Burse - Fonduri mutuale

Bursa de Valori cere acordul actionarilor pentru listare

16.11.2008, 20:10 29

Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) va cere actionarilor aprobarea pentru listarea actiunilor companiei pe propria platforma de tranzactionare, operatiune care ar putea avea loc cel mai devreme in a doua parte a lui 2009, potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii BVB.

Adunarea Generala a Actionarilor BVB de pe data de 18 decembrie are pe ordinea de zi aprobarea de principiu a admiterii la tranzactionare a actiunilor BVB pe piata reglementata pe care o administreaza si mandatarea Consiliului Bursei pentru pregatirea in termen de sase luni a unui plan de actiune si efectuarea demersurilor preliminare aferente.
"Listarea trebuie privita ca o noua etapa in procesul de dezvoltare a Bursei si avem in vedere transformarea BVB intr-un actor de prim rang in cadrul pietelor financiare din Europa Centrala si de Est", a declarat presedintele BVB, Stere Farmache, intr-o intalnire cu presa.
El spune ca inca nu s-a hotarat modul in care se va realiza listarea, fiind luate in calcul toate variantele, respectiv IPO, oferta secundara sau listarea fara oferta. Presedintele BVB a explicat ca problema listarii a mai fost discutata in trecut, in doua randuri, atunci cand Bursa a fost transformata in societate pe actiuni, si la momentul fuziunii cu piata RASDAQ, insa nu s-a concretizat.
In prezent, BVB are 204 actionari, dintre care 73 sunt persoane juridice, in cea mai mare parte societati de brokeraj, iar 131 sunt persoane fizice care au cumparat actiuni in ultimii doi ani. Principalii actionari ai BVB sunt banca americana Morgan Stanley, care detine direct si indirect, prin intermediul HTI Valori Mobiliare, aproape 5,5% din actiuni, Broker Cluj, cu circa 3%, si Intervam, cu o participatie de 2,15%.
Actiunile BVB se pot tranzactiona si in prezent, insa procedura schimbului de proprietate este birocratica si dureaza destul de mult.
Cu toate acestea, in ultimele luni tot mai multe societati de brokeraj au scos la vanzare pachete de actiuni detinute la BVB, in prezent fiind in derulare 14 oferte de vanzare lansate de opt societati de brokeraj si o persoana fizica. Preturile de vanzare variaza intre 42 de lei si 100 de lei. La pretul de 42 de lei, valoarea de piata a BVB ar fi de circa 87 mil. euro, in conditiile in care compania era evaluata la inceputul anului la peste 200 mil. euro.
Potrivit regulamentului BVB, actionarii existenti au dreptul de preemtiune la cumpararea de actiuni, drept pe care si-l pot exercita in termen de 30 de zile calendaristice. Dupa trecerea celor 30 de zile, oricine poate subscrie pentru cumpararea de actiuni BVB pentru inca 30 de zile. Transferurile de actiuni trebuie sa fie aprobate si de catre Consiliul Bursei.
In plus, doar societatile de brokeraj si bancile care tranzactioneaza pe Bursa pot detine actiuni cu drept de vot, restul actionarilor detinand actiuni preferentiale, fara drept de vot in AGA. De asemenea, niciun actionar nu poate detine mai mult de 5% din actiunile cu drept de vot, pragul fiind stabilit prin lege pentru toti operatorii de piete de capital.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO