Burse - Fonduri mutuale

Bursa şi-a revenit ieri, dar numai câteva acţiuni sunt în atenţia investitorilor

Bursa şi-a revenit ieri, dar numai câteva acţiuni sunt în atenţia investitorilor

Autor: Stefan Musgociu

28.02.2013, 00:05 859

Bursa a crescut ieri cu 1% (indicele general BET-C), revenind după două zile de scăderi uşoare, însă lichiditatea este concentrată în continuare doar pe câţiva emitenţi.

"Din ce se vede, lichiditatea se concentrează pe acţiunile unde sunt cumpărători constanţi, precum Elliott, în cazul titlurilor Fondului Proprietatea, şi fonduri Franklin Templeton la OMV Petrom. În rest, mai sunt zile în care ies în evidenţă şi alte acţiuni, cum a fost miercuri Banca Transilvania, care a înregistrat volume mari în raport cu zilele obişnuite. Creşterea volumului de acţiuni Banca Transilvania tranzacţionate a venit odată cu o creştere de aproximativ 1,5% a preţului, ceea ce mă face să cred că există interes din partea unor investitori, preţul de cumpărare stabilindu-se în jurul valorii de 1,45 lei. Nu există, deocamdată, nicio surpriză din partea administratorilor băncii, aceştia anunţând deja că propun şi pentru acest an capitalizarea profitului înregistrat anul trecut", a declarat directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 12,7 milioane de lei (2,9 milioane de euro), valoare de aproape două ori mai redusă decât rulajul de marţi, de 24,6 milioane de lei (5,6 milioane de euro).

Aproape două treimi din lichiditatea pieţei a fost asigurată de tranzacţii cu titlu­rile Băncii Transilvania (4,6 milioane de lei) şi cu acţiunile Fondului Proprietatea (3,6 milioane de lei).Cea mai recentă operaţiune cu acţiunile băncii a fost realizată la 1,451 lei, preţ în creştere cu 1,33%, iar titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 1,38%, la 0,588 lei.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1%, iar indicele BET-XT era cu 0,87% peste şedinţa anterioară. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a crescut cu 0,63%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,21% peste nivelul de marţi.

Evoluţia indicelui BET-NG a fost încetinită de acţiunile Transgaz (TGN), care au scăzut cu 0,39%, la 205,4 lei, pe un rulaj de doar 102.000 de lei.

Corecţia uşoară a venit după ce compania a anunţat miercuri dimineaţă rezultatele financiare preliminate înregistrate anul trecut. Compania a consemnat o cifră de afaceri de 1,328 miliarde de lei (298 milioane de euro), în scădere cu 0,6% faţă de 2011 după diminuarea cantităţii de gaze transportate, iar profitul net a coborât cu 27%, la 281 milioane de lei (63 milioane de euro).

Pe piaţa Rasdaq, tranzacţiile au cumulat 2,4 milioane de lei, valoare cu 27% sub rulajul de marţi, de 3,3 milioane de lei. Lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 87% de un deal cu 17,12% din acţiunile firmei Alcom Ti­mişoara

(ALCO), în valoare de 2,1 milioane de lei. Titlurile au fost cedate la preţul de 100 lei/acţiune, de peste trei ori mai mare faţă de cotaţia anterioară, de 30 de lei/acţiune. Pachetul de titluri tranzac­ţionat este similar celui pe care îl deţine SIF Banat-Crişana (SIF1). Comerciantul de produse alimentare Alcom este controlat de Fondul Proprietatea, care deţine 71,9% din acţiuni.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO