Burse - Fonduri mutuale

Bursa se pregăteşte să treacă la un Consiliu de Supraveghere cu 11 membri

Bursa se pregăteşte să treacă la un Consiliu de Supraveghere cu 11 membri

Autor: Andrei Chirileasa

06.01.2012, 11:43 419

Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a aprobat convocarea unei adunări generale a acţionarilor (AGA) care va avea pe ordinea de zi aprobarea administrării companiei într-un sistem dualist.

Sistemul dualist, întâlnit mai ales la companiile austriece, constă într-un Consiliu de Supraveghere, ales de acţionari, şi un Consiliu Director, care cuprinde conducerea executivă. Spre deosebire de sistemul actual, care permite ca directorul general să fie şi membru în Consiliul de Administraţie, sistemul dualist nu permite ca un membru al Directoratului să fie şi membru al Consiliului de Supraveghere.

Propunerea privind trecerea la un sistem de administrare dualist este susţinută de către SIF-uri, care nu-şi pot numi în acest moment membri în Consiliul de Administraţie al BVB. SIF Moldova are 5% din acţiunile BVB. Propunerea a fost preluată de actualul preşedinte al BVB, Stere Farmache, care încearcă să-şi asigure speijinul SIF-urilor la alegerile pentru Consiliul de Administraţie care vor avea loc luni, 9 ianuarie.

În cazul în care acţionarii BVB vor aproba trecerea la sistemul de administrare dualist, atunci cei nouă membri ai CA, care vor fi aleşi luni, vor deveni automat membri ai Consiliului de Supraveghere. Conducerea Bursei propune însă ca viitorul CS să aibă 11 locuri, astfel că în aceeaşi AGA vor fi aleşi doi membri noi. Data AGA nu a fost făcută publică şi este posibil ca aceasta să fie comasată cu AGA anuală în care sunt aprobate rezultatele financiare anuale şi bugetul.

Consiliul Bursei a mai propus ca indemnizaţia membrilor viitorului Consiliu de Supraveghere să fie de 2.000 de lei lunar (net).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO