Burse - Fonduri mutuale

Bursa nu si-a revenit inca din socul scaderilor externe

09.01.2008, 17:42 20

Desi la sfarsitul sedintei de tranzactionare de ieri de la Bucuresti pietele internationale treceau printr-o perioada buna, atingand aprecieri de pana 1%, principalii indici de la Bursa si-au accentuat pierderile fata de mijlocul zilei de tranzactionare.
Indicele general al Bursei, BET-C, a pierdut ieri 0,75%, in vreme ce BET, indicele celor mai lichide companii din piata, a pierdut 1,02%. Societatile de investitii financiare au inregistrat pierderi semnificative, BET-FI pierzand 1,2%.
Tranzactiile cu actiunile SIF-urilor au atins o lichiditate de 2,87 milioane de euro (10,27 milioane de lei), reprezentand peste o treime din totalul tranzactiilor cu actiuni de la Bursa, de 7,99 milioane de euro (28,69 milioane de lei).
"Pietele externe, in special cele mari, au fost pe verde ieri, insa nu putem avea o corelatie cu acestea decat in conditiile in care si ele inregistreaza pierderi. Scaderile de la Bucuresti au fost nesemnificative, avand loc pe o lichiditate foarte mica. Cele mai cautate societati au fost cele de utilaje, societatile financiare si probabil in curand vor fi luate in considerare si companiile farmaceutice", spune Adrian Simionescu, directorul socie-tatii de brokeraj Vienna Investment Trust.
El este de parere ca investitorii nu sunt dispusi sa vanda inca, mai ales ca va veni perioada in care se vor oferi dividende, vor aparea majorari de capital, iar pietele externe probabil vor continua sa creasca, oferind astfel posibilitatea ca pretul actiunilor detinute sa creasca simtitor.
"Sunt multi investitori care asteapta preturi mici. Probabil va urma o perioada de acumulare, dar pe termen scurt este posibil sa apara cresteri pe Bursa, mai ales ca pietele externe au revenit ieri", spune Simionescu.
Piata RASDAQ a inregistrat ieri o lichiditate peste cea din ultimele zile de tranzactionare, de 1,53 milioane de euro (5,48 milioane de lei), insa in continuare destul de mica in comparatie cu asteptarile brokerilor, care vad un potential mare in aceasta piata.
"Piata RASDAQ este inca adormita, nu pare sa fi revenit inca din vacanta. Este posibil ca aceasta sa isi revina in curand, chiar pe cresteri importante," spune Simionescu. RASDAQ-C, principalul indice al pietei, a pierdut ieri 0,42%, destul de putin in comparatie cu pierderea de luni, de 1,69%, si cu pierderile de pe BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO