Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Sibiu cere 4 mil. euro de la actionari

07.02.2008, 19:45 15

Bursa Monetar Financiara si de Marfuri de la Sibiu isi va majora capitalul social cu circa 4 milioane de euro prin aporturile actionarilor si eventual al altor investitori, dupa ce propunerea va fi adoptata in adunarea generala de la inceputul lunii martie.
"Majorarea are in vedere atingerea nivelului minim de capital social de 5 milioane de euro prevazut in legislatie si care trebuie atins pana la finalul anului", spune Darius Cipariu, director general-adjuct al operatorului bursier.
Actionarii Bursei din Sibiu vor avea dreptul de a cumpara actiunile nou-emise la un pret de 200 de lei/actiune, egal cu valoarea nominala, urmand ca in a doua faza a majorarii, actiunile ramase nesubscrise sa fie oferite actionarilor sau altor investitori la un pret de 1.700 lei/actiune. In urma majorarii, capitalul social al operatorului bursier ar urma sa ajunga la 22 de milioane de lei (6,1 milioane de euro), triplu fata de valoarea actuala.
Daca Bursa din Sibiu va reusi sa vanda actiuni noi la 1.700 lei/actiune, va insemna ca valoarea Bursei din Sibiu se ridica la circa 50 de milioane de euro.
Majorarea nu vizeaza atragerea de noi actionari asa cum s-a intamplat la majorarea anterioara. "Ne bazam in principal pe actionarii existenti", a spus Darius Cipariu.
Bursa din Sibiu a reusit sa atraga in actionariat la finalul anului trecut Bursa din Varsovia, care a cumparat un pachet de 1,8% din actiuni in cadrul unei majorari de capital, platind aproape 300.000 de euro. Polonezii vor trebui sa plateasca in cadrul viitoarei majorari alte 70.000 de euro pentru a-si mentine cota.
Bursa din Sibiu, unde se tranzactioneaza in prezent doar contracte financiare derivate, a avut in prima luna a anului o valoare a tranzactiilor de 1,42 miliarde de lei (386 de milioane de euro), conform datelor puse la dispozitie de piata. Sumele rulate pe piata sunt insa substantial mai mici datorita faptului ca se tranzactioneaza in marja.
Bursa din Sibiu intentioneaza sa lanseze anul acesta si o piata la vadere pe care ar urma sa se tranzactioneze in principal actiuni. Piata ar urma sa fie creata in cadrul cooperarii cu Bursa din Varsovia. Reprezentantii Bursei din Varsovia au declarat saptamana trecuta ca intentioneaza ca lansarea acestei piete sa aiba loc in prima jumatate a acestui an.
Pana atunci, Bursa de la Sibiu ar trebui sa introduca pe piata de derivate formatori de piata (market-makeri), care ar putea duce la cresterea lichiditatii de pe piata datorita faptului ca acestia vor fi obligati sa mentina atat cotatii de cumparare, cat si de vanzare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO