Burse - Fonduri mutuale

Bursa se zbate să revină de la minimele anului. BET a câştigat ieri 0,5%

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

30.11.2011, 00:07 366

Bursa a crescut cu 0,4%, într-o piaţă în care acţiunile celor cinci SIF-uri au încheiat în scădere cu până la 5,6%, după ce dezbaterile din Camera Deputaţilor asupra proiectului pentru creşterea pragului la SIF-uri de la 1% la 5% au fost amânate din nou. Dezbaterile au fost oprite, la ora 12:00, cu doar trei puncte pe ordinea de zi înainte de iniţiativa cu privire la pragul de deţinere.

Pe parcursul şedinţei atât indicele BET, cât şi BET-C au atins noi minime multianuale, însă revenirile externe au dus indicii uşor pe plus până la sfârşit.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au crescut cu 1,9%, revenind după ce luni au atins cel mai redus nivel de la listare.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,5%.

Lichiditatea de luni a fost asigurată în proporţie de 68% de două deal-uri cu acţiuni FP şi Concefa Sibiu (COFI).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 5,1 milioane lei, iar preţul a crescut cu 1,9%, la 0,423 lei.

Aproape un sfert din rulajul pieţei acţiunilor a fost asigurat de un deal cu 20,5% din acţiunile Concefa Sibiu (COFI), în valoare de 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro). Tranzacţia negociată a fost realizată în al treilea minut al şedinţei bursiere. Un pachet similar de acţiuni a fost cedat şi luni, de acţionarul majoritar al firmei, Horaţiu Cercel, către tătăl său, Vasile Popoviciu Cercel.

Titlurile au fost vândute marţi la preţul de 0,05 lei, egal cu cel plătit în transferul special de luni. Horaţiu Cercel, directorul general al companiei, deţine concertat aproximativ 60,5% din titlurile Concefa.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în scădere uşoară, de până la 0,3%, iar majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est coborau cu cel mult 1,5%.

Traiectoria pieţelor mature a fost incertă marţi, acestea oscilând de pe scăderi uşoare la deschidere pe creştere la mijlocul şedinţei, pentru ca spre finalul zilei să treacă din nou pe roşu.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia acţiunilor Broker Cluj (BRK), după ce SIF Muntenia şi SIF Moldova şi-au adjudecat trei din cele cinci locuri de administratori din conducerea societăţii. Reprezentanţii SIF-urilor au ocupat şi funcţiile de preşedinte, respectiv de vicepreşedinte al Broker Cluj.

  • Acţiunile celor cinci SIF-uri după ce parlamentarii au amânat din nou discutarea proiectului care prevede majorarea pragului de deţinere în cadrul SIF-urilor de la 1% la 5%. Titlurile SIF s-au depreciat ieri cu până la 5,6% pe fondul acestei informaţii. Proiectul a fost reprogramat în Parlament pentru săptămâna viitoare.

  • Evoluţia pieţelor internaţionale după ce piaţa americă a deschis ziua cu o apreciere de 0,6% pe indicele S&P 500. La aceeaşi oră indicii europeni consemnau aprecieri uşoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO