Burse - Fonduri mutuale

Bursa zguduita din nou de corectia pietelor internationale

13.08.2007, 18:52 14

Bursa a inregistrat din nou o corectie generalizata, cele mai afectate fiind SIF-urile, care au pierdut in medie 3%, pe volume in crestere.
Brokerii spun ca evolutia de vineri a Bursei a fost in ton cu cea de pe pietele externe, principalii indici europeni inchizand saptamana cu scaderi de peste 3%. Indicele Stoxx 50, care urmareste evolutia celor mai importante companii europene, a pierdut vineri 3,3%, indicele FTSE a fost in coborare cu 3,7%, iar cel al pietei franceze, CAC 40, a scazut cu 3,2%.
Corectiile au avut la baza ingrijorarile investitorilor cu privire la agravarea crizei de pe piata imobiliara americana, care s-a tradus printr-o criza de lichiditate in sistemul bancar european, Banca Centrala Europeana fiind nevoita sa injecteze lichiditati record.
"Imprumuturile acordate de Banca Centrala Europeana nu sunt un semn bun. Ultima data cand banca a injectat lichiditati a fost la atentatele din 11 septembrie, si atunci sumele au fost mai mici decat acum", precizeaza Adrian Caramiha, directorul adjunct al societatii de intermediere Broker Cluj. El considera totusi ca sistemul bancar romanesc are putine sanse sa fie afectat de aceasta criza. De altfel, actiunile bancilor au fost printre putinele titluri care au rezistat corectiei de la finele saptamanii trecute.
Indicele BET a pierdut 1%, sustinut de avansul de 1,7% al actiunilor BRD, o crestere de aproape 1% inregistrand si titlurile Petrom. Indicele BET-FI a coborat aproape de un minim local, atins in urma corectiilor majore de la finele lunii trecute.
SIF Oltenia si SIF Moldova s-au aflat in topul rulajelor, cu circa 3,4 mil. euro fiecare, acestea pierzand 2,7%, respectiv 4,1%.
"SIF-urile, din cate am observat eu, se coreleaza mai bine la corectii si mai putin la cresteri. Cu toate acestea, investitorii institutionali au fost putin prezenti la vanzare", spune Caramiha.
El considera ca volumele in crestere de vineri pe aceste titluri nu sunt un semn bun, insa piata s-ar putea intoarce rapid daca evolutia externa va fi una pozitiva.
"Problema este sa nu se agraveze criza de pe pietele internationale, pentru ca in acel moment fondurile vor avea nevoie de lichiditati si ar putea vinde fara sa se mai uite. Saptamana aceasta este foarte importanta pentru evolutia urmatoare", conchide Caramiha.


Actiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut vineri 4,05%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat in sedinta trecuta la circa 3,31 milioane de euro (10,51 milioane de lei), reprezentand al doilea rulaj din piata. Omul de afaceri Catalin Chelu din Galati a vandut saptamana trecuta un pachet de 130.900 de actiuni SIF Moldova la pretul de 3,7 lei/actiune. El a incasat in urma tranzactiei circa 153.000 de euro. Catalin Chelu este unul dintre cei mai importanti investitori in SIF-uri, detinand impreuna cu societatile la care este actionar pachete de aproximativ 1% din fiecare SIF. El este si membru in Consiliul de Administratie al SIF Moldova.


Actiunile Bancii Romane de Dezvoltare (BRD) au crescut vineri cu 1,74%, pe fondul unei lichiditati de 1,77 milioane de euro (5,60 milioane de lei), continuand evolutia din ultima perioada, care a avut la baza rezultatele foarte bune raportate saptamana trecuta. BRD se alatura administratorilor de pensii private obligatorii in urma autorizarii de catre Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a societatii BRD Fond de Pensii. BRD Fond de Pensii a primit mircurea trecuta autorizarea din partea CSSPP ca administrator pentru pensii obligatorii, Comisia aproband si prospectul schemei de pensii a Fondului de Pensii Administrat Privat BRD.


Actiunile Oil Terminal (OIL) au pierdut in prima zi de tranzactionare la Categoria I a Burse de Valori Bucuresti (BVB) 7,69%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile operatorului portuar s-a ridicat in ultima sedinta la aproximativ 164.000 de euro (521.000 de lei). Actiunile companiei au fost transferate de la Categoria a II-a a BVB la Categoria I vineri, 10 august, dupa ce Comisia de Admitere la Tranzactionare din cadrul Burse de Valori a admis, la jumatatea lunii iulie, cererea de transfer a titlurilor Oil Terminal. Compania are un capital social de 58,24 milioane de lei (18,71 milioane de euro), divizat in 582,4 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei pe unitate.


Titlurile Romcarbon Buzau (ROCE) au pierdut vineri 2,86%. Titlurile producatorului de placi si profiluri din plastic au fost cele mai tranzactionate din piata, acestea au facut din nou obiectul unei tranzactii speciale in valoare de 0,8 mil. lei (0,25 mil. euro). Tranzactiile din piata cu aceste actiuni au cumulat 1,04 mil. euro (3,30 mil. lei). Fondul de investitii Eastern Eagle si-a redus participatia in cadrul societatii, dupa ce a vandut in ultimele doua saptamani circa 2,8% din actiunile Romcarbon, ajungand sa detina in acest moment circa 19% din companie. Ultima tranzactie cu titlurile Romcarbon s-a perfectat la pretul de 1,36 lei/actiune.


Actiunile Bat Medias (BAME) au sarit vineri cu 24,92%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 319.000 de euro (1,01 milioane de lei), al patrulea de pe piata RASDAQ. Carpatica Invest a facut o oferta publica de preluare a companiei Bat Medias in data de 31 iulie 2007, oferind un pret de 11 lei/actiune pentru 384.347 de actiuni Bat Medias, reprezentand 27,48% din companie. Termenul limita al ofertei de preluare este de 20 august 2007.
RASDAQ-C, principalul indice al pietei care include toate companiile listate pe RASDAQ, a pierdut vineri 0,55%, ajungand la un nivel de 5.369,70 de puncte, pe fondul unor tranzactii totale in valoare de 5,37 milioane de euro (17,13 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO