Burse - Fonduri mutuale

Bursa, la al 12-lea maxim intr-o luna

Bursa, la al 12-lea maxim intr-o luna
11.07.2007, 18:56 11

Indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor companiilor listate de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a atins ieri un nou maxim istoric, acesta fiind al doisprezecelea record stabilit de indice in ultima luna.
Nici indicele BET, al celor mai mari zece companii de pe BVB, nu s-a lasat mai prejos, atingand ieri al zecelea maxim din ultima luna.
Cresterea generalizata a Bursei a ajuns sa nu mai surprinda pe nimeni, in conditiile in care, in cele 21 de sedinte de tranzactionare din ultima luna indicele BET-C a inregistrat 18 cresteri si doar 3 mici corectii, depasind ieri pragul de 7.000 de puncte. In ultima luna, BET-C a castigat 20%. Indicele BET a castigat 18%, depasind la finele saptamanii trecute pragul de 10.000 de puncte pentru prima data de la lansare.
Indicele SIF-urilor, BET-FI, s-a inscris pe acelasi trend ascendent, inregistrand 16 cresteri si doar 5 corectii. BET-FI a crescut cu 24% in ultima luna, apropiindu-se de pragul de 90.000 de puncte.
In acest context de cresteri generalizate ale cotatiilor, peste care s-a suprapus si aprecierea leului fata de euro, capitalizarea BVB a crescut cu 6 mld. euro, fiind foarte aproape de a atinge nivelul de 30 mld. euro, adica circa 30% din PIB.
Bursa RASDAQ a atins de asemenea noi maxime in ultima luna. Indicele RASDAQ-C a crescut in ultima luna cu 24,5%, iar capitalizarea pietei s-a majorat cu 2 mld. euro, atingand 8,18 mld. euro. Cresterile din ultima luna au venit pe fondul unei lichiditati ridicate, atipica pentru perioada de vara, care era caracterizata in anii precedenti printr-o apatie pe piata de capital. Explicatia cea mai larg avansata de brokeri pentru aceasta evolutie este intrarea de bani noi in piata din partea investitorilor straini.
Printre vedetele sedintei de ieri s-au numarat actiunile producatorilor de ingrasaminte Amonil Slobozia si Azomures Targu-Mures.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO