Burse - Fonduri mutuale

Bursa, un montagne russe în 2015: băncile plus 40%, petrolul minus 30%

Bursa, un montagne russe în 2015: băncile plus 40%,...

Autor: Roxana Pricop

22.12.2015, 00:07 1380

Indicele BET, principala referinţă a bursei, are un minus de 3,4% cu o săptămână înainte de închiderea anului, pregătindu-se să marcheze cel mai slab an din 2011 încoace.

Nici dividendele plătite de companiile din BET nu au adus mare consolare investitorilor care îşi pun acum speranţele într-un 2016 mai bun.

Acţiunile bancare au marcat cele mai mari creşteri din indicele BET: BRD are un plus de 28%, în timp ce Banca Transilvania s-a apreciat cu 40% pe bursă în acest an. Îmbunătăţirea rezultatelor financiare alături de tranzacţia prin care Banca Transilvania a preluat Volksbank România au fost motoarele din spatele aprecierii acţiunilor.

La extrema opusă se află acţiunile Petrom şi cele ale Romgaz. Titlurile Petrom s-au ieftinit cu peste 28% în acest an, trase în jos de rezultatele financiare afectate de prăbuşirea cotaţiilor barilului de petrol la minimele ultimilor şapte ani. În cazul Romgaz, dividendele cu un ran­dament de circa 10% nu au acoperit deprecierea acţiu­ni­lor. Scăderea consumului intern de gaze s-a văzut în rezul­tatele financiare ale companiei, astfel că investitorii co­tează acţiunile Romgaz la un preţ mai mic cu 25% decât cel afişat la începutul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO