Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Sibiu s-ar putea lista pe platforma proprie in S2

Bursa din Sibiu s-ar putea lista pe platforma proprie in S2

Teodor Ancuta, presedintele Bursei din Sibiu

08.02.2008, 19:12 20

Actiunile emise de Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS) vor fi tranzactionate pe propria platforma incepand cu a doua parte a anului, dupa introducerea pietei spot (la vedere - n.r.) pentru tranzactiile cu actiuni, potrivit presedintelui institutiei, Teodor Ancuta.
"Dupa ce vom introduce piata spot, iar aceasta va deveni functionala, intentionam sa listam actiunile BMFMS pe aceasta piata. Acest lucru se va intampla cel mai probabil in a doua jumatate a anului (S2)", a spus Ancuta.
In vederea listarii si pentru respectarea legislatiei in vigoare, conducerea Bursei din Sibiu a propus actionarilor majorarea capitalului social cu 4 milioane de euro, pana la circa 6 milioane de euro.
Potrivit reglementarilor pietei de capital, Bursa din Sibiu trebuie sa aiba un capital social de minim 5 milioane de euro, pana la sfarsitul acestui an, pentru a continua sa fie operator de piata.
Majorarea capitalului va fi discutata de catre actionari la 7 martie si va avea loc in doua etape. In prima faza a operatiunii, actionarii vor avea dreptul sa subscrie actiunile nou emise la pretul de 200 de lei pe unitate, egal cu valoarea nominala, in timp ce in faza a doua actiunile ramase nesubscrise vor fi oferite investitorilor la 1.700 de lei fiecare, din care 1.500 de lei va fi prima de emisiune.
"Numarul actionarilor BMFMS se apropie de 100, iar dupa ce vom majora capitalul social, vom indeplini toate conditiile necesare listarii. Mai intai, insa, vom infiinta piata spot", a adaugat Ancuta.
BMFMS se afla in faza de pregatire, din punct de vedere tehnic, logistic si profesional, in vederea introducerii pietei spot pentru tranzactionarea actiunilor. Mai mult, exista contacte cu o serie de companii care doresc sa se listeze prin oferte publice initiale pe viitoarea piata spot de la Sibiu.
Piata spot ar putea deveni functionala in prima parte a anului, si va fi realizata in cooperare cu Bursa de la Varsovia, care a devenit, in 2007, actionar al BMFMS.
Bursa de la Sibiu a inregistrat, in 2007, un profit de aproximativ 1,3 milioane de lei, impreuna cu Casa de Compensatie, la care este actionar principal, cu 19,5% din capital.
"Printre planurile noastre de viitor se numara si atingerea unei participatii de 50% in cadrul Casei de Compensatie", a mai spus presedintele
In 2007, Bursa de la Sibiu si-a majorat capitalul social de la 3,2 milioane de lei la echivalentul in lei a 2 milioane de euro, iar operatiunea a vizat si atragerea de noi investitori. Astfel, printre noii actionari ai BMFMS se numara Bursa de la Varsovia, cu o detinere de 1,8%, si banca de investitii Morgan Stanley.
In prezent, la Bursa din Sibiu se tranzactioneaza doar instrumente financiare derivate la termen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO