din China, care au arătat înce­ti­nirea motorului de creştere economică mon­dială.

Linia pieţelor externe a fost urmată joi şi de bursa de la Bucureşti, care a co­bo­rât cu aproape 2% încă de la des­chi­dere. Scăderile au fost mai vizibile pe seg­mentul SIF-urilor, unde acţiunile celor trei SIF-uri care au fost tran­zac­ţio­nate joi au înregistrat corecţii cuprinse între 5,37% şi 5,88%. Titlurile SIF Mun­te­nia (SIF4) şi SIF Oltenia (SIF5) au fost suspendate de la transfer pentru în­tru­nirea AGA, în care acţionarii tre­buia să discute ce vor face cu acţiunile de­ţinute de societăţile de investiţii la BCR. La finalul sesiunii bursiere in­di­ce­le BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor FP, consemna un recul de 3,06%.

"Interesul pentru bursă se menţine scăzut, iar de aici rezultă volumele mici care se tranzacţionează. Pe termen scurt se aşteaptă o rezolvare a problemelor externe, pentru a putea asista la o re­ve­nire a investitorilor la tranzacţionare. Piaţa este în aşteptare, iar puţinii investi­to­ri sunt foarte atenţi la ce se întâmplă afară şi tranzacţionează în funcţie de aceste ştiri", a declarat Gabriel Morariu.

Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni de la BVB, analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădere în medie cu 3,39%.

Acţiunile Fondului Proprietatea au con­tinuat să fie cele mai tranzacţionate, cu operaţiuni de 9,1 milioane lei, şi au asi­gurat 45% din lichiditatea pieţei ac­ţiu­nilor. Cel mai recent transfer a fost efec­tuat la 0,4399 lei, preţ în scădere cu 2,46%. Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat titlurile SIF Transilvania (1,8 mil. lei), SIF Moldova (1,4 mil. lei), BRD (1,2 mil. lei), şi Transgaz (1 mil. lei). Acţiunile SIF Transilvania au scăzut cu 5,37%, la 0,442 lei, iar titlurile SIF Moldova au consemnat un recul de 5,8% şi au ajuns la 0,82 lei.

Totodată, titlurile BRD au coborât cu 3,27%, la 10,65 lei, iar acţiunile Trans­gaz au încheiat în scădere cu 4,46%, la preţul de 190,55 lei.

Acţiunile SIF Banat-Crişana au co­bo­rât cu 5,88%, la 0,8085 lei. Ope­ra­ţiu­nile cu aceste titluri au cumulat 933.000 de lei. Cea mai accelerată creş­te­re, de 14,98%, a fost consemnată de titlu­rile Elec­troargeş (ELGS), firmă con­trolată in­direct de omul de afaceri Cătălin Chelu.

La finalul şedinţei de la Bucureşti bur­sele vest-europene coborau cu până la 4,8%, linia fiind urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care con­sem­nau scăderi cuprinse între 0,8% şi 7,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO