Burse - Fonduri mutuale

Bursa, plina de bani, asteapta noi companii cu bratele deschise

Bursa, plina de bani, asteapta noi companii cu bratele deschise

Click pentru imaginea marita

25.07.2007, 17:39 27

Cazurile tot mai dese in care managerii si angajatii unor companii s-au imbogatit peste noapte dupa ce si-au lichidat participatiile in favoarea unui fond strain sau investitor strategic i-au incurajat pe multi dintre managerii romani sa inceapa sa aiba incredere in piata de capital si sa se gandeasca serios la listarea companiei pe care o conduc.
Pe langa faptul ca pot sa obtina tot mai multe beneficii din managementul companiei, conducatorii societatilor cu gand de listare au in vedere si un alt beneficiu: usurinta atragerii de fonduri. Multe dintre companiile listate au ales in ultimul an sa atraga finantari de pe bursa, prin majorari de capital, ca alternativa la creditele bancare.
Broker Cluj, una dintre societatile de serviciile de investitii financiare cu experienta in domeniul listarilor si transferurilor de companii pe Bursa, sustine ca este in discutii avansate in vederea listarii cu cinci companii romanesti.
"Avem contacte cu mai multe companii in vederea listarii, dar cu cinci dintre acestea discutiile sunt cele mai avansate. Una dintre ele ar putea veni pe Bursa chiar in acest an. Toate sunt companii private, inchise, din diverse domenii de activitate", a spus intr-un interviu acordat ZF Adrian Caramiha, director general adjunct la Broker Cluj.
Caramiha spune ca cele cinci societati vin din domenii slab reprezentate pe Bursa de la Bucuresti. Este vorba de societati din IT, distributie, comert sau industria lemnului si cea a constructiilor (tamplarie PVC).
"E destul de dificil sa aducem credibilitate procesului de listare. De aceea avem nevoie de suportul autoritatilor din domeniu: Bursa si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare", adauga Cramiha.
Bursa de Valori Bucuresti si Asociatia Brokerilor desfasoara deja in mai multe orase mari din tara o serie de conferinte sub numele "Finantarea companiilor prin Bursa", care vin sa promoveze Bursa ca un mijloc de a obtine capital, in randul companiilor romanesti.
"Multi nu stiu nimic despre ceea ce inseamna Bursa. Sunt ingrijorati ca vor pierde controlul asupra firmei, dar si de criteriile de transparenta pe care trebuie sa le indeplineasca", mai spune Caramiha.
Mult asteptatele "fonduri din afara" au inceput sa isi faca simtita prezenta pe Bursa romaneasca dupa sase luni de la intrarea in Uniunea Europeana. Asteptate cu mare interes de investitori si brokeri, fondurile straine venite cu ganduri de investire pe termen mediu si lung s-au lovit de o problema reala a pietei de capital de la noi: lipsa alternativelor de investire.
Pe Bursa de la Bucuresti sunt listate pe piata reglementata doar 59 de companii, iar anul acesta un singur emitent - Alumil RomIndustry (ALU) - s-a listat in urma unei oferte publice initiale. Alti doi emitenti, Turism Felix (TUFE) si Condmag Brasov (COMI) s-au transferat la cota bursei fiind anterior listati pe bursa RASDAQ.
Pe RASDAQ numarul companiile depaseste 2.200, dar lichiditatea acestora lasa de dorit si volatilitatea aduce un risc prea mare pentru investitorii institutionali.
Companiile care isi anunta intentiile de listare, dar si statul care intentioneaza sa aduca mai multe companii pe piata, sunt asteptate sa rezolve problema lipsei de emitenti.
Pe langa cele cinci companii anuntate de Broker Cluj, si Finans Securities sustine ca este in negociere cu doua companii private romanesti in vederea listarii.
De asemenea, producatorul de contoare de apa Contorul Arad si producatorul de materiale de constructii Teraplast Cluj si-au anuntat intentia de a veni pe Bursa si cauta consultanti in vederea acestei operatiuni.
"Se observa un interes din ce in ce mai mare al companiilor pentru listarea pe piata de capital, in vederea atragerii de fonduri. Multe dintre ele si-au consolidat afacerile in ultimii ani, iar listarea este urmatorul pas pentru ele", spune Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.
Procesul de listare este in plina desfasurare la transportatorul de combustibili Transgaz Medias. Oferta publica initiala, prin care statul spera sa stranga circa 60 de milioane de euro, va fi intermediata de Raiffeisen Capital&Investment.
Si Ministerul Transporturilor a anuntat ca va demara procedurile pentru listarea a opt companii pe care statul le detine in portofoliu. Printre ele se regasesc companii importante, cum ar fi Aeroportul Henri Coanda din Otopeni, Aeroportul Baneasa si Aeroportul din Timisoara, dar si administratii portuare.
De asemenea, SIF Transilvania a anuntat ca va lista in acest an doua dintre companiile din portofoliu, compania hoteliera Aro Palace Brasov si firma de leasing Transilvania Leasing Brasov.
Bursa RASDAQ reprezinta, de asemenea, o sursa importanta de emitenti noi pentru BVB.
Printre companiile care s-ar putea transfera pana la finele anului de pe RASDAQ pe BVB se numara Dafora Medias (DAFR), Prebet Aiud (PREB), Prospectiuni Bucuresti (PRSN) si Imotrust Arad (ARCV).
In plus, in toamna acestui an se asteapta listarea la Bucuresti a actiunilor bancii austriece Erste Bank, actionarul majoritar al BCR.
"In Polonia, spre exemplu, anul acesta au fost anuntate 130 de noi listari. Si la noi trebuie sa vina un val de oferte publice care sa dea incredere managerilor, iar dupa acesta performantele unei companii vor ajunge sa se masoare in functie de evolutia actiunilor in piata", spune Adrian Caramiha.
Cu o capitalizare care a urcat cu 50% de la inceputul anului la aproape 40 mld. de euro, fara ca pe piata sa se fi listat vreo companie importanta, Bursa de la noi ramane una subdezvoltata raportat la populatia Romaniei, in comparatie cu pietele din vecinatate.
"Daca vine un investitor institutional de calibru mare pe piata romaneasca si vrea sa cumpere cate 1% din cele mai lichide titluri din piata, nu are cum sa faca acest lucru. Tranzactiile sunt de circa 20 mil. euro intr-o zi, iar daca ar vrea sa cumpere ce si-a propus, ar trebui sa duca intreaga piata in sus cu peste 10%", spune Adrian Caramiha.
Tinand cont de ultimele preturi din piata, 1% din compania cea mai mare listata la Bucuresti, Petrom, valoreaza 100 de milioane de euro, valoarea tranzactiilor totale din piata intr-o saptamana de tranzactionare.
De altfel, de la inceputul anului, s-a transferat pe Bursa numai 1,2% din companie, 680 de milioane de actiuni.
Lichiditatea este mai ridicata pe vedetele de zi cu zi ale pietei, societatile de investitii financiare (SIF). Investitorii de pe SIF Oltenia, spre exemplu, au rulat de la inceputul anului 60% din capitalul societatii. In cazul celor cinci actiuni insa pana luna trecuta detinerea era restrictionata la 1% din capital.
Brokerii si investitorii spera intr-o listare cat mai rapida a companiilor anuntate, care sa sustina si sa dezvolte piata de capital romaneasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO