Burse - Fonduri mutuale

Bursa ramane la mana pietelor internationale

10.01.2008, 17:29 18

Bursa de la Bucuresti si-a continuat scaderea generalizata inceputa luni, situatie aflata in stransa legatura cu pierderile suferite de majoritatea actiunilor cotate pe pietele internationale, in special cea din Statele Unite si Europa.
La sfarsitul sedintei de ieri de la Bucuresti, principalii indici din Europa inregistrau scaderi sub 1%. Astfel, indicele german DAX pierdea 0,7%, CAC-40 din Franta 0,8%, in vreme ce in Marea Britanie FTSE 100 scadea cu 1,1%. Indicele de referinta de pe piata americana Dow Jones Industrial Average (DJIA) a pierdut 1,9%.
"Piata din Romania este puternic corelata cu pietele internationale. Lipsa de lichiditate din piata duce la o volatilitate ridicata, accentuand astfel pierderile inregistrate de Bursa fata de pietele internationale. Orice criza internationala ne afecteaza mai rau", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
Principalul indice al Bursei de Valori, BET-C, a pierdut ieri 1%, in vreme ce BET, indicele celor mai lichide companii din piata, a pierdut 1%. Bursa a inregistrat ieri o lichiditate de 14,7 mil. euro (53,2 mil. lei) pe tranzactiile cu actiuni, in vreme ce pe piata RASDAQ rulajele incep sa creasca, lichiditatea pe actiuni atingand 2,3 mil. euro (8,3 mil. lei).
"In piata actiunile incep sa devina atractive la cumparare, insa pe termen scurt exista un dezechilibru intre cerere si oferta, ducand astfel pretul in jos", considera Nilas.
El este de parere ca piata de la Bucuresti isi va reveni dupa ce va trece criza internationala, deocamdata predominand incertitudinea, lumea se asteapta ca raportarile financiare din SUA sa nu fie chiar "roz", in special in sectorul financiar-bancar.
SIF-urile au fost cele mai afectate de scaderi ieri, inregistrand o scadere medie de 3,83% la sfarsitul zilei de tranzactionare.
"Nu exista o problema in Romania. Bancile au avut rezultate bune, la fel si SIFurile, Petrom, si lumea se asteapta ca urmatoarele raportari sa fie pozitive. Avem insa de-a face cu un moment de acumulare, se urmareste evolutia pietelor internationale, investitorii asteptand sa intre in piata doar atunci cand va exista o revenire la nivel global. Deoarece nu sunt investitori straini in piata, avem de-a face cu lichiditati scazute, si deci cu preturi mici", spune Nicolae Rusu, director general al societatii de brokeraj Orizont Vest.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au pierdut ieri 3,7%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 2,45 milioane de euro (8,8 milioane de lei), reprezentand primul rulaj din piata. SIF-urile au avut parte de o zi agitata ieri, pierzand pe ansamblu 3,83%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile SIF-urilor s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 8,3 milioane de euro (29,7 milioane de lei), reprezentand peste jumatate din totalul tranzactiilor cu actiuni de la Bursa, de 14,6 mil. euro. Dintre SIF-uri, cea mai mare pierdere au inregistrat-o ieri actiunile SIF Transilvania (SIF3), cu o scadere de 4,5%.

Actiunile Petrom (SNP) au castigat ieri 2%, intr-o zi in care majoritatea titlurilor din piata au inregistrat pierderi. Tranzactiile cu actiunile companiei petroliere au inregistrat ieri o lichiditate de 398.000 de euro (1,43 milioane de lei), printre primele zece din piata. Petrom s-a numarat printre putinele actiuni de pe Bursa care au inregistrat scaderi anul trecut, acestea aducand actionarilor un randament negativ de 12%. Cresterea din sedinta de astazi poate avea legatura si cu avansul pretului petrolului din ultima perioada. La finele sedintei de ieri, titlurile Petrom erau cotate la pretul de
0,51 lei/actiune, cu 2,6% peste cel de la sfarsitul anului trecut.

Actiunile Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) au pierdut ieri 3,4%, pe fondul unui rulaj de circa 183.000 de euro (0,66 mil. lei). Presedintele grupului german cu operatiuni in industria chimica Petro Carbo Chem (PCC), Waldemar Preussner, a fost ales in functia de membru al Consiliului de Administratie al combinatului chimic in locul lui Nicolae Jivan, in cadrul adunarii generale a actionarilor desfasurate luni. PCC este cel mai mare actionar minoritar al Oltchim si unul dintre principalii candidati la preluarea combinatului. Grupul german a mai incercat sa-si numeasca reprezentant in conducerea Oltchim la jumatatea anului trecut, cand detinea 1,2% din capitalul social al companiei.

Actiunile Albalact Alba Iulia (ALBZ) au pierdut ieri 5,6%, pe fondul unui rulaj de circa 280.000 de lei. Petru Ciurtin, actionarul principal al producatorului de lactate, a vandut in ultima sedinta de tranzactionare a anului trecut un pachet de 295.600 de actiuni Albalact la un pret de 0,72 lei/actiune. Pe actiunile vandute, Ciurtin a incasat circa 60.000 de euro. El a vandut pe parcursul anului trecut, in mai multe randuri, din actiunile detinute la Albalact, in principal pentru a face rost de banii necesari pentru a putea participa la majorarile de capital pe care le-a derulat compania. Ultima tranzactie cu titlurile Albalact s-a perfectat la pretul de
0,59 lei/actiune.

Titlurile Dafora Medias (DAFR) au pierdut ieri 7%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 212.000 de euro (0,76 mil. lei), reprezentand al treilea rulaj din piata. Compania de foraj petrolier si constructii va garanta returnarea mai multor credite, in valoare cumulata de aproape 5,2 milioane de euro, contractate de firma de preparare a produselor din carne Salconserv Medias, ambele societati fiind controlate de omul de afaceri Gheorghe Calburean. RASDAQ-C, principalul indice al pietei RASDAQ, a pierdut ieri 2%. Ultima tranzactie cu titlurile Dafora s-a perfectat in sedinta de ieri la un pret de 0,44 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO