Burse - Fonduri mutuale

Bursa nu se desprinde din haosul scaderilor internationale

24.01.2008, 17:55 12

Inceputul de an a reprezentat o adevarata perioada neagra pentru Bursa, aceasta mergand din pierdere in pierdere. Ziua de ieri a adus noi pierderi importante ale principalilor indici ai pietei.
BET, indicele celor mai lichide companii din piata, a pierdut ieri 1,84%, scazand pana la un nivel de 7.425,53 puncte, cel mai scazut nivel din ultimul an. BET-C, principalul indice al pietei, a pierdut in sedinta trecuta 1,17%, in vreme ce BET-FI, indicele general al SIF-urilor, a inregistrat cea mai mare pierdere de ieri, de 3,24%.
"Bursa a suferit un adevarat atac de panica. Atunci cand se fac tranzactii instinctuale nu mai exista nicio logica. In momentul in care din toata mass-media apar stiri legate de pierderile de pe burse sau se cauta motive pentru aceste pierderi, este normal ca investitorii sa se sperie", spune Leonard Visan, directorul general al societatii de administrare a investitiilor Investica.
Pietele internationale au inregistrat ieri noi pierderi, desi in ziua precedenta majoritatea inchisesera pe plus. Cu o jumatate de ora dupa inchiderea pietei de la Bucuresti, indicele german DAX inregistra o scadere de 3,04%, indicele francez CAC-40 pierdea 2,36%, in vreme ce indicele ATX din Austria crestea cu 0,51%. In Marea Britanie indicele FTSE 100 era in scadere cu 1,51%, in vreme ce Dow Jones Industrial Average (DJIE) din Statele Unite a inchis ultima sedinta cu o pierdere de 1,06%.
Spre deosebire de pietele europene si piata din State, in Asia situatia a fost diferita. Astfel, principalul indice chinez a crescut ieri cu 5,49% iar indicele Nikkei din Japonia s-a apreciat si el cu 2,04%. "Daca va intra panica si in piata de imobiliare, atunci efectele se vor tine in lant, iar consecintele vor fi grave," spune Visan. El este de parere piata nu va recupera prea curand pierderile inregistrate in acest inceput de an, in care Bursa a inregistrat corectii prelungite si puternice.
Bursa a inregistrat ieri o lichiditate totala de 13,62 mil. euro (55 mil. lei), aflandu-se in media ultimelor trei saptamani. Valoarea tranzactiilor cu actiuni
s-a ridicat in sedinta trecuta la 12,62 mil. euro (47,51 mil. lei). Grupul SIF-urilor a atins ieri o lichiditate de 5,82 mil. euro (21,9 mil. lei), reprezentand circa 45% din totalul tranzactiilor cu actiuni din piata. Cele mai cautate companii din piata au fost ieri Banca Transilvania (TLV), cu un rulaj de 2,36 mil. euro (8,9 mil. lei), si Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD), cu tranzactii in valoare de 1,92 mil. euro (7,25 mil. lei).

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au pierdut ieri 3,28%, pe fondul unui rulaj de 1,15 milioane de euro (4,33 milioane de lei). Societatea de investitii financiare a subscris 82.352 de actiuni, in valoare de circa 2,6 mil. euro (10 mil. lei), in cadrul operatiunii de majorare a capitalului companiei Unirea Shopping Center (SCDM), firma care administreaza centrul comercial cu acelasi nume din Bucuresti. Actiunile reprezentand 1,21% din pachetul de titluri emis in cadrul majorarii de capital au o valoare nominala de 2,5 lei pe unitate si au fost achizitionate la un pret de 121,43 lei pentru un titlu. Ultima tranzactie cu titlurile societatii de investitii financiare s-a perfectat la un pret de 1,77 lei/actiune.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au pierdut ieri 2,08%, pe fondul unui rulaj de circa 2,38 milioane de euro (8,95 milioane de lei), primul din piata. Claudiu Silaghi, unul dintre actionarii semnificativi ai Bancii Transilvania (TLV), a cumparat vinerea trecuta un pachet de 200.000 de actiuni ale bancii. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la circa 43.000 de euro (160.000 de lei), pretul de achizitie fiind de 0,8013 lei/actiune. Silaghi, care este si membru in Consiliul de Administratie al bancii, a mai cumparat de curand un pachet de 80.000 de actiuni ale bancii in schimbul a 20.000 de euro, pretul de achizitie fiind atunci de 0,895 lei/actiune.

Actiunile Petrom (SNP) au pierdut ieri 1,23%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat ieri la 0,67 milioane de euro (2,52 milioane de lei), aflandu-se printre primele zece rulaje din piata. AVAS va publica pana la sfarsitul acestei saptamani proiectul de act normativ prin intermediul caruia se va stabili modalitatea prin care vor fi vandute 8% din actiunile detinute de stat in compania Petrom. Potrivit celor mai recente informatii legate de acest proiect, cei care vor avea dreptul de a cumpara aceste actiuni sunt toti salariatii Petrom inregistrati din momentul privatizarii companiei, adica anul 2004, pana in momentul in care este aprobat proiectul.

Titlurile Turbomecanica (TBM) au crescut ieri cu 0,88%, pe fondul unui rulaj de 94.000 de lei. Radu Viehmann, directorul general si principalul actionar al Turbomecanica, a achizitionat saptamana trecuta aproape 88.200 de actiuni ale producatorului de motoare pentru aeronave, in schimbul a aproape 50.000 de lei. Tranzactiile s-au derulat la un pret de 0,56 si 0,57 lei/actiune. Acestea sunt primele achizitii ale insiderilor pe titluri Turbomecanica dupa ce anul trecut membri din conducere au vandut pachete importante din societate ca urmare a desfiintarii Asociatiei Salariatilor (PAS). Ultima tranzactie cu titlurile Turbomecanica s-a perfectat ieri la un pret de 0,57 lei/actiune.

Actiunile Remarul 16 Februarie (REFE) au pierdut ieri 8,27%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat la circa 0,5 milioane de euro (1,86 milioane de lei), reprezentand primul rulaj de pe piata RASDAQ. Al doilea rulaj din piata a fost atins de titlurile Prospectiuni (PRSN), care au inregistrat o lichiditate de 242.000 de euro (0,91 milioane de lei), in vreme ce actiunile Armax Gaz Medias (ARAX) au ocupat al treilea loc, cu tranzactii in valoare de 219.000 de euro (0,83 milioane de lei). RASDAQ-C, principalul indice al pietei RASDAQ, a pierdut ieri 0,96%. Ultima tranzactie cu titlurile Remarul 16 Februarie s-a perfectat la un pret de 52,1 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO