Burse - Fonduri mutuale

Bursa nu are putere sa creasca, dar nici sa scada

23.02.2007, 17:57 16

Bursa a inchis sedinta de ieri aproape de nivelul inregistrat miercuri, cu o usoara apreciere la nivelul indicelui BET. SIF-urile au redevenit cele mai tranzactionate actiuni din piata pe fondul unui rulaj de circa 6,5 mil. euro, acestea fiind primele cinci dintre cele mai lichide titluri din piata.
Desi SIF Transilvania a anuntat in convocatorul AGA ca va propune pe ordinea de zi majorarea de capital prin distribuirea de actiuni gratuite, investitorii se tem sa mai repete experienta asemanatoare de anul trecut, cand, prin prezenta a doar 38,6% din actionari, majorarea de capital nu a putut fi adoptata, minimul de prezente pentru o astfel de masura fiind de 50%.
Evolutia din piata a titlurilor SIF Transilvania a confirmat aceasta temere, ieri acestea pierzand 0,31%, dupa ce miercuri acestea castigasera peste 3%.
"Sedinta de azi a fost una destul de anosta, in conditiile unei lichiditati in scadere. SIF-urile au fost din nou cele mai tranzactionate titluri din piata, iar elementul de surpriza a fost dat doar de rulajul si pretul tranzactiilor de pe piata deal", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EstInvest. Titlurile SIF Transilvania au facut obiectul unei tranzactii speciale pe piata deal, operatiunea avand o valoare de 1,2 mil. euro (4,06 mil. lei), la un pret de 3,25 lei/actiune.
Tot pe piata deal s-au tranzactionat doua pachete ale SIF Moldova si SIF Oltenia, fiecare cu o valoare de 0,78 mil. euro (2,64 mil. lei), la un pret de 3,12 lei/actiune, respectiv 3,41 lei/actiune. De mentionat ca toate preturile de tranzactionare pe deal au fost peste cotatiile din piata ale actiunilor.
Indicele BET-FI a inchis sedinta de ieri cu o variate minima, castigand 0,01%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare a fost de circa 6,52 mil. euro (22,07 mil. lei), peste 52% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.
Indicele BET a castigat ieri 0,3% pe fondul unui rulaj al Bursei de circa 12,37 mil. euro (41,84mil. lei), observandu-se o lichiditate in scadere fata de sedinta precedenta.
Cele mai tranzactionate titluri, dupa SIF-uri, au fost actiunile BRD, Policolor Bucuresti si companiile din domeniul petrolier. Banca Transilvania a fost suspendata ieri de la tranzactionare.
Actiunile Policolor Bucuresti au urcat cu 0,77% pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 0,31 mil. euro (1,07 mil. lei).

Titlurile SIF Transilvania au coborat ieri cu 0,31% pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 2,02 mil. euro (6,85 mil. lei). In sedinta de miercuri actiunea a castigat peste 3% dupa ce societatea a transmis Bursei convocatorul pentru AGA de la sfarsitul lunii aprilie. Pe ordinea de zi a acestuia se propune dublarea capitalului social la 32 mil. euro, prin oferirea de actiuni gratuite. "Investitorilor le este teama sa mai repete experienta de anul trecut, cand majorarea nu a putut fi adoptata din cauza faptului ca nu s-a intrunit numarul minim de actionari necesar pentru a adopta o astfel de masura. De aici si scaderea cotatiei si lipsa de rulaje", spune Marcel Murgoci.

Titlurile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au sarit ieri cu 2,97%, valoarea totala a tranzactiilor cu aceste titluri fiind de 0,38 mil. euro (1,27 mil. lei). Analistii CA IB, parte a grupului Unicredit, au intarit de curand recomandarea de "vanzare" a actiunilor rafinariei, datorita rezultatelor financiare in scadere, reducand pretul tinta la 0,058 lei/actiune, pe un orizont de timp de un an. In urma cu o luna, ING stabilise un pret tinta de 0,156 lei/actiune. "Investitorii au avut sansa sa afle doua pareri diferite din aceste rapoarte. Este posibil insa ca actiunea sa fie mentinuta la aceasta cotatie in conditiile unei eventuale vanzari a unei parti din grupul Rompetrol", spune Murgoci.

Pe piata RASDAQ au fost transferate ieri actiuni Dafora Medias reprezentand circa 1,7% din capitalul social al companiei. Tranzactiile cu aceste titluri au insumat 1,59 milioane de euro (peste 5,3 milioane de lei). Pachetele de actiuni au fost transferate la un pret mediu de 3,39 lei/actiune, putin peste ultimul curs din sedinta precedenta, de 3,35 lei/actiune. Compania este controlata de omul de afaceri Gheorghe Calburean, care detine, direct si indirect, circa 53% din actiunile Dafora. Din actionariat mai fac parte si cateva fonduri de investitii straine, dintre acestea cea mai mare participatie in cadrul societatii fiind detinuta de fondul american Julius Baer, cu circa 12-13% din companie.

Actiunile grupului Flamingo International, retailerul de produse electronice, electrocasnice si IT&C, au urcat ieri cu 2,82% pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 20.700 de euro (70.000 de lei). Fondul American QVT Fund este unul dintre cumparatorii permanenti ai pachetelor vandute de managerii companiei, in ianuarie detinerea acestuia ajungand la circa 15%. "Ca orice fond de investitii, QVT achizitioneaza aceste pachete cu intentia de a le revinde. In urma acumularii de actiuni, participatia fondului va creste si astfel va putea sa influenteze managementul companiei prin alegerea unui reprezentant in Consiliul de Administratie", spune Marcel Murgoci.

Actiunile companiei din domeniul produselor lactate si a branzeturilor Albalact Alba Iulia au cazut ieri cu 20,55% pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 0,4 mil. euro (1,36 mil. lei). Adunarea Generala a Actionarilor a aprobat majorarea capitalului social al companiei cu 3,19 mil. euro (10,8 mil. lei) prin subscrierea de catre actionari a 1,15 actiuni la una detinuta la un pret de 0,1 lei/actiune. Evolutia acestor titluri este normala in conditiile in care marti a fost ultima zi in care investitorii puteau sa achizitioneze actiuni pentru a figura in Registrul Bursei si astfel sa aiba dreptul de subscriere. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 1,16 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO