Burse - Fonduri mutuale

Bursa traversează o perioadă cu turbulenţe. Trecerea datelor de dividend, dar şi incertitudinea externă duc preţurile acţiunilor în jos

Bursa traversează o perioadă cu turbulenţe. Trecerea datelor de dividend, dar şi incertitudinea externă duc preţurile acţiunilor în jos

Autor: Stefan Musgociu, Andrei Chirileasa

14.05.2012, 00:05 1335

Bursa traversează o perioadă de corecţii semni­fi­ca­tive, pe fondul trecerii datelor de dividend pentru cele mai importante companii listate, dar şi pe fondul turbulen­ţelor de pe pieţele internaţionale, unde ale­gerile din Grecia au repus pe agenda investitorilor problema ieşirii Greciei din zona euro cu toate consecinţele care derivă din asta.

Indicele BET, care urmăreşte cele mai impor­tante zece companii listate la Bucureşti, a pierdut săp­tă­mâna trecută 6,4%, iar creşterea faţă de începutul anului s-a redus la 15,9%.

În primele două luni ale anului, BET-ul crescuse cu 24%, după care în martie şi aprilie indicele a stag­nat, iar de la începutul acestei luni a scăzut mai puternic.

"Trecem printr-o perioadă tumultuoasă pe piaţa de capital din România. Atât piaţa monetară, cât şi piata de acţiuni au fost sub presiune în ultima vreme. În aceste zile se ajustează preţul în piaţă pentru com­paniile care acordă dividende şi ajung la date ex-di­vi­dend. Până acum interesul pare să fi scăzut pentru ma­jo­ritatea companiilor care au trecut de ultima dată cum-dividend şi au pierdut din preţ valoarea divi­den­dului. Am avut parte de un climat foarte volatil şi pe pieţele internaţionale, iar presa internaţională a pus co­recţiile care au venit pe seama rezultatelor ale­gerilor din Grecia şi Franţa. Aceste rezultate erau anticipabile, iar episoadele de criză de pe pieţele monetare sau de pe piaţa CDS-urilor au fost ignorate de piaţa acţiunilor şi în principal de piaţa de acţiuni ame­ricană", a declarat Alexandru Constantinescu, trader la Swiss Capital.

Bursa a scăzut vineri pentru a treia zi consecutiv, în condiţiile în care acţiunile Transelectrica (TEL) şi SIF Oltenia (SIF5) au coborât cu 7,26% şi, respectiv, cu 9,92%, întrucât vineri a fost ziua ex-dividend, din care cumpărătorii acestor titluri nu mai au dreptul la dividende.

Cu o zi înainte, Fondul Pro­prietatea (FP) şi Transgaz (TGN) au înregistrat şi ele corecţii puternice, ca urmare a trecerii datei de divi­dend.

Astfel, săptămâna trecută indicele BET-C a scăzut cu 5,91%. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut indicele general BET-C este cu 7,78% mai sus.

Indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor şi Fondului Proprietatea, a coborât cu 4,87% săptămâna trecută, iar săptămâna aceasta ar putea înregistra noi scăderi puternice, având în vedere că urmează datele ex-dividend la SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Banat-Crişana (SIF1).

În ultima şedinţă a acestei săptămâni a fost ziua ex-dividend pentru acţiunile SIF Oltenia şi titlurile Transelectrica, astfel că preţurile acestor acţiuni au coborât semnificativ încă din primele minute de tranzacţionare. De regulă, în data ex-dividend preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.

La închiderea pieţei principale acţiunile Trans­electrica erau în scădere cu 7,26% sau 1,08 lei, la 13,8 lei. Compania va acorda un dividend brut de 1,1 lei/acţiune. Titlurile Transelectrica au consemnat al optulea rulaj din piaţă, de doar 290.000 de lei.

Titlurile SIF Oltenia au coborât cu 9,92% sau 0,129 lei, fiind cotate la 1,171 lei. Valoarea cu care preţul a scăzut este apropiată de dividendul net pe care compania îl va acorda acţionarilor, de 0,13 lei/acţiune. Aceste titluri au consemnat al patrulea rulaj din piaţă, de 1,5 mil. lei.

"După trecerea acestei perioade va trebui să ne axăm pe analiza perspectivelor macroeconomice viitoare ale României, a valorilor intrinseci ale companiilor listate la BVB şi a ofertelor de vânzare ale statului. Să sperăm că aceste oferte vor veni aşa cum s-a planificat", a spus traderul.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi titlurile SIF Tran­sil­vania (SIF3) au fost vineri cele mai tran­zac­ţionate din piaţa principală, cu operaţiuni de 7,6 mil. lei şi, respectiv, 6,1 mil. lei. Acţiunile Fondului Pro­prietatea au scăzut cu 0,68%, la 0,5125 lei, iar titlurile SIF Transilvania au coborât cu 0,48%, la 0,722 lei.

"În cazul acţiunii SIF Transilvania, ultima SIF care acordă un dividend mare şi se tranzacţionează cum-dividend până marţi (până când mai pot fi cumpărate acţiuni pentru a încasa dividende - n.red.), cumpărătorii au fost foarte agresivi în ultimele zile şi au sfidat corecţiile de pe celelalte acţiuni pe un volum ridicat. Însă acţiuni importante precum SIF Moldova, FP sau BRD nu s-au descurcat la fel de bine după data ex-dividend", a afirmat traderul.

De la începutul lunii, pieţele din SUA, Germania, Franţa şi Marea Britanie au înregistrat scăderi cuprinse între 2% şi 4%.

"Pieţele de acţiuni se ghidează în ultima perioadă mai puţin după indicatori macroeconomici şi rezultate financiare şi mai mult după semnale privind politicile viitoare ale Băncii Centrale Europene şi ale Fed în legătură cu eventualele programe de refinanţare pe termen lung şi programe de stimuli. Tensiunea a atins un nivel crescut şi pe BVB atât pentru cumpărători, cât şi pentru vânzători", a mai spus Constantinescu.

Ce-i de urmărit
  • Marţi, 15 mai, este data ex-dividend la Petrom (SNP) şi Conpet Ploieşti (COTE), iar miercuri, 16 mai, este data ex-dividend la SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Banat-Crişana (SIF1). Având în vedere randamentele ridicate ale dividendelor acestor companii, mai ales la SIF3, unde dividendul este peste 20% din preţul acţiunii, preţurile se vor ajusta puternic, ceea ce înseamnă noi scăderi pe principalii indici.

  • Luni, 14 mai, şi marţi, 15 mai, 47 de companii listate îşi publică rezultatele financiare pe primul trimestru. Cele mai importante sunt Azomureş (AZO), Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN), care raportează luni, şi Alro (ALR) şi Fondul Proprietatea (FP), marţi.

  • Marţi, 15 mai, Erste Group (EBS) are adunarea generală a acţionarilor în care vor fi stabilite dividendele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO