Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Sibiu vrea sa cheme brokerii la munca in doua schimburi

Bursa din Sibiu vrea sa cheme brokerii la munca in doua schimburi

Teodor Ancuta, presedintele: Bursei din Sibiu, crede ca prelungirea programului de tranzactionare este necesara pentru ca investitorii sa poata reactiona in timp real la stirile de pe piata americana

10.03.2009, 17:17 24

Consiliul de Administratie al pietei derivatelor de la Sibiu propune prelungirea programului de tranzactionare cu inca sase ore, pana la ora 23:00, in incercarea de a atrage mai multi investitori si de a mari lichiditatea din piata.

Conform Sibex, circa 45% din numarul total de tranzactii din piata au loc in prima ora de tranzactionare sau in ultimele doua ore. In prezent, pe Bursa din Sibiu programul de tranzactionare este intre 9:45 si 17:15.
"In general, piata SIBEX devine mai animata dupa ora 15:30, momentul in care sunt publicate date privind principalii indicatori economici privind economia SUA, si in special dupa ora 16:30, cand se deschide sesiunea de tranzactionare pe bursa din New York", spune Teodor Ancuta, presedintele Sibex.
El specifica faptul ca in intervalul 16:30 - 17:15 pe SIBEX se tranzactioneaza derivatele pe SIF5 si SIF2 in ciuda faptului ca piata spot de la BVB este inchisa, fapt care indica o corelatie mai stransa intre evolutia pietei americane si interesul investitorilor pentru derivatele SIBEX decat cea intre evolutia pietei BVB si aceste derivate.
"Merita sa incercam un astfel de proiect. Pana la urma, inclusiv o parte din traderi ne-au cerut sa prelungim programul de tranzactionare. In astfel de conditii, casele de brokeraj nu ar mai trebui sa dea afara din oameni, acestia urmand sa lucreze in schimburi. Noi la Sibiu nu mai avem nevoie sa angajam personal, avem oameni destui care vor lucra pe rand", spune Ancuta.
Bursa de la Sibiu doreste sa lanseze in curand si contracte derivate pe perechea euro - dolar si contracte pe aur in dolari, prelungirea programului de tranzactionare reprezentand un avantaj pentru investitorii pe astfel de contracte.
"Ar fi extraordinar daca am reusi sa introducem mai repede si contractele pe indicele Dow Jones Industrial Average. In orice caz, prin prelungirea programului se va vedea exact in ce masura este influentata piata de la noi de catre americani", spune Ancuta.
Consiliul de Administratie spera ca prin prelungirea programului sa atraga un numar zilnic de minim 2.000 de contracte in intervalul 18:00 - 23:00, in caz contrar urmand sa renunte la acest proiect si sa se revina la vechiul program de tranzactionare dupa cele trei luni. In februarie, numarul mediu de contracte incheiate zilnic a fost de circa 8.200, astfel, prin lungirea programului cu 80% Bursa din Sibiu isi propune cresterea lichiditatii cu circa 25%.
"Personal, nu cred ca o astfel de decizie este potrivita in contextul actual al pietei. Intr-o alta perioada, de liniste pe piata, ar putea fi luata in considerare. Cred ca lichiditatea de la Sibex nu o sa creasca semnificativ si vom vedea o redistribuire a lichiditatii pe o perioada mai lunga de timp. Avem drept reper prelungirea programului BVB, insa acolo era nevoie, pentru ca o piata cu pretentii nu poate avea un program de doar patru ore", spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, al treilea intermediar de pe Sibex in februarie.
Luna trecuta, Sibex a inregistrat tranzactii totale in valoare de 93,3 mil. lei (22 mil. euro), cu 26% sub nivelul din ianuarie, de 126 mil. lei (28,5 mil. euro). Chiar daca la nivel de lichiditate piata a scazut, numarul de contracte incheiate in februarie a crescut cu 60%, de la circa 104.000 de contracte la 164.000 de contracte.
Cele mai tranzactionate contracte de la Sibiu de luna trecuta au fost cele pe SIF Oltenia (DESIF5), cu un numar de 121.000 de contracte, aproape dublu fata de luna ianuarie. Pe locul doi s-au aflat derivatele pe SIF Moldova (DESIF2), cu un numar de 30.000 de contracte incheiate, in vreme ce pe derivatele ron - euro s-au incheiat circa 8.200 de contracte.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO